Ge oss rätt förutsättningar så vill vi jobba längre upp i åren. Beskedet kommer från TCO där nästan alla vill jobba längre med rätt villkor.
Tydligt besked: Visst vill vi jobba längre


Mest läst i kategorin
Statistiska centralbyrån SCB har gjort en undersökning på uppdrag av TCO. Den riktade sig till tjänstemän i åldersspannet 50-67 år med post- och webbsvar och en svarsfrekvens på 56 procent. Svaren anses relevanta för populationen, som omfattar drygt 875 000 personer.
Svaren är intressanta i en tid på Sverige och svenska politiker efterlyser alla som är beredda att jobba längre.
Nu visar sig fler än 800 000 tjänstemän vara beredda att fortsätta längre upp i åren m rätt förutsättningar finns.
De förutsättningarna handlar inte oväntat om att det ska löna sig bättre i plånboken, att det går att jobba på distans och det blir enklare att kombinera arbete och pension.
Tidig pension kan bli dyrt – se upp för skatten som slår före 67. Dagens PS
”Mycket goda nyheter”
”Att över 800 000 tjänstemän är beredda att hugga i och jobba längre är mycket goda nyheter. Speciellt för politiker och arbetsgivare som har en stor uppgift i att lösa kompetensbristen”, konstaterar TCO-ordföranden Therese Svanström.
”Men då ställs krav på högre flexibilitet och ekonomiska incitament för att ta till vara på våra samhällsbärande tjänstemän”, tillägger hon.
Vi lever allt längre och får allt färre barn. Kombinationen av det och politiska ambitioner att stänga gränserna gör att allt fler behöver arbeta allt längre upp i åren, för att samhället ska klara kompetensförsörjningen och för att pensionssystemet ska vara hållbart.
Boomers skrotar pensionen: “Handlar om livskvalité”. Dagens PS

I dagsläget vill de gå i förtid
Samtidigt vill i nuläget hälften av tjänstemännen mellan 50 och 67 år gå i pension i förtid, främst med hänvisning till arbetsmiljö och den egna hälsan.
TCO:s nya rapport ”Så kan fler jobba längre” vill visa hur lösningen på problemen kan se ut.
I den SCB-undersökning rapporten bygger på säger mer än 90 procent att de kan tänka sig att förlänga sitt arbetsliv, något som alltså motsvarar fler än 800 000 tjänstemän.
Endast 7 procent säger att inget kan få dem att arbeta längre än nödvändigt.
Här jobbar flest efter pensionen. Dagens PS
Vill ha ett flexibelt arbetsliv och jobba längre
Flexibilitet och möjlighet att påverka sin egen situation är de viktigaste faktorerna för att förlänga arbetslivet.
Där handlar det om möjlighet till deltid, till kombination av pension och arbete och möjlighet att arbeta på distans. Dessutom behöver pensionen höjas för att man ska vilja arbeta längre, enligt de svarande.
”Framtiden målas ofta i dystra färger, till exempel hur vi ska få tillräckligt många som jobbar. Men det duger inte att bara peka på problemen. De flesta tjänstemän vill jobba längre men hindras av dålig arbetsmiljö och bristande flexibilitet. Det går att lösa”, slår Therese Svanström fast.
Så maxar du livet som jobbonär. Dagens PS
Jobbonärerna som vägrar trappa ner: “Underbart”. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.