Utvecklingen för svenskarnas pension har varit stabil i många år. Men nu pekar nya siffror på att inflationen börjar sätta tydliga spår.
Trendbrott i pensionen – "Ökningen åts upp av inflationen"


Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare rapporterat om hur Sveriges pensioner är sämst i Norden. Svenskarna jobbar längst men får ut minst och kritiken mot systemet växer. Nu bekräftar nya siffror från Alecta farhågorna: de senaste årens inflation har slagit hårt mot de som nyligen lämnat arbetslivet.
Värst drabbade är 50-talisterna.
Trendbrott efter tuffa år
Sedan 2018 har Alecta analyserat deklarerade inkomster för över tre miljoner svenskar över 55 år. Hittills har trenden varit positiv: varje ny årskull pensionärer har fått det lite bättre än den förra.
Men nu är det stopp.
“Det här är första gången vi kan konstatera att köpkraften inte fortsatt öka för varje årskull som fyller 67 år. Det är ett trendbrott och ett resultat av den höga inflationen under 2022 och 2023. Inkomsterna har ökat i kronor och ören under de här åren, men den höga inflationen åt helt enkelt upp ökningen”, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
Studien visar att medelinkomsttagare födda på 50-talet förlorade i snitt 11 procent i köpkraft mellan 2021 och 2023, motsvarande drygt 2 000 kronor i månaden.

Missa inte: Pensionsexperten: “Sverige befinner sig redan i en pensionskris”. Dagens PS
Senaste nytt
Därför drabbas 50-talisternas pension mest
Alla åldersgrupper påverkades av inflationen, men inte lika mycket. 60- och 70-talister tappade 6–7 procent i köpkraft. 40-talisterna klarade sig relativt bra, med en minskning på någon enstaka procent.
Så varför träffar smällen just 50-talisterna så hårt?
“Att påverkan på 50-talisternas köpkraft minskade mer än i andra åldersgrupper beror inte bara på inflationen utan också på att många i den här åldern går i pension eller trappar ner arbetet – vilket naturligt ger en lägre inkomst”, förklarar Ström.
Dessutom har vissa valt att ta ut pensionen tidigt och därmed drabbats av högre skatt. De som fortsätter arbeta får ofta lägre löneökningar i procent än yngre kollegor.
Låginkomsttagarnas ökning – men från låg nivå

Ett resultat som sticker ut i Alectas analys är att låginkomsttagare vid 67 års ålder i snitt har 115 procent av den inkomst de hade vid 60 år. Det kan verka förvånande, men hur kan pensionen bli högre än lönen?
“Jag tror att det finns några huvudförklaringar; vissa i den här gruppen har tidigare jobbat heltid, men gått ner i tid, blivit sjukskrivna eller arbetslösa när de var 60 år. De kan ha tjänat in mer till pensionen än inkomsten vid 60 år vittnar om,” förklarar Lars Callert, analytiker på Alecta i rapporten.
Dessutom påverkar faktorer som garantipensionen, som är inflationsskyddad, samt skattesänkningar på pensioner som genomförts under de senaste åren.
“En inkomstökning med 15 procent för låginkomsttagare ser på pappret riktigt bra ut, men vi måste komma ihåg att de höjer sig från låga nivåer”, påpekar Staffan Ström.
“Över lag ser vi ändå att äldre svenskars köpkraft står sig rätt bra”, fortsätter Ström.
Pensionsexpert håller inte med
Samtidigt som Alecta tonar ner oron, finns det experter som menar att Sveriges pensionssystem befinner sig i en djupare kris.
Dagens PS har tidigare rapporterat att pensionerna i Sverige är nere på historiskt låga nivåer. Enligt Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, handlar det inte längre om en framtida kris – utan om en verklighet.
“Vi befinner oss i en pensionskris sedan länge,” konstaterade han nyligen i Dagens PS.
Han pekar på att dagens pensionärer i snitt bara får ut 67 procent av sin slutlön, vilket är en tydlig nedgång från 86 procent år 2003. Samtidigt har pensionsavgiften sänkts, medan livslängden ökat.
“Om den trenden fortsätter kommer pensionskrisen allvarligt förvärras. Då kommer många endast få en allmän pension som ligger mellan 40–50 procent av lönen. Detta kommer öka bidragsberoendet hos pensionärerna och driva upp statens kostnader kraftigt,” varnar Svärdman.
Läs även: Larmet: Här orkar 9 av 10 inte jobba till pension. Dagens PS
Läs även: Jobbat lika länge – får 7 500 kr mindre i pension. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.