Handelskriget mellan USA och Kina har skapat turbulens men även möjligheter för andra regioner och enskilda branscher.
Länderna och sektorerna som kan bli vinnare på handelskriget

Mest läst i kategorin
“På kort sikt kan Europa drabbas betydligt mindre än vad USA och Kina gör enligt IMF:s, Internationella valutafondens, prognoser”, säger Dagens PS redaktionschef Edvard Lundkvist i en kommentar.
Läs även: Indien pekas ut som handelskrigets vinnare – Dagens PS
“USA och Kina har låst hornen”
För även om alla världens marknader blir förlorare på ett utbrett och långvarigt handelskrig så bör man som investerare skilja på eventuella effekter på kort och lång sikt tycker Dagens PS expert.

Trump ritar om handelsreglerna – och världen svarar
Trump är tillbaka och det globala handelssystemet skakar. Med nya tullar mot Kina, Mexiko och Kanada i full kraft riktas nu blicken mot EU.
“Det säger sig kanske självt, eftersom USA och Kina har låst hornen i nån slags konflikt, medan vi i Europa står lite i mitten vid sidan av så drabbas vi mindre och det är förstås positivt bara det”, säger han apropå den senaste utvecklingen och utvecklar;
“Sen finns det två saker som man behöver ta upp snabbt. Det ena är att vi riskerar att dra oss med i en stor global lågkonjunktur. Då kan man stryka alla positiva scenarier på kort sikt. Sen blir det väldigt svårt att sia om vem som kan gå vinnande ur det.”
En positiv bieffekt av den stora handelskonflikten är att den också kan tvinga Europa att komma ännu mer samman vilket i sig kan skapa stora möjligheter internt på exempelvis EU:s inre marknad.
Senaste nytt
Tre branscher som kan tjäna på handelskriget
Men det finns också enskilda branscher och företag som kan dra nytta av det nya läget.
“I de analyserna som jag kikade på lyfter man fram transportsektorn. Det blir mycket störningar där, och då finns det möjlighet för Europa att gå in med lägre tullar”, säger Edvard Lundkvist och fortsätter;
“Man pratar också om fordonsindustrin, och sen har man pratat om kemi, eller kemiindustrin. Det är tre branscher som skulle kunna gynnas i det här läget.”
Vill du få fler nyheter som denna från Dagens PS? Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Europa kan dock inte slå sig till ro, det finns också ett betydligt mer negativ scenario för kontinenten i spåren av handelskriget.
“Europa har varit en splittrad kontinent länge, där det har funnits politiska meningsskiljaktigheter. Det måste vi lyckas bryta”, säger Edvard Lundkvist och varnar för en motsatt utveckling;
“Det kan också bli tvärtom. De splittringar som redan har setts igång innan handelskriget kan få ett ännu större fäste. Då ser läget väldigt bekymmersamt ut för Europa. Men med ett enat Europa kan det bli väldigt intressant.”
Läs även:
Trumpism och nationalism: Rumäniens vägval blottar sprickan i EU – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.