Forskare har gjort oväntade fynd kring vindkraftverk i havet. Flera stora broskfiskar har valt att bosätta sig i vattnet runt kraftverken och nu kommer en möjlig förklaring.
Vindkraftverk i havet blir oväntad fristad för hajar och rockor


Mest läst i kategorin
Havsbaserad vindkraft väntas spela en viktig roll i den gröna omställningen. Men nu visar en nederländsk studie på en mer oväntad funktion hos kraftverken: som fristäder för stora broskfiskar.
Det står att läsa i Illustrerad Vetenskap som har tagit del av forskningsrapporten.
Läs även: Folkkär fisk tillbaka efter fiskeförbud. Dagens PS
Analyserade 436 vattenprover
Forskare från Wageningens forskningsuniversitet har analyserat 436 vattenprover från fyra vindkraftsparker till havs i Nederländerna. Med hjälp av så kallat miljö-DNA – det vill säga genetiska spår som djur lämnar efter sig i vattnet – kunde de identifiera fem olika arter av hajar och rockor som passerat genom områdena, skriver Illustrerad Vetenskap.
Forskarna kan alltså se att de stora broskfiskarna har varit där, utan att fånga in dem.
“Det är som att hitta ett fingeravtryck i vattnet”, säger doktoranden Annemiek Hermans, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Vindkraftverk som skyddande zoner
Den vanligaste gästen var knaggrockan (Raja clavata), som verkar röra sig i tre av vindkraftsparkerna året runt. Även ljus rocka (Raja brachyura), nordlig hundhaj (Mustelus asterias) och brugd (Cetorhinus maximus), världens näst största fisk, har lämnat spår efter sig.
Forskarna poängterar att miljö-DNA inte säger exakt var djuren lever, bara att de har varit där. Men det finns anledning att tro att vindkraftverken kan fungera som skyddade zoner.
Forskarna försöker förstå om djuren använder vindkraftsparkerna som livsmiljö, eller om det i själva verket är så att de drivs bort av dem. Men de lutar åt att de lever där för att det är lugnt.
Förbjuden bottentrålning kan läka system
En viktig pusselbit för forskarna är insikten om att bottentrålning, en metod som ofta leder till oavsiktlig fångst av hajar och rockor, är förbjuden inom och omkring vindkraftparkerna.
Det skapar ett lugnare ekosystem, som kanske till och med kan läka.
“Vi måste vara försiktiga. Om vi börjar tillåta bottentrålning i de här områdena riskerar vi att förstöra just det skydd vi nu ser tecken på”, varnar Hermans.
Om fynden bekräftas kan vindkraft till havs visa sig vara mer än bara klimatsmart – kanske kan det också vara ett oväntat lyft för livet under ytan.
Läs även: Så fick världens fulaste fisk upprättelse. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.