Knäckta kineser efter USA:s tullar? Tvärtom. ”Vi bryr oss inte. Det finns andra länder att handla med”, säger kinesiska leverantörer.
Kineser om USA:s tullar: "Vi bryr oss inte"


Mest läst i kategorin
I den kinesiska staden Yiwu finns showrooms där mer än 75 000 butiker visar upp sig och säljer allt från blinkande julbelysning och husgeråd till paraplyer och massagepistoler, men enbart varor riktade direkt till konsument.
Yiwu ligger i provinsen Zhejiang längs Kinas östkust. Det är ett tillverknings- och exportnav med mer än 30 hamnar.
Provinsen stod för 17 procent av all kinesisk försäljning till USA under 2024 och gör att provinsen är i frontlinjen för handelskriget från USA:s sida mot Kina.
För övrigt kommer cirka 90 procent av alla juldekorationer i amerikanska hem från Yiwu där säljare, omgivna av skyltar som önskar världen ”Feliz Navidad”, berättar för BBC att de nu koncentrerar sig på ökad försäljning till Latinamerika.
Kina exporterade förra året leksaker till ett värde av 34 miljarder dollar. 10 miljarder av denna export gick till USA och är nu utsatt för de nya tullarna.
EU-kängan till Trump: “Vi straffar inte våra grannar”. Dagens PS
Lärde sig om tullar av Trump I
Donald Trump har gjort klart att han anser Kina bära skulden för situationen på den globala marknaden, men här i Yiwu är man inte skakad utan säger sig ha lärt en hel del av det första handelskrig mot Kina Trump startade under sin första mandatperiod.
Lärdomen?
”Det finns andra länder att handla med och andra länder som har pengar”.
”Vi bryr oss inte om försäljning till USA”, säger en fabrikör, Hu Tianqiang, till BBC.
”Vi bryr oss inte om de 20-30 procent som gått dit. Nu säljer vi mest till Latinamerika och Mellanöstern”, tillägger han och påpekar ytterligare en sak;
”Vi saknar inte pengar. Vi är rika”.
Senaste nytt
Stort intresse i andra länder
I de showrooms de passerar träffar BBC-teamet på mängder av köpare från Mellanöstern, Afrika och Latinamerika.
Olika representanter för leksaksbranschen påpekar att de möter stort intresse från andra delar av världen, som alternativ till USA.
Zhou Bo, pensionerad överste från armén, säger till BBC att Trump verkar ha startat ”ett korståg mot hela världen. Men visst försöker han slå hårdast mot Kina”.
Kinas handelsminister har under veckan slagit tillbaka Trumps uttalanden som ”grundlösa utan sakligt innehåll” och i kinesisk tv har Trump stämplats som ”den värsta presidenten i amerikansk historia”.
Samtidigt är, bortom retoriken, USA:s tullar allvarliga för Kina. De kommer i ett läge med svag ekonomisk utveckling, låg konsumtion och en fortgående kris på bostadsmarknaden.
Goldman Sachs gissar på en tillväxt för Kina på 4,5 procent i år. Den kinesiska regeringen har satt målet 5 procent.
Rysk oro för kinesisk hämnd mot USA. Dagens PS
De har varnat Trump
I USA sägs Walmart och Target ha varnat Donald Trump för fler tomma hyllor och högre priser redan nästa månad och utbudsstörningar fram till jul.
USA är starkt beroende av kinesisk tillverkning för att möta efterfrågan i allt fårn telefoner och datorer till halvledare, möbler, kläder och leksaker.
Elektronik och maskinutrustning står för mer än 50 procent av USA:s import, enligt BBC. Nu tar de här varorna andra vägar och i Yiwu kan BBC rapportera hur kommunen ger gratiskurser i arabiska och spanska för att lära det lokala näringslivet att kommunicera med nya kunder.
Donald Trump historisk som börsens marodör, Dagens PS
Bluffen avslöjad: Inga förhandlingar med Kina. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.