Pensionen i Sverige är nu på historiskt låga nivåer. Enligt en ny expertbedömning befinner sig landet redan i en pensionskris.
Pensionsexperten: "Sverige befinner sig redan i en pensionskris"


Mest läst i kategorin
Det svenska pensionssystemet står inför stora utmaningar. Enligt en ny expertbedömning handlar det inte längre om en framtida kris, utan om en verklighet som redan är här.
Pensionssystemets förutsättning faller
Dagens PS har tidigare rapporterat att pensionerna i Sverige är nere på rekordlåga nivåer. Enligt en färsk rapport från Folksam får dagens pensionärer i genomsnitt bara 67 procent av sin slutlön, vilket är en dramatisk nedgång från 86 procent år 2003.
När ATP-systemet avskaffades för drygt 30 år sedan byggde hela reformen på en avgörande förutsättning: att det nya pensionssystemet skulle vara minst lika bra som det gamla. Nu visar verkligheten att det målet inte längre uppnås.
”Vi befinner oss i en pensionskris sedan länge. Ambitionen med systemet är att det ska vara minst lika bra som det tidigare pensionssystemet med folkpension och allmän tilläggspension (ATP). Allt annat hade varit en politisk omöjlighet när beslutet togs för 31 år sedan”, skriver Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i ett mejl till Dagens PS.

Missa inte: Jobbat lika länge – får 7 500 kr mindre i pension. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Pension i Spanien? Då är det hit du ska flytta. Dagens PS
Senaste nytt
Lägre avgift – längre liv
Pensionsexperten pekar på två huvudorsaker till varför pensionerna som andel av slutlönen fortsätter att sjunka: att pensionsåldern i praktiken är oförändrad, trots att vi lever längre, och att pensionsavgiften är för låg.
”Pensionsraset beror dels på en nästintill oförändrad pensionsålder, de flesta går i pension vid eller för sin 65 års dag, trots att de kommer leva längre än tidigare generationer och då ska det ihopsparade pensionskapitalet räcka till fler år som pensionär. Dels förstärks pensionsraset av att vi betalar för en låg pensionsavgift, 17,21 procent av lönen. Den borde ligga på 18,5 procent, det vill säga den nivån som det var tänkt från början men som ändrades i början av 2000-talet”, säger han.
En annan bidragande faktor till utvecklingen är att färre nyblivna pensionärer har haft tillgång till tjänstepension under hela sitt yrkesliv, något som riskerar att fördjupa krisen.
”Om den trenden fortsätter kommer pensionskrisen allvarligt förvärras. Då kommer många endast få en allmän pension som ligger mellan 40–50 procent av lönen. Detta kommer öka bidragsberoendet hos pensionärerna och driva upp statens kostnader kraftigt”, understryker Svärdman.
Reformer för pension krävs snabbt
För att vända utvecklingen föreslås flera åtgärder. En höjd pensionsavgift är ett centralt krav, liksom införandet av en ”pensionsgas” som delar ut överskott i inkomstpensionssystemet. Även modernisering av garantipensionen och slopad eller kraftigt sänkt avkastningsskatt på tjänstepension lyfts fram som lösningar.
”Våra beräkningar pekar på en genomsnittlig höjning av den allmänna pensionen på mellan 2000–2600 kronor per månad före skatt för en person som är född 1974. Och skulle även avkastningsskatten på tjänstepensionssparande slopas eller kraftigt sänkas blir det ytterligare en förstärkning på mellan 950–1 600 kronor i månaden i mer tjänstepension”.
Skjuta upp pensionen räcker inte
Samtidigt menar experten att det inte räcker att uppmana människor att arbeta längre upp i åldrarna.
”Käcka tillrop från politiker och myndigheter om att man ska skjuta upp sin pensionering tror jag många uppfattar som tondövt och blottar en bristande insikt om villkoren för många människor på arbetsmarknaden. Arbetslöshet, bristande hälsa, dålig arbetsmiljö och inte minst negativa attityder mot äldre lägger effektiva hinder i vägen för ett längre arbetsliv för många”, förklarar Svärdman.
Förutom att trygga framtida pensioner skulle rätt reformer också kunna ge en positiv effekt på statsfinanserna.
”Det skulle trygga pensionerna men samtidigt stärka statens finanser med minst 8 miljarder kronor årligen om det görs på rätt sätt. Tack vare att skatteintäkterna för pensionärerna ökar, minskar kommunernas behov av statsbidrag och statens kostnader för bidrag till pensionärerna”, avslutar han.
Läs även: Pensionen nu rekordlåg – men flera miljarder på väg till kontot. Dagens PS
Läs även: Eldade bland träden – så gick det med skörden på Kiviks musteri. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.