Nytt rekord i luften. Ett amerikanskt flygplan har visat att framtidens resor kan gå så snabbt att man hinner jorden runt på sex timmar.
Flygplanet som kan ta dig jorden runt på sex timmar


Mest läst i kategorin
Ett nytt testflyg i USA kan ha skrivit om reglerna för hur vi reser. Med en hastighet som får dagens passagerarplan att se ut som långsamma sniglar, visar raketplanet Talon-A2 att framtidens flygresor kan gå i hypersonisk fart.
Flygplanet fem gånger snabbare än ljudet
Det amerikanska företaget Stratolaunch har genomfört ett lyckat test med sitt obemannade raketplan Talon-A2. Planet nådde Mach 5, de vill säga motsvarande över 6 000 kilometer i timmen, vilket innebär att det rör sig fem gånger snabbare än ljudets hastighet. Illustrerad Vetenskap rapporterar att om hastigheten kunde hållas konstant, skulle en resa jorden runt ta blott sex timmar.

Det var andra gången Talon-A2 flög i hypersonisk fart och den här gången slog det sitt eget rekord från december 2024. Enligt Stratolaunch gick planet ännu snabbare än vid sin första testflygning och visade att både fart och återanvändning är möjliga i praktiken.
“Det är en historisk milstolpe för hypersonisk flygteknik”, meddelar företaget bakom rekordflygningen.
Planet är utvecklat för att testa extrema hastigheter i gränslandet mellan atmosfär och rymd med både försvar och forskning i sikte.
Missa inte: Fiskodling släpper ut mer än städer – miljöbomb i fjordarna. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Ett monster i luften

Talon-A2 lyfter inte som vanliga flygplan. Det hängs fast under Stratolaunchs enorma moderskepp Roc, världens största flygplan sett till sin vingbredd på 117 meter. Väl uppe i luften släpps det loss och aktiverar sina egna raketmotorer.
“Det här är en plattform som kan bana väg för snabbare och billigare hypersoniska tester”, förklarar Stratolaunch.
Flygningen genomfördes vid kusten utanför Kalifornien, och företaget planerar nu fler tester för att ytterligare tänja på gränserna.
Läs också: SpaceX får grönt ljus – Starship redo för ny uppskjutning. Dagens PS
Inte riktigt biljettläge än för flyget
Att ta sig jorden runt på sex timmar låter som science fiction och än så länge är det just det. Trots den imponerande hastigheten krävs enormt avancerade beräkningar för att hantera bränsle, aerodynamik, temperatur och landning.
“Att faktiskt flyga runt hela jorden i hypersonisk fart är långt ifrån enkelt”, skriver Illustrerad Vetenskap.
Men Stratolaunchs vd Zachary Krevor ser ljust på framtiden:
“Jag är djupt imponerad av vad teamet har åstadkommit. Vi har nu bevisat hypersonisk hastighet, genomfört en fullständig landning på bana med snabb återhämtning av lasten och visat att fordonet kan återanvändas”, säger han i företagets pressmeddelande.
Läs även: Nu kommer Jetson One – flyg som i Star Wars för 1,2 miljoner. Dagens PS
Läs även: Därför sjunker din fond – trots börslyft och dollarfall. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.