Kinesiska teknikjätten Baidu tar ett jättekliv mot att förverkliga drömmen om att förstå våra fyrbenta vänners hemliga språk.
Drömmen om att tala med djur närmare än någonsin


Mest läst i kategorin
Genom ett nyligen inlämnat patent vill bolaget använda artificiell intelligens för att dechiffrera allt från mjau till morr, skriver Reuters. Systemet ska samla in ljud, beteendemönster och fysiologiska signaler för att sedan, med hjälp av AI, identifiera djurens känslolägen och översätta dem till mänskligt språk.
Enligt patentdokumentet kan detta leda till en “djupare emotionell kommunikation och förståelse mellan djur och människor”.
AI ska tolka känslor och språk

Forskare har länge fascinerats av tanken på att kunna kommunicera med djur, och Baidus patent är det senaste i raden av försök att använda AI i detta syfte. Systemet som Baidu föreslår ska alltså inte bara fokusera på ljuden, utan även ta hänsyn till hur djuret beter sig och till och med kroppsliga signaler.
Genom att kombinera all denna data hoppas man kunna skapa en mer nyanserad bild av vad djuret faktiskt försöker kommunicera.
“Det har varit ett stort intresse kring vår patentansökan,” säger en talesperson för Baidu till Reuters, men tillägger att projektet fortfarande befinner sig i forskningsstadiet.

AI:s osynliga miljöpåverkan – företagen famlar i blindo
Den snabba utvecklingen av generativ AI har öppnat dörrar till innovation och effektivisering, men baksidan av myntet är en betydande miljöpåverkan. Trots
Senaste nytt
Konkurrensen inom AI hårdnar
Baidu var tidigt ute med att satsa stort på AI efter lanseringen av OpenAIs ChatGPT 2022. Nyligen presenterade de sin senaste AI-modell, Ernie 4.5 Turbo, som enligt bolaget självt ska matcha de bästa på marknaden i flera tester enligt Reuters.
Trots detta har Ernie-chatboten haft svårt att få ordentligt fäste i den tuffa konkurrensen. Samtidigt satsar Baidu även på sin egenutvecklade Kunlun-chipteknik. Enligt ett uttalande från företagets vd, Robin Li, har ett kluster bestående av 30 000 av deras P800 Kunlun-chip aktiverats och kan användas för att träna avancerade AI-modeller liknande DeepSeek. Dessa chip används redan av flera kinesiska banker och internetföretag, rapporterar Reuters.

AI-jätten Chat GPT – från smart verktyg till miljardindustri
Från textrobot till AI-jätte. Resan har kantats av både framgång och turbulens. Nya funktioner avlöser varandra i rasande takt. Det började i det tysta,
Valarnas “fonetiska alfabet” kartläggs
Parallellt med Baidus AI-satsning pågår även annan spännande forskning inom djurkommunikation. Projektet CETI (Cetacean Translation Initiative) har sedan 2020 använt AI och statistisk analys för att försöka förstå hur spermvalar kommunicerar, skriver Reuters.
En ny studie, publicerad i tidskriften Nature Communications, har visat att spermvalarnas klickljud, så kallade kodor, har en komplex intern struktur som liknar ett “fonetiskt alfabet”. Forskarna har identifierat likheter med både andra djurs kommunikationssystem och till och med mänskligt språk.
Pratyusha Sharma, doktorand vid Massachusetts Institute of Technology och huvudförfattare till studien, menar att spermvalarnas kommunikation är betydligt mer avancerad än man tidigare trott. Shane Gero, ledande biolog vid Project CETI, spekulerar i att valarna använder sina kodor för att koordinera familjeaktiviteter som barnpassning, födosök och försvar.
Forskarna har bland annat sett att variationer i antalet klick, rytm och tempo skapar olika typer av kodor, och att valarna ibland lägger till ett extra klick i slutet, liknande ett suffix i mänskligt språk.

Absurt maktskifte: Trump sparkar toppchef mitt i AI-striden
Trump agerar i skuggan av AI-striden. Toppchef får sparken efter rapport om Musks metoder. Politisk turbulens skakar upphovsrättsvärlden. President Donald
Läs också:
Trots all kritik: Kinberg Batra får nytt uppdrag – på regeringen. News 55
Här höjs skatten rejält – men bara för de rika. E55
USA:s små oljebolag kämpar för sin överlevnad. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.