Dagens PS

Villaägare kan tvingas betala för skydd mot översvämningar 

Husägare kan tvingas betala hundratusentals kronor när kommunerna bygger skydd mot översvämningar
Husägare kan tvingas betala hundratusentals kronor när kommunerna bygger skydd mot översvämningar (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Husägare i Sverige kan tvingas betala hundratusentals kronor när kommunerna bygger skydd mot översvämningar och andra klimathot. Det föreslår en ny statlig utredning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det uttalade syftet med utredningen är att den ska bidra till ett samhälle som är bättre rustat för klimatförändringarnas effekter”, säger regeringens särskilda utredare Johan Hjalmarsson till Dagens Nyheter. 

Utredningen, som överlämnats till regeringen, föreslår att kommuner ska kunna ta ut en avgift från fastighetsägare när klimatanpassningar görs – till exempel skyddsvallar mot översvämningar eller höjda kajkanter. 

Det gäller om åtgärden skyddar något av “allmänt intresse”, som exempelvis en väg, skola eller annan viktig funktion i närheten.

Avgiften ska bara kunna tas ut om det finns en betydande risk för skada på fastigheten och om risken upphör tack vare åtgärden. Det rapporterar Privata Affärer

Tak på 10 procent – men det kan bli dyrt

Ett avgiftstak föreslås på 10 procent av fastighetens marknadsvärde. 

För en genomsnittlig svensk villa innebär det drygt 390 000 kronor. I Stockholms län, där snittpriset på villor ligger på runt 7,1 miljoner, kan avgiften bli så hög som 715 000 kronor.

I vissa kustområden kan det handla om ännu högre belopp – över en miljon kronor, skriver E55

Läs även: Klimatsatsningar lönar sig – här är företagen som lyckas. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Kritik från flera håll

Villaägarnas Riksförbund är mycket kritiska till förslaget. Organisationens samhällspolitiska chef Jonathan Lindgren menar att många husägare riskerar att få betala för kostsamma anläggningar som de inte själva bett om – och att vissa risker fortfarande är teoretiska.

“Det är en väldigt hög avgift som är på väg att åläggas fastighetsägare för klimatrisker som i vissa fall kan vara rätt teoretiska”, säger han. 

Han påpekar också att priset på många fastigheter inte återspeglar de klimatrisker som finns, vilket gör att kostnaden kan bli oproportionerlig. 

Även Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén har kritiserat förslaget och menar att staten borde ta ett större ansvar för finansieringen.

Konkreta exempel – och protester

Ett aktuellt exempel är Skanör, där kommunen bygger en skyddsmur mot stigande havsnivåer. Det skyddar husen, men många fastighetsägare har protesterat eftersom muren skymmer deras havsutsikt. 

“Jag är dödsförbannad. Det har aldrig varit någon översvämning här. Som de förstör – och vad det kostar”, säger en kvinna till Aftonbladet

I Landskrona har kommunen gått längre och beslutat att inte skydda ett koloniområde alls. Istället ska området omvandlas till naturmark. Boende i områden som dessa får välja mellan att acceptera de ökade klimatriskerna eller att flytta.

ANNONS
Översvämningar
I januari fick höga vattenstånd och hårda vindar flera av badhytterna i Skanör att välta och hamna i havet (Foto: Johan Nilsson/TT)

Klimatministern försvarar förslaget

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) försvarar utredningens förslag och menar att äganderätt också innebär ansvar.

“På samma sätt som vi har stor respekt och stark vilja att försvara äganderätten i Sverige följer med äganderätten inte bara friheter utan också skyldigheter”, säger hon. 

Hon poängterar att klimatförändringarnas konsekvenser redan är här och att det är viktigt att rusta samhället nu.

Läs också:

Oväntade utgifter på 23 000 kronor i veckan – för din sommarstuga. E55

Här fångas koldioxid för framtiden – mitt i Stockholm. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS