Efter den misslyckade uppskjutningen i mars får Elon Musks rymdföretag en ny chans. Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har gett klartecken för att återuppta testerna av Starship – världens största och kraftfullaste raket.
Tuff testhistoria
SpaceX har genomfört åtta testuppskjutningar av Starship. Hälften av dessa har gått enligt plan, men två av de senaste försöken slutade med explosioner. I januari föll raketdelar ner över öarna i Turks and Caicos. En bil fick skador efter att ha träffats av metallskrot. I mars inträffade ett liknande misslyckande där delar föll ner i havet nära Bahamas, rapporterar Finansvisen.
För att minska riskerna vid nästa försök har FAA beslutat att utöka säkerhetszonen runt uppskjutningen. Enligt CNN blir det nya området nästan dubbelt så stort som tidigare. Det kan påverka upp till 175 flygningar med förseningar på omkring 40 minuter. FAA uppskattar att varje timmes försening kan kosta flygbolagen över 6 000 dollar per plan.
Trots att utredningarna om de tidigare explosionerna fortfarande pågår har FAA godkänt att SpaceX får gå vidare med test nummer nio, kallat Flight 9. Beslutet bygger på att företaget nu uppfyller samtliga säkerhetskrav, både tekniska och miljömässiga.
Efter två misslyckanden: Nu gör sig Starship redo för en ny resa mot stjärnorna. (Foto: SpaceX)
För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika
Många företag går in i stora digitaliseringsprojekt med höga ambitioner. Men alltför ofta faller det på bristande kontroll och förberedelser. Byte av affärssystem är en av de största investeringarna ett företag kan göra. Men det är också en process fylld av risk. I PS Studio berättar Louise Isaksson, Chief Marketing Officer på Reqtest, vad som …
22 maj 2025
Första försöket med återanvändning
Flight 9 blir även första gången som SpaceX testar att återanvända sin största raketdel, Super Heavy. Det är det kraftiga undre steget som trycker upp Starship från marken vid uppskjutning. Super Heavy är 71 meter hög och innehåller 33 kraftfulla motorer.
ANNONS
Att kunna återanvända raketdelar är centralt för SpaceX:s strategi. Målet är att sänka kostnaderna för rymdresor, ungefär som lågprisbolag förändrade flygbranschen. Företaget har tidigare lyckats landa och återhämta tre Super Heavy-boosters. Nu är planen att använda en sådan raket igen i nästa uppskjutning.
Det är också första gången som SpaceX försöker kombinera återanvändning med ett test i full skala.
Mars nästa mål för SpaceX
Elon Musk leder rymdjätten SpaceX. (Foto: Jae C. Hong/TT)
Starship är 123 meter hög och byggd för att klara långa rymdfärder. Elon Musk har sagt att SpaceX planerar att skicka en humanoid robot till Mars redan 2026. Människor kan enligt honom följa efter så tidigt som 2029.
”Vi borde kunna skicka människor till Mars så tidigt som 2029”, har Musk sagt – en uttalad målsättning som gör projektet till ett av de mest ambitiösa i modern rymdfart.
För att lyckas krävs dock betydande tekniska framsteg. Varje testuppskjutning är avgörande för att samla in data och förbättra konstruktionen.
Mars inom räckhåll? Elon Musk satsar allt på att Starship ska ta oss dit. (Foto: SpaceX)
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
FAA:s tillstånd ses som ett viktigt erkännande. Myndigheten bedömer att SpaceX har vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder för att fortsätta med sina tester. Samtidigt innebär godkännandet ett fortsatt ansvar – varje uppskjutning måste följa strikta regler för säkerhet och miljöpåverkan.
SpaceX har ännu inte meddelat exakt datum för nästa uppskjutning. Men förberedelserna är i gång.
Starship i siffror
Namn: Starship Utvecklare: SpaceX Syfte: Transport av besättning och last till låg omloppsbana, månen, Mars och längre bort Typ: Fullt återanvändbart rymdsystem (farkost + raket) Höjd: 123 meter Diameter: 9 meter Lyftkapacitet: – 100–150 ton (återanvändbar version) – Upp till 250 ton (icke-återanvändbar version)
Starship är världens kraftfullaste raket någonsin och kan tankas i omloppsbana med hjälp av särskilda tankfarkoster. Det gör det möjligt att skicka upp till 100 ton last hela vägen till Mars – till en bråkdel av kostnaden för traditionella rymdfärder.
Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.
Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.