Dagens PS

Strandskyddet kan lättas – fler kan få bygga vid vatten

Lättnader i strandskyddet kan öppna för fler att bygga vid vatten – något som spås påverka både tomtpriser och bostadsmarknad, särskilt i mindre kommuner. (Foto Hasse Holmberg /TT)(Foto Hasse Holmberg /TT)
Lättnader i strandskyddet kan öppna för fler att bygga vid vatten – något som spås påverka både tomtpriser och bostadsmarknad, särskilt i mindre kommuner. (Foto Hasse Holmberg /TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Snart kan fler få bygga drömhuset vid vattnet. Men medan mäklarna jublar över lättnader i strandskyddet, varnar kritikerna för konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Villor ökar i attraktivitet när osäkerheten i omvärlden påverkar svenskarnas bostadsval. Som Dagens PS tidigare rapporterat har hus gått om lägenheter i intresse på marknaden.

Nu kan lättnader i strandskyddet bli nästa faktor som påverkar bostadsmarknaden. Förslaget har mötts av både optimism och hård kritik.

Fritt fram vid sjöar

Den 14 maj väntas riksdagen klubba igenom ett förslag som innebär att strandskyddet tas bort för mindre sjöar och vattendrag. Från och med den 1 juli gäller inte längre skyddet vid insjöar under en hektar, vattendrag smalare än två meter och sjöar som skapats efter 1975.

Det blir därmed möjligt att bygga bastu, brygga eller till och med bostadshus på mark som tidigare varit förbjuden att exploatera.

“Det här kan väcka nytt liv i bostadsmarknaden på mindre orter. Många attraktiva tomter som tidigare har varit obyggbara kan då bli tillgängliga”, säger Irja Amolin, vd för mäklarföretaget Bjurfors, till Dagens Industri.

Lagändringen är ett led i regeringens och Tidöpartiernas ambition att förenkla för byggande och företagande nära vatten. Dagens industri skriver att även företag får större frihet att etablera sig strandnära i och med reformen.

Missa inte: Köpa hus i lågkonjunktur? Det säger experten. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Drömmen blir verklighet

ANNONS

För många svenskar innebär förändringen att drömmen om ett hus vid vattnet kommer ett steg närmare. I takt med att utbudet av strandnära tomter ökar, kan även priserna påverkas.

“Lättnad i strandskyddet bör påverka den här typen av tomter väldigt mycket. Detta kan ju även leda till att befintliga bostadsfastigheter med sjötomt kan komma ner lite i pris då utbudet blir större”, säger Eric Melkersson, mäklare på Bjurfors.

Det är dock inte troligt att förändringen får någon större inverkan på populära kustnära områden, särskilt runt storstäderna. Där är både efterfrågan och markpriser redan skyhöga, och de nya reglerna gäller främst små vattendrag på landsbygden.

Mindre sjöar och smala vattendrag omfattas snart inte längre av strandskyddet – en förändring som hyllas av mäklare men kritiseras av miljöorganisationer. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Mindre sjöar och smala vattendrag omfattas snart inte längre av strandskyddet – en förändring som hyllas av mäklare men kritiseras av miljöorganisationer. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Strandskyddet som växte fram

Strandskyddets historia i Sverige går långt tillbaka. Redan 1938 föreslogs i en fritidsutredning att bebyggelse vid stränder borde begränsas, och 1947 fick länsstyrelser rätt att förbjuda byggande i vissa strandnära områden enligt Naturvårdsverket.

Tre år senare infördes en provisorisk strandlag som 1953 ersattes av en permanent lagstiftning. Målet var att skydda allmänhetens tillgång till stränder, även för dem som inte äger marken.

1965 blev strandskydd en del av naturvårdslagen, och 1975 infördes ett generellt strandskydd i hela landet. Då blev det förbjudet att bygga vid både kust och insjö, om det inte fanns särskilda skäl. Samtidigt sattes skyddszonen till 100 meter från strandlinjen, med möjlighet att utöka till 300 meter i vissa fall.

ANNONS

1994 breddades syftet – strandskyddet skulle nu också skydda växter och djur. När miljöbalken trädde i kraft 1999 överfördes reglerna dit, och 2009 genomfördes en större reform. Kommunerna fick då mer ansvar och möjlighet att peka ut områden för landsbygdsutveckling, så kallade LIS-områden.

Läs också: Kallt på visning – men hetare för villor än lägenheter. Dagens PS

Kritik från flera håll

2014 stärktes länsstyrelsens möjligheter att helt upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. Nu tas det ett steg längre.

Naturskyddsföreningen varnar för att den nya lagen riskerar att kraftigt försämra tillgången till naturen och allvarligt skada den biologiska mångfalden.

Även regeringen medger att förslaget har baksidor. I propositionen konstateras att lagändringen kan få ”negativa konsekvenser för livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten”. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har båda kritiserat beslutet, som de menar innebär en nedmontering av miljöskyddet.

Strandskyddet har funnits i olika former i över 70 år och i vanliga fall sträcker det sig 100 meter från strandlinjen – i vissa fall upp till 300 meter. Undantag har tidigare krävts via dispens från kommunen, ofta för exempelvis jordbruks- eller fiskeriverksamhet.

Läs även: Mäklarna tipsar: Så gör du en smart bostadsaffär 2025. Dagens PS

Läs även: Nu tror bostadsköparna att priserna faller. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS