Det blir billigare att flyga men olagligt att sälja sex på distans. Dessutom införs ett nytt brott. Här är Sveriges nya lagar.
Sverige: Nu är det dyrt att vara sjuk och billigt att flyga


Mest läst i kategorin
Flera av lagarna, som trädde i kraft den 1 juli, har väckt starka känslor.
Här guidar vi dig genom förändringarna som kan påverka både dig och samhällsdebatten.
Missa inte: Ny lag – så påverkas din brf. Dagens PS
Sexköp på distans blir olagligt
En av de mer omdiskuterade lagändringarna är att det nu blir förbjudet att köpa sexuella handlingar på distans – till exempel via sajter som Onlyfans.
Sajterna blir inte olagliga men vissa handlingar där blir det. Det innebär exempelvis att det är olagligt att köpa en skräddarsydd sexfilm från en individ som säljer sexuellt innehåll mot betalning.
Lagen har fått kritik, bland annat från personer som själva verkar på plattformar som Onlyfans.
“För mig själv och för många andra kommer det innebära en stor livsförändring. Vi kommer stå utan skyddsnät och kan riskera att förlora våra jobb”, har Sanna Zentio tidigare sagt till TV4 Nyheterna.

Lättare att byta juridiskt kön
Ytterligare en omdiskuterad förändring är att det nu blir lättare att byta juridiskt kön. Den tidigare åldersgränsen på 18 år sänks nu till 16, med målsmans tillstånd.
Du behöver inte heller ha en könsdysforidiagnos, vilket krävdes tidigare. Däremot krävs en utredning inom hälso- och sjukvården.
Lagen har föregåtts av hård debatt i riksdagen, där partier som Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna försökt stoppa den.
“Jag är naturligtvis otroligt besviken över att man driver igenom ett så här bedrövligt dåligt förslag”, sa Jimmie Åkesson (SD) efter omröstningen i riksdagen.
Flygskatten slopas – billigare att flyga
För den som gillar att resa kommer nästa nyhet som en lättnad: lagen om skatt på flygresor har upphävts.
Enligt regeringen minskar skatten flygets lönsamhet och kan leda till färre flyglinjer – något som anses hota Sveriges konkurrenskraft. Därför tas skatten nu bort, något som enligt E55 innebär att det blir runt 520 kronor billigare att flyga till Thailand och 325 kronor billigare att flyga till USA.
Men beslutet har inte varit okontroversiellt. Klimatförespråkare har varit starkt kritiska.
”Att den tas bort är ganska provocerande för många som slåss för klimatet”, säger juristen Mikael Kindbom till SVT.
Dyrare mediciner för många
Samtidigt som det blir billigare att flyga blir det dyrare att vara sjuk.
Högkostnadsskyddet för läkemedel höjs från 2 900 till 3 800 kronor per år. Det innebär att personer som ofta hämtar ut medicin får betala mer ur egen ficka.
Förslaget har fått kritik inte minst från Vänstern och Miljöpartiet.
”Regeringen och Sverigedemokraterna gör det dyrare att vara sjuk, samtidigt som de sänker skatten för höginkomsttagare. Det är helt oacceptabelt”, har Miljöpartiets Amanda Lind tidigare sagt till SVT.
Billigare att lösa bostadslån i förtid
En efterlängtad förändring för många hushåll är att det nu blir enklare – och billigare – att säga upp ett bundet bolån i förtid.
En ny schablonregel införs för ränteskillnadsersättning. Syftet är att minska de ekonomiska hinder som ofta drabbat konsumenter som vill flytta eller byta bank innan lånebindningen löpt ut.
Nya regler för svenskar som jobbar utomlands
Även internationellt beskattade svenskar påverkas. En förändring i lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) innebär att arbete som utförs utomlands för ett svenskt personaluthyrningsföretag kan räknas som inkomst i Sverige – om vissa villkor är uppfyllda.
Fler förändringar – från ölskatt till solceller
Bland övriga lagändringar märks:
- Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier, för att gynna hantverksproducenter.
- Sänkt skattereduktion för solceller, från 20 till 15 procent, vilket gör det dyrare att investera i grön teknik.
- Sänkt skatt på bensin och diesel, samtidigt som reduktionsplikten – alltså kravet på inblandning av biodrivmedel – höjs till 10 procent.
Källa: Skatteverket
Hårdare tag mot snabblån och nya brottsrubriceringar
Snabblåneföretag får från och med nu inte längre förmedla lån utan att ha tillstånd som bank eller finansbolag. Syftet är att minska överskuldsättning, särskilt bland unga, enligt regeringens promemoria.
Från och med 2 juli införs dessutom ett nytt brott: förolämpning mot tjänsteman, skriver SR, samtidigt som straffen för våld eller hot mot tjänsteman skärps.
Läs också: Ny lag från EU: Smidigare för dig – och för bedragarna. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.