Sverige befinner sig på en oroväckande åttondeplats i Europa när det gäller utsatthet för cyberhot, enligt en färsk rapport.
Ny rapport larmar: Sverige högt på listan över cyberhot


Mest läst i kategorin
Samtidigt visar data att internetanvändare möter en alltmer aggressiv digital miljö där skadlig programvara och vilseledande annonser blir vardag. Nu varnar experter för den ständigt ökande risken att drabbas av bedrägerier som utnyttjar välkända varumärken för att lura människor på känslig information.
En digital vardag under attack
Den digitala hotbilden fortsätter att växa i både omfattning och komplexitet. Enligt analys från cybersäkerhetsföretaget NordVPN:s funktion Threat Protection Pro blockerades hela 5,4 miljarder påträngande annonser per månad under årets andra kvartal.
Det är en ökning med 9,2 procent jämfört med första kvartalet 2025, där juni månad ensam stod för 5,6 miljarder blockerade annonser.
Även den skadliga programvaran, så kallad malware, visar en märkbar uppgång. Antalet blockerade filer ökade med 6,4 procent, från drygt 2,7 miljarder under första kvartalet till närmare 2,9 miljarder under det andra.

Maj månad var särskilt intensiv, med 1,2 miljarder blockerade filer.
Det mest frekventa hotet är dock spårningsförsök, som uppgick till drygt 167 miljarder försök under andra kvartalet. Detta var dock en minskning med 6,2 procent från närmare 179 miljarder under första kvartalet 2025.
Marijus Briedis, teknikchef på NordVPN, kommenterar utvecklingen:
“Vår senaste data visar att cyberhoten ständigt ökar och att användare står inför ett snabbt föränderligt digitalt landskap. Cyberbrottslingar drar nytta av välkända varumärken med högt förtroendekapital för att lura människor inte enbart på pengar, utan även känsliga data och personuppgifter som kan användas för exempelvis identitetsstöld”.

Avgörande svensk insats knäckte ökända hackare
Svensk polis har, i samarbete med flera andra nationer, genomfört en omfattande insats mot en välkänd hackergrupp. Denna grupp har under en längre tid
Sverige bland de mest utsatta i Europa
Ingen region är helt förskonad från cyberhot, men vissa drabbas hårdare. Sverige sticker ut i den europeiska statistiken med över 18 miljoner registrerade attacker med skadlig kod under andra kvartalet, vilket placerar landet som det åttonde mest utsatta i Europa.
Globalt sett toppas listan av USA med 280 miljoner incidenter, följt av Storbritannien med 103 miljoner, Australien med 42 miljoner, Nigeria med 38 miljoner och Israel på femte plats med 30 miljoner.
Varumärkesförfalskning ett växande problem
Att imitera välkända varumärken är en allt vanligare taktik bland cyberbrottslingar, och svenska internetanvändare drabbas allt oftare.
Google är överlägset det mest förfalskade varumärket, och står för fler imitationer än de följande nio varumärkena på listan tillsammans, enligt data från Threat Protection Pro.
Genom att skapa övertygande falska nätfiskewebbplatser eller erbjuda nedladdningar av skadliga filer försöker bedragare komma åt känslig information som lösenord och betalningsuppgifter.

Över 200 miljoner svenska “kakor” på villovägar – är din med?
Tänk dig att dina digitala fotspår sprids på nätets mörkare sidor. Nya siffror visar att över 208 miljoner svenska “kakor”, de där små digitala filerna
Andra varumärken som ofta förfalskas inkluderar Yahoo!, Telegram, Steam och Outlook.
Den högsta förekomsten av skadlig kod observeras ofta på plattformar för videohotell, streamingtjänster och nätverk för innehållsleverans (Content Delivery Network).
Den största mängden påträngande annonser finns på tjänster för videouppladdning, IT-relaterade plattformar och annonsdomäner.
Asynchronous Procedure Call (APC) var den mest frekvent upptäckta skadliga programvaran under andra kvartalet, med totalt 95 406 uppfångade filer.
Körbara .exe-filer är fortfarande den viktigaste bäraren av skadlig kod med 181 008 hot, följt av komprimerade .zip-filer och programbibliotek, .dll-filer.

Varning: Teams blir ny arena för utpressare
Säkerhetsexperter larmar nu om en ny och förfinad typ av cyberattack som utnyttjar Microsoft Teams för att sprida skadlig programvara. Företaget Morphisec
Ökad vaksamhet krävs
Insikterna från NordVPN:s rapport visar att cyberhoten inte bara ökar i frekvens utan också i sofistikering. Oavsett om det rör sig om skadlig kod, påträngande annonser eller varumärkesimitationer möter användare alltmer avancerade hot.
Programvaror och tjänster som kan upptäcka och avvärja dessa faror är till stor hjälp, men användarnas egen vaksamhet och försiktighet förblir avgörande för att motverka cyberhoten.
Briedis avslutar med att betona vikten av medvetenhet: “Endast de internetanvändare som är medvetna om riskerna och lär sig känna igen cyberfaror kan effektivt försvara sig mot dem”.
För att effektivt kunna skydda sig mot cyberhot ger Briedis fem praktiska tips:
- Använd starka lösenord och multifaktorautentisering (MFA): Skapa ett unikt lösenord för varje tjänst och aktivera alltid MFA när det är möjligt.
- Var försiktig med ”gratis”-erbjudanden: Gratis sidor för videohotell innehåller ofta skadlig kod. Var särskilt vaksam på okända domäner.
- Kontrollera länkar: Undersök alltid misstänkta länkar noggrant och leta efter avvikelser som stavfel.
- Verifiera nedladdningar: Ladda endast ned filer från betrodda och officiella källor, och skanna dem gärna med säkerhetsverktyg som Threat Protection Pro.
- Håll programvaran uppdaterad: Uppdatera regelbundet enheters operativsystem, applikationer och säkerhetsprogram. Uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsfixar som täpper till upptäckta sårbarheter.

Microsoft anklagar kinesiska hackare – utnyttjade Sharepoint
Sårbarheter i Microsofts programvara Sharepoint har visat sig innehålla en sårbarhet som utnyttjats av kinesiska hackergrupper – som blir “allt mer
Missa inte:
Guvernörens hemliga Musk-mejl: “Intima och pinsamma”. Dagens PS
Cyberbrottslingar har det perfekta hjälpmedlet. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl. Har du en bra historia? Maila mig [email protected]