Vin- och spritproducenter inom EU vill ha nollprocentiga tullar mot USA. Om det blir så? Det kommer att dröja innan den saken klarnar.
De vill kränga sprit utan några tullar


Mest läst i kategorin
Tidiga uppgångar måndag för spritaktier vände i andra riktningen när det stod klart för samtliga, att det nya handelsavtalet mellan EU och USA, med 15-procentiga tullar, inte gäller vin och sprit.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade söndag att det ramavtal för tullar som man är överens om, inte gäller vin och sprit.
Hon tillade att ett avtal för sektorn ska arbetas fram och granskas under de kommande veckorna.
Oljepriserna stiger efter USA:s EU-avtal. Dagens PS
Komplex sektor
Alkohol, vare sig det är i form av öl, vin eller sprit, är ju ett komplext område i så motto att lägre konsumtion är positivt för folkhälsa och offentlig ekonomi, medan det är negativt för de som lever på att tillverka och sälja alkohol.
Framför allt spritsektorn har de senaste åren haft det tungt med minskad konsumtion och andra konsumentvanor, vilket då i stället leder till färre som blir sjuka i alkoholrelaterade sjukdomar.
Under måndagen steg spritaktierna Pernod Ricard, Remy Cointreau, Diageo och Davide Campari måttligt initialt, men vände sedan nedåt, skriver CNBC.
Bryggerier, som påverkas mindre av tullar på grund av sin höga andel lokal produktion, handlades lägre.
Heineken redovisade visserligen ett bättre resultat än väntat för första halvåret, men rapporten sammanföll med uppgifter om sjunkande konsumentförtroende både i USA och i Europa.
EU-tullar landar hos amerikanska konsumenter. Dagens PS

Vill befrias helt från tullar
CEEV, Comité Européen des Entreprises Vins, som representerar den europeiska vinindustrin, vill att vinbranschen ska få noll procent i tull.
”Vi följer med stor förväntan resultatet av de kommande förhandlingarna om listan över produkter som kommer att inkluderas i 0-för-0-tullavtalet, bland annat vissa jordbruksprodukter”, säger dess ordförande Marzia Varvaglione.
”Vi tror verkligen att handeln med vin är till stor nytta för både EU- och amerikanska företag”, tillägger hon.
Enligt det nya handelsavtalet mellan USA och EU har en ömsesidig nolltullsats överenskommits för vissa strategiska produkter, inklusive ”alla flygplan och komponenter, vissa kemikalier, vissa generiska läkemedel, halvledarutrustning.”
Diskussioner kring andra undantag pågår under tiden. Som varje sansad bedömare inser kräver det en del akrobatik för att få upp vodka och rödtjut till den nivån.
Stor exportvara för EU
Alkohol är en av EU:s största exportvaror till USA och stod 2024 för cirka 9 miljarder euro i exportvärde, enligt Eurostat.
Europeiska sprittillverkare har haft flera kvartal med svag försäljning. Verushka Shetty, aktieanalytiker på Morningstar, menar att osäkerheten kring tullar tynger dryckesproducenterna på kort sikt.
“Vi väntar oss en negativ inverkan på marginalerna inom vår spritförsäljning, men vi väntar oss att effekten blir begränsad”, skriver han i en not.
Vinodlarna i CEEV hävdar samtidigt att allt som inkluderar tullar, tvingat europeiska vinproducenter att höja priserna och kan ”stöta ut” vissa EU-företag helt från den amerikanska marknaden.
Enligt CEEV har den tidigare 10-procentiga tull Donald Trump införde för att lägga kraft bakom sina hot, lett till att vinproducenternas omsättning minskat med 12 procent.
Slutskålat – tullarna leder till dyrare krogbesök. Dagens PS
“Skolgårdsmobbare” – Trump tvingar EU på knä med nya avtalet. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.