Yana Welinder har skalat ner sitt team till fem personer – men tekniken de bygger
används av bolag som vill slå Google på fingrarna. Nu tar hennes startup Kraftful nästa
steg: att göra användardata visuellt begriplig.
Svenska i Silicon Valley bygger AI-verktyg som utmanar Google


Mest läst i kategorin
Vi möts på ett café i San Francisco där Yana Welinder bor och leder AI-företaget Kraftful.
“Vi är ett litet företag. AI har gjort det möjligt att automatisera uppgifter som annars kräver ett mycket större team. Vi var 15 personer, nu är vi fem,” säger hon. “Men vi växer igen.”
Hon grundade Kraftful strax före pandemin, då tillsammans med en medgrundare. Idén utvecklades på inkubatorn Y Combinator, men sedan dess har Welinder ensam lett bolaget genom flera omstarter och ständig utveckling.
“Målet är att hjälpa produktteam att verkligen förstå sina användare – och att frigöra tid till verklig innovation.”
Trots att Kraftful fortfarande kämpar för att nå ut riktigt brett, har uppmärksamheten börjat
komma. 2024 utsågs bolaget till ett av årets mest innovativa av Fast Company. Året innan
gästade Welinder Masters of Scale tillsammans med Paypal-grundaren Reid Hoffman för att prata om hur man bygger bolag i osäkra tider.

Förstår vad användarna egentligen vill ha
Kraftful samlar in input från supportärenden, apprecensioner, samtalstranskriptioner och diskussioner på nätet. Systemet hittar mönster – vad användarna efterfrågar, vad som frustrerar dem och hur ofta vissa problem dyker upp.
“Vi hjälper företag att förstå användarfeedback,” säger Welinder. “Det hjälper företag att prioritera utifrån vad som faktiskt spelar roll för deras kunder.”
Användare kan även ställa egna frågor och få strukturerade svar baserade på feedbacken. En särskilt uppskattad funktion är Slack-integrationen, som skickar veckovisa rapporter om vad användarna pratar om mest.
“I stället för att söka efter nyckelord bearbetar Kraftful kontinuerligt data och lyfter fram de mest relevanta insikterna automatiskt. Det pågår i bakgrunden hela tiden, så teamen slipper följa upp manuellt.”
AI-agent snarare än AI-assistent
Vi pratar om skillnaden mellan AI-assistenter och AI-agenter. Är Kraftful en assistent, eller något mer?
“Det är främst en agent. Den tillåter viss interaktion, men den arbetar autonomt,” säger Welinder, och förklarar: “Vi testade OpenAI:s Operator. Den kunde genomföra uppgifter i Kraftful på några minuter. Bakom kulisserna är det vår egen AI-agent som gör det tunga jobbet: analyserar enorma mängder feedback och översätter det till insikter.”
Kundbas från San Francisco till Skandinavien
Kraftful arbetar med en rad olika företag, berättar Welinder, men hon är försiktig med namn.
“Techbolag, till exempel – tänk på företag som Stack Overflow eller sökmotorer som behöver hög träffsäkerhet i sin analys av användarfeedback.”
En av deras kunder, en sökmotor, har erkänts som mer träffsäker än Google Search.
“De använder Kraftful för att samla in data från Reddit, Discord och enkäter och får på så sätt kontinuerliga insikter om vad användarna faktiskt vill ha. Enligt dem hjälpte våra insikter dem att fokusera på just precision – och att fylla ett stort tomrum på marknaden.”
Welinder nämner även bolag i Skandinavien.
“Vi har faktiskt ganska många kunder i Sverige, Norge och Danmark,” säger hon. Ett exempel är Once Upon.
Tjänar Kraftful pengar?
“Ja, lite grann.”
Enligt olika källor har Kraftful hittills tagit in runt 5 miljoner dollar i såddkapital.
Nästa steg för Kraftful handlar om visualisering. Hittills har plattformen fokuserat på textanalys, men kunderna vill kunna se vad som händer.
“Vi har tänkt mycket på hur man kan göra det här användbart på riktigt. Och nu är vi nära en lansering som vi är väldigt taggade på.”
Läs även: Silicon Valleys Zlatan och Marta: AI-bolagen jagar stjärnorna
Från outsider till Silicon Valley-grundare
Welinders resa går från att som barn hamna i ett nytt land till doktorsexamen i juridik vid UCLA och nu en karriär som techentreprenör i Silicon Valley.
När hon var sex år gammal kom hennes familj, judiska immigranter från det forna Sovjetunionen, till Sverige.
“Det var en hemsk upplevelse på många sätt – att alltid känna sig som en outsider,” säger hon. “Det finns mycket dold rasism i Sverige, och man lär sig tidigt att man måste jobba dubbelt så hårt för att bevisa sig.”
Redan i gymnasiet bestämde hon och pojkvännen Peter Welinder – idag make och vice vd på OpenAI – att de inte skulle stanna i Sverige. De började på Lunds universitet men hoppade av, köpte en enkelbiljett till Dublin och fick jobb direkt.
Senare studerade Yana Welinder vid London School of Economics och sökte till Columbia – men i sista stund dök en möjlighet upp på USC i Los Angeles, och hon tog den.
“Jag hade aldrig varit i USA. Jag var i 20-årsåldern, hade aldrig kört bil, och plötsligt var jag i LA där man måste köra överallt.”
Hon tog sin doktorsexamen i juridik vid UCLA och började jobba på en advokatbyrå, men när finanskrisen slog till kollapsade byrån. Det fick henne att omvärdera karriären.
“Hade det inte hänt hade jag nog bara fortsatt klättra i hierarkin. Men det fick mig att stanna upp: är det här verkligen vad jag vill?”
Welinder vände tillbaka till akademin, tog en vidareutbildning vid Harvard och blev gästprofessor i San Diego. Men det var inte heller rätt.
“I dag känner jag att jag hamnat rätt. Jag önskar bara att jag kommit hit tidigare.”
IPO? “Det är på bordet”
Innan vi avslutar återkommer vi till Kraftfuls framtid. En börsnotering?
“Det är definitivt på bordet,” säger Yana Welinder. “Jag skulle inte säga att det är den enda vägen – men det finns med i mina långsiktiga mål.”
Läs även: Svenskens bolag lyfter till tredje plats på “förändra världen” listan

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.