Dagens PS

”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien

pension i spanien.
Almuñécar på den spanska solkusten lockar allt fler svenskar med sitt milda klimat, charmiga stadsliv och låga levnadskostnader. (Foto: Canva)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Allt fler svenskar söker sig till Almuñécar för ett enklare liv efter pensionen. Mäklare Andreas Larsson berättar varför Spanien lockar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare rapporterat om att allt fler svenskar drömmer om ett pensionärsliv på den spanska solkusten. Låga priser, solsäkert klimat och ett enklare liv lockar, inte minst i kuststaden Almuñécar, som pekas ut som en av Spaniens bästa platser att slå sig ner på efter arbetslivet.

Men hur ser verkligheten ut för svenska pensionärer som vill slå ner sina bopålar i södra Spanien?

Enligt Andreas Larsson, mäklare och kontorschef i Almuñécar i Spanien, är det långt ifrån en slump att den lilla kuststaden blivit så populär.

Svenskar väljer Spanien för livet efter pensionen

Drömmen om ett enklare liv i solen delas av många. En färsk undersökning från Movestic visar att 51 procent av svenskarna gärna vill bo utomlands som pensionärer. Solsäkert klimat, lägre levnadskostnader och mindre skatt är några av de vanligaste skälen.

Men det handlar inte bara om att jaga solen.

(Foto: Fastighetsbyrån)

”Att få pensionen att räcka längre är en avgörande faktor för många. Det är inte bara vädret som lockar, utan ekonomisk trygghet och livskvalitet”, skriver Andreas Larsson i ett mejl till Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Köper bostad i Spanien långt före pensionen

ANNONS

Även om många tänker på pensionärer i första hand, märker Larsson av ett skifte bland de svenska köparna.

”Historiskt sett så har intresset från pensionärer varit högt, det som vi har märkt av senare är att intresset har ökat i yngre åldrar. Många väljer att köpa bostad tidigare med planen att spendera mer tid i Spanien när de blir pensionärer. Många väljer också att byta miljö mitt i arbetslivet då möjligheten till distansarbete är mycket större idag”.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Missa inte: Pensionsexperten: “Sverige befinner sig redan i en pensionskris”. Dagens PS

Stabil marknad trots kriser

Den spanska bostadsmarknaden har enligt Larsson påverkats mindre än väntat av de senaste årens ekonomiska utmaningar. I Almuñécar har priserna till och med fortsatt stiga.

”Vi har inte haft de nedgångar i pris som setts på den svenska marknaden sedan räntehöjningarna började under våren 2022. När det var som tuffast på marknaden i många delar av Europa har vi här ändå hela tiden haft en liten prisökning. Generellt så är efterfrågan större än antalet objekt som finns på marknaden”, berättar han.

Svenska pensionärer söker framför allt lättskötta bostäder med två sovrum, gärna centralt belägna med närhet till affärer, service och strand.

”Många vill ha en havsutsikt men även bergsutsikt är efterfrågat”, säger Larsson.

ANNONS

Hyra eller köpa bostad i Spanien?

Trots det stora intresset är det fortfarande vanligare att svenska pensionärer hyr sin bostad i Almuñécar.

”De spanska lånereglerna gör det lite svårt för lån då de oftast kräver att bostaden skall vara avbetald innan 70 års ålder. Som jag nämnde tidigare så köper många några år innan pensionen”.

För den som vill köpa bostad i Spanien lyfter Larsson fram vikten av att ha koll på extra kostnader.

”Exempelvis kostnaderna utöver själva priset på bostaden såsom överföringsskatt, advokatkostnad, notariekostnad. Vi rekommenderar alltid ett möte där man får allt förklarat”.

Lägre vardagskostnader lockar till Spanien

En stor fördel för pensionärer är de låga levnadskostnaderna i Spanien. Även om boendekostnaderna kan ligga nära svenska nivåer i vissa fall, är vardagsutgifterna betydligt lägre.

”Den typiska matkassen kan nog vara 30 procent billigare än i Sverige. Även mat på restaurang är betydligt billigare än i Sverige. Övrig service såsom exempelvis tandläkare och frisör är betydligt billigare, här kan det ofta röra sig om mer än 50 procent billigare än i Sverige”, säger Larsson.

Läs också: Jobbat lika länge – får 7 500 kr mindre i pension. Dagens PS

ANNONS

Gemenskap och livskvalitet året runt

Men det handlar inte bara om pengar. Livskvaliteten i Almuñécar är något som ofta lyfts fram av de som redan tagit steget.

”Det är min uppfattning, men framförallt att de troligtvis är lyckligare och många har ett stort umgänge och slipper isoleringen som kalla och blöta eller snöiga vintrar i Sverige kan medföra. Här har man dessutom ljuset även på vintern”.

pension i spanien.
I staden finns ett växande utbud av tjänster särskilt anpassade för äldre (Foto: Zarateman/CC0/Wikimedia Commons)

Svensktalande service finns dessutom i stort sett överallt.

”Det finns svensktalande läkare, sjukgymnaster, advokater och en stor svensk förening som är väldigt bra på aktiviteter för sina medlemmar”.

Sjukvården håller generellt en hög nivå med kortare väntetider än i Sverige.

”Detta är en fråga som pensionärer upplever som viktig”, säger Larsson.

Almuñécar satsar på framtiden

ANNONS

Bland de nyare trenderna ser Larsson både yngre pensionärer och digitala nomader som etablerar sig i staden. Han ser även en ökande grupp av svenskar som arbetar för svenska företag men som väljer att jobba på distans från Spanien under längre perioder.

Framtiden för Almuñécar ser han som mycket ljus.

”Med en väldigt lång strandlinje och tack vare att det är en stad som lever året runt utan att vara lika turisttät som många andra orter så är Almuñécar väldigt uppskattat av många människor. Det är även en kommun som verkligen satsar och vill attrahera fler människor”, förklarar Larsson.

En viss osäkerhet kan finnas kring regler för korttidshyror, men enligt Larsson är det sällan något som påverkar på lång sikt.

”Det märks ibland under kortare perioder då vi har ett minskat tryck på visningar men det brukar alltid normaliseras efter en tid”, fortsätter han.

Lätt att anpassa sig i Spanien

För svenska pensionärer som oroar sig för hur det är att börja om i ett nytt land är Larsson lugnande.

”Jag skulle säga att det är lätt. Lokalbefolkningen är ofta väldigt hjälpsam och det finns många svenskar som kan hjälpa till med tips och råd till nyinflyttade. Byråkratin kan vara lite bökig i vissa fall, men allt brukar lösa sig om man har lite tålamod”.

Läs även: Pensionen: Hit ska du flytta från krisande Sverige. Dagens PS

ANNONS

Läs även: Trendbrott i pensionen – “Ökningen åts upp av inflationen”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS