Felaktiga namn, adresser, detaljer. USA:s “svarta lista” som ska stoppa företag är full av felaktigheter och gamla uppgifter.
Nya problem: USA:s svarta lista full av fel


Mest läst i kategorin
USA möter stora utmaningar när man nu ska bygga ut sin svarta lista, för att bli mer effektiv i att stänga framför allt kinesiska företag från tillgång till amerikansk teknologi.
Problemet är, bland annat, att man har svårt att hitta korrekta uppgifter.
Reuters har granskat nästan 100 kinesiska och Hongkong-baserade företag som lagts till på den så kallade svarta listan under 2023 och 2024.
I en dryg fjärdedel av fallen, 26 för att vara exakt, finns fel i form av felaktiga namn och adresser eller annan felaktig information.
Samtidigt hittade man även kopplingar via kryphål till företag som bara existerade på pappret och nätverk av speditörer och logistikföretag.
Tillsammans illustrerar Reuters granskning problemen och utmaningarna när man vill stänga tillgången till känslig teknik effektivt.
“Kaos på marknaden om USA drar sig ur”. Dagens PS
USA:s svarta lista har blivit viktigare
Svarta listan/Entitetslistan skapades 1997 och har sedan dess blivit allt viktigare för USA när det gäller att begränsa överföring av teknik som kan undergräva USA:s säkerhet, till Ryssland och Kina.
Listan hanteras av BIS, Bureau of Industry and Security, inom handelsdepartementet.
Många företag är frontfigurer, säger Matthew Borman, fram till mars hög BIS-tjänsteman som övervakade amerikanska exportkontroller, inklusive de som riktade sig till Kina och Ryssland.
“Utmaningen är att de kan flytta till en annan adress med ett annat namn”, säger han hos Reuters.
Under Joe Biden försökte USA begränsa överföringen av teknik Ryssland kunde nyttja mot Ukraina. USA lade till hundratals företag och produkter, för att begränsa tillgången.
Man använde även listan för att begränsa överföringar av AI-teknik, militär modernisering och kvantteknik.
Senaste nytt
”Kina måste stoppas”
Det har fortsatt under Trump II. Handelsministern Howard Lutnick sade i mars att Kina måste stoppas från att få amerikansk teknik. Lutnick exemplifierade med kinesiska AI-startupen Deepseek.
Lutnick underströk att USA tänker införa exportkontroller i framtida handelsavtal.
Svartlistade företag och de adresser de finns på är stoppade från att ta emot amerikanska varor under sanktion.
Övriga transaktioner med dessa företag är inte med självklarhet förbjudna men ”rödflaggas”, säger BIS på sin hemsida.
Bankerna skyddar sig själva
Banker som genomför transaktioner med dessa företag eller i övrigt underlättar för dem kan drabbas av rejäla böter från USA.
Många banker övervakar därför transaktioner noga, vilket när det är fel på listan kan ge allvarliga konsekvenser för oskyldigt drabbade.
”Enligt min mening är banker ofta övernitiska och ibland leder det till misstag”, säger Benjamin Kostrzewa, amerikansk advokat som ger råd kring exportkontroll.
“Som hos Eagles…”
De som drabbas oskyldig kan överklaga de konsekvenser deras plats på svarta listan får, men två tidigare amerikanskatjänstepersoner säger till Reuters säger att överklaganden sällan ger något och att de behandlas med skepsis av amerikanska myndigheter.
Entitetslista är ”som Hotel California”, säger Steve Coonen, tidigare expert på exportkontroll och utrikes rådgivare för USA:s regering, som kan sina Eagles-låtar.
”Du kan förmodligen checka in när du vill, men du kan aldrig lämna”.
Svettigt för USA:s unga – 2 av 5 kämpar med ekonomin. Dagens PS
Från supermakt till syndabock – USA:s varumärken tar stryk. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.