Hur mycket kommer pensionskuvertet egentligen väga när arbetslivet är över? Ny statistik visar att det kan skilja sig rejält beroende på utbildning och yrke. Det är Länsförsäkringar som tagit sig en titt på pensionsutbetalningarna. Deras statistik visar att valet av utbildning och yrke kan göra stor skillnad för din framtida pension – och det med …
Döda svenskar fortsätter få pension år efter år. De som utnyttjar systemet? Deras egna familjemedlemmar. Pensionsmyndigheten upptäcker och kräver tillbaka ett stort antal felaktiga utbetalningar varje år. En oriktighet som visat sig vara extra svår att upptäcka är pengarna som går till döda svenskar utomlands. Ett dolt miljonbelopp I Eskilstuna har en man tagit ut …
Är pensionen en gyllene biljett till golfbanor, trädgårdsarbete och långa sovmorgnar? Inte för den här skaran. För många toppchefer och framstående yrkespersoner är pension inte längre något att se fram emot – snarare något att undvika. Vi har 75-åriga Bernard Arnault som fortsätter höja pensionsåldern för LVMH:s vd för att slippa gå i pension. Rupert …
Nyhetsveckan som gick kom att präglas av jobb, skatt, förmåner och pension. Tråkigt? Lite roligare blir det genast när vi säger grattis till alla boomers där ute – den rikaste generationen genom tiderna. Vi inleder dock nyhetsveckan i en annan ände, med generationen som just nu har svårare att få till det än boomers. Vi …
Många är de, som väljer att lämna det traditionella arbetslivet till förmån för egenföretagandet. Ett beslut som kan komma och bita dem i baken på ålderns höst. Vi har redan konstaterat att antalet egenföretagare har minskat med 20 procent sedan 2020. Vi vet också att det inte är någon större fara för pensionen om man …
Vad har en egen dag den 27 september, är kanske den viktigaste löneförmånen du har och kan stå för upp till hälften av din totala pension? Korrekt svar? Tjänstepensionen. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen är det många svenskar som har dålig koll på den, menar KPA. Föga förvånande …
En ny analys visar att man inte behöver vara allt för bekymrad över hur arbetslösheten påverkar pensionen. Åtminstone inte om man har A-kassa. I Arbetsförmedlingens senaste rapport konstaterar man att arbetslösheten fortsätter att stiga i vårt avlånga land. I slutet av augusti var drygt 360 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är 29 000 fler …
Problemen fortsätter hopa sig för Northvolt – något som påverkar flera av landets största pensionsförvaltare. Den stora svenska batteritillverkaren Northvolt är ett bolag i kris. Olycksdrabbade fabriker, nedbantad personalstyrka och obetalda fakturor hos Kronofogden har diskuterats livligt på senare tid. Som om det inte vore nog, står även svenska pensionspengar på spel. Detta då bland …
Trots decennier av arbete tvingas många pensionärer kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Sju av tio klarar sig inte på allmän pension, enligt en undersökning. I dag ligger den genomsnittliga allmänna pensionen efter skatt på 13 869 kronor per månad. Detta enligt Eva Eriksson (SPF Seniorerna) och Liza di Paolo-Sandberg (SKPF Pensionärerna). I …
En ny undersökning visar att många pensionssparare räknar med en kort pensionstid. Något som kan bli ett dyrt misstag. En amerikansk undersökning från CNBC visar att 64 procent av pensionspararna planerar att spara för en pensionsperiod på 20 år eller mindre. Det kan dock vara en farlig väg att vandra, särskilt när den genomsnittliga livslängden …
Från och med januari 2025 kan över 18 000 finländska pensionärer i Sverige förlora en betydande del av sina inkomster. Något som kan tvinga dem tillbaka till Finland. Att vara pensionär innebär sällan att man badar i pengar. Trots ett långt arbetsliv kämpar många pensionärer för att få pengarna att räcka till. Ännu tuffare kan …
Kina har beslutat att höja pensionsåldern för första gången sedan 1950-talet. Ett besked som inte landar särskilt väl hos kineserna. En snabbt åldrande befolkning och en pensionsfond som riskerar att sina utmanar det redan haltande landet. Efter år av tvekan har Kina nu offentliggjort en plan för att höja pensionsåldern, som fortfarande är bland de lägsta …
Det är förvisso ingen större förmögenhet att tala om, men likväl en liten lättnad. Tack vare sänkt skatt och lägre boendekostnader kan pensionärerna få lite mer i plånboken nästa år. Inför höstbudgeten har regeringen föreslagit diverse skattesänkningar. Vissa av dem ska också gynna Sveriges pensionärer. Resultatet? Drygt 170 kronor mer i plånboken varje månad för …
Sverige är förvisso med på listan, men först på plats nio. Det betyder att det finns åtta länder där vi tillsynes kan få ett ännu skönare pensionärsliv. Ja, åtminstone om vi ska tro U.S. News and World Report. De har rankat världens länder utifrån följande sju attribut: Toppar listan? Det gör landet neutral. 1. Schweiz …
Att kunna njuta av en välförtjänt pension är en dröm för många. Men hur länge måste man egentligen jobba för att kunna leva hyfsat gott som pensionär? För 60-talisterna finns tydliga besked, men det är inte säkert att alla gillar dem. “Ju längre vi lever desto längre måste pengarna räcka. Det urholkar pensionen, som på sikt …
Fattigpensionären har fått ett nytt ansikte. De äldre kvinnor som tidigare dominerade bland Sveriges fattigpensionärer är nämligen på väg att ersättas av en ny grupp. Man kallar dem för fattigpensionärer. De som har mindre än 13 300 kronor efter skatt (2022) att leva på. Tidigare var det de äldsta kvinnorna som befann sig där. Men …
Trots ett långt arbetsliv kämpar många svenska pensionärer för att få pengarna att räcka till. En ny undersökning visar att sju av tio inte klarar sig på den allmänna pensionen. Det lönar sig inte längre att arbeta ihop sin pension, säger experterna. När pensionssystemet reformerades var tanken att den allmänna pensionen skulle utgöra en stabil …
När SPP frågar Sveriges unga hur de ser på sin pension, är majoriteten positiva. Man ska resa och man ska umgås med nära och kära. Men om man tar några aktiva steg för att säkra sin framtida ekonomi? Inte då. Pensionsbolaget SPP:s undersökning visar att många unga svenskar drömmer om ett aktivt liv som pensionärer. …
Det snackas mycket om kortare arbetsvecka nuförtiden – inte minst efter att Socialdemokraterna lanserade sitt förslag om en 35 timmars-vecka med bibehållen lön. Det kommer dock inte utan sina risker. Socialdemokraterna har nyligen lagt fram ett förslag om en kortare arbetsvecka på 35 timmar med bibehållen lön. “Alla andra nordiska länder har genomfört arbetstidsförkortningar. Faktum …
Många är de, länderna, som nu ser sin pensionskassa sina. I Tyskland har man beslutat sig för att vända blicken mot börsen. “De flesta pensionssystem har utmaningar idag i och med att vi lever längre. Ett sätt man försöker motverka detta på i Tyskland är att höja pensionsåldern till 67”, säger Pensionsmyndighetens Ann-Sofie Kraft Nilsson …
Starta paniken, sa den yngre generationen när riksdagen klubbade igenom en ständigt stigande pensionsålder. Ingen anledning till oro, menar experterna, som säger att du visst kommer gå i pension – och det i lika god form som tidigare generationer. Från och med 2026 kommer man börja använda en så kallad riktålder som styr när du …
Dags för 650 000 svenskar att betala in restskatten. 220 000 av dem är över 65 år och totalt ska 12 miljarder kronor betalas in. Det är snart dags att betala in kvarskatt, allmänt kallad restskatt, för de 650 000 personer som fick slutskattebesked i juni och ännu inte har betalat, meddelar Skatteverket. I de allra flesta fall …
Européerna blir allt äldre och pensionssystemet allt dyrare. Lösningen? Ett mer flexibelt system – och en liten sidoblick mot Sverige. Europas demografiska, tidsinställda bomb har tickat i decennier, konstaterar Deutsche Welle i en analys. Vi har blivit äldre och äldre och i dag är mer än en femtedel av EU:s befolkning 65 år eller äldre. …
Kommuner och regioner har en gigantisk, dold pensionsskuld. Det rör sig om 300 miljarder kronor, enligt en ny rapport. Rapporten heter ”Pensionsskulden i Sveriges kommuner och regioner 2023”, kommer från Skandia och innehåller sprängstoff. Skandia konstaterar att svenska kommuner har stora pensionsskulder och att de påverkar deras ekonomiska balans. Det rör sig, räknat vid bokslut …
Det är viktigt att vi jobbar längre upp i åren. Minst lika viktigt att vi börjar arbeta tidigare. Det menar Pensionsmyndigheten. Redan 2010 kunde Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, konstatera att vi börjar jobba vid allt senare ålder. ”Sju av tio som föddes i slutet av 1960-talet hade sitt första riktiga arbete innan …
Enligt uppgifter från SPF Seniorerna kommer många pensionärer få det tufft ekonomiskt på ålderns höst. Pensionerna kommer helt enkelt inte räcka till enligt den nya riktåldern. Riktåldern för den allmänna pensionen börjar gälla om två år. För vanliga yrkesgrupper som är födda mellan 1960 och 1966 skulle pensionssystemet innebära att de skulle få minst 60 …
Ystad har tvingats betala 1,5 miljoner i vite sedan 2021 för att äldre inte erbjudits särskilt boende i den egna kommunen. Men nu slår en dom i högsta instans fast att det går bra att erbjuda boende i en annan kommun – bara levnadsnivån blir skälig, rapporterar Ystads Allehanda. “Det här är en viktig dom för …
Över en kvarts miljon svenskar kombinerar pension med fortsatt arbete, vilket har lett till att de fått benämningen “jobbonärer”. Och det är en grupp som sticker ut. Tjänstepensionsbolaget Alecta har nyligen visat att svenska pensionärer generellt sett har en bättre ekonomisk situation än vad som ofta framställs, rapporterar Svenska Dagbladet. Vid 72 års ålder har …
Nu får AP-fonderna ny kritik för sina investeringar. Den här gången handlar det om ett brasilianskt gruvbolag anklagat för miljökatastrofer. Sedan 2015 finns Fair Finance Guide i Sverige. Totalt finns projektet i 15 länder och har primärt till syfte att ge konsumenter insyn i hur hållbart bankerna investerar deras pengar. Samtidigt vill man pressa bankerna …
Tillgångarna i det finansiella systemet motsvarar tolv gånger Sveriges BNP, enligt Riksbanken. Samtidigt flödar stora tillgångar ut ur landet. Riksbanken har nu levererat rapporten ”Den svenska finansmarknaden 2024”. Där framgår bland annat att summan av tillgångarna i det svenska finansiella systemet, för ekonomins alla sektorer, i slutet av 2023 uppgick till cirka 80 000 miljarder kronor. …
Enligt Pensionsmyndigheten är en av de vanligaste missuppfattningarna gällande pensionen att det tillslut inte kommer finnas några pengar kvar i systemet. Låt oss reda ut. Det är en seglivad missuppfattning, att den allmänna pensionen skulle kunna ta slut. Men det är också just det; en missuppfattning. För att pengarna ska ta slut krävs det …
Lägre arbetsinsatser leder till en minskad pension och ökar nu risken för att fler utrikesfödda kvinnor blir fattigpensionärer i Sverige. Det svenska pensionssystemet, baserat på livsinkomstprincipen, innebär att pensionen är direkt kopplad till livsinkomsterna. För att möta utmaningarna med en åldrande befolkning föreslås ofta åtgärder som höjda pensionsåldrar och incitament för att arbeta längre för …
Det kommer att ta lång tid innan män och kvinnor är jämställda när det gäller barnen. Nu visar forskarna en oväntad genväg till målet. Så sent som i slutet av april konstaterade Jämställdhetsmyndigheten att det tar minst 40 år ytterligare tills vi har jämställda pensioner – och ska det ske inom den tidsrymden kräver det …
Den allmänna pensionen har nu nått historiskt låga nivåer. Samtidigt är det fler personer i dag som går i pension före, eller vid 65 års ålder – jämfört med för 20 år sedan. I Folksams nya rapport för 2024 konstateras att den allmänna pensionen har sjunkit till i genomsnitt 44 procent av slutlönen – en …
Allt fler väljer att löneväxla, alltså byter ut en del av lönen mot pension. Men alla tjänar inte på det. En av tio som löneväxlar i dag – förlorar på det. Löneväxling innebär att arbetstagare får en del av sin bruttolön avsatt som tjänstepension, i stället för lön. Och efter att regeringen valde att inte …
Livslängden ökar och allt fler väljer att stanna kvar på arbetsmarknaden längre – något som kan göra extremt stor skillnad i pensionskuvertet. Fortsätt jobba deltid ett par år efter pensionen och få mer klirr i kassan. Det är kontentan av Skandias nya rapport “Jobbonärslivet”. Oavsett om du är tjänsteman eller offentligt anställd finns det stora …
När en älskad familjemedlem går bort, är det sista de efterlevande förväntar sig att behöva hantera bedrägerier från begravningsbyrån. Detta var dock den tragiska verkligheten för Annickas Thunbergs familj, efter hennes bortgång. Annicka dog, och mitt i familjens sorg uppdagades det att en betydande summa pengar, en kvarts miljon kronor, hade försvunnit från hennes konton. …
Bland de tio mest valda PPM-fonderna under maj månad är Sverige-fonderna i en särställning, enligt färska siffror. Premiepensionen är som bekant en viktig del av den svenska allmänna pensionen, en del dit 2,5 procent av ens pensionsgrundande inkomst sätts av varje år. Det har skapat ett system där fondtorget inom premiepensionen har 454 fonder att …
Vad tänker du på när du är hemma med barnen? Pensionen? En ny rapport visar att bara hälften av alla föräldrar tar hänsyn till sin pension vid föräldraledighet och vab. Och pappor? De tänker minst. Det är Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) som har undersökt hur mycket föräldrar tänker på sin pension när de är borta …
Allt fler svenskar som närmar sig pensionen bekymrar sig över att den inte ska räcka till. Och finländarna? De känner samma sak. Ett osäkert pensionssystem verkar prägla inte bara den svenska marknaden. Även finländarna brottas med liknande oro. Där litar endast varannan över 50 år på att de kommer få en tillräcklig pension. I Sverige syns …
Många är de, svenskarna, som vill gå i pension tidigt. Detta frontalkrockar dock med politikernas förhoppningar. Med en ökad medellivslängd förväntar man sig nämligen att fler ska vilja arbeta längre. Enligt en undersökning av Folksam vill drygt 44 procent av alla svenskar gå i pension innan de fyller 65. Detta är en ökning med 4 …
Trettio år. Så lång tid har det gått sedan riksdagen förändrade pensionerna. Nu är det nya pensionssystemet snart halvvägs till pensionen. Det var i juni 1994 Sveriges riksdag sade ja till förändrade pensioner. Tre decennier senare är effekterna av beslutet tydliga. Olika åldersgrupper har påverkats olika eftersom inte bara den lagstadgade pensionen förändrades. Vid sidan …
Island i topp. Albanien längst ner på listan. Hela Norden väl placerat i statistiken. Det handlar om pensionsskillnader i Europa. Det finns betydande pensionsskillnader mellan olika länder i Europa. Euronews Business har gjort en genomgång av läget över hela kontinenten. Inkomstrelaterade pensioner är den huvudsakliga inkomstkällan för européer över 65 år i ålder. Men mindre …
Lever längre gör vi, människosläktet. Och visst kan det låta toppen att få några extra år på nacken. Men det kräver också att vi lever bättre. Vi behöver ompröva både vårt arbetsliv och vårt vardagsliv för att anpassa oss till en längre livslängd, menar ekonomen och författaren Andrew J Scott. Varför? Eftersom de traditionella stadierna …
Sjunde AP-fonden har investerat i fastighetsjätte som gör affärer med maffian: “Har de misskött sig allvarligt så åker de ut.” Sjunde AP-fonden förvaltar fem miljoner svenskars pensionspengar. Fonden har bland annat investerat i Dubais ledande fastighetsbolag Emaar, känd för världens högsta byggnad Burj Khalifa. Men Förenade arabemiraten räknas som ett högriskland för penningtvätt – och …
PPM-systemet firar snart 25 år. Då har Aktiespararna tillsammans med Pensionsmyndigheten kartlagt vilka PPM-fonder som egentligen varit bäst och sämst. Omdebatterat, kritiserat och ibland till och med utskällt. Det handlar om den delen, 2,5 procent närmare, av din allmänna pension som du har möjlighet att placera själv. PPM-valest kort och gott. Bästa PPM-fonden startade 2010 …
Kortare arbetstid slår hårt mot pensionen, om inga andra förändringar görs. Påpekandet kommer från ekonomer när frågan nu åter är aktuell. Kortare arbetstid står i centrum för den vårdkonflikt som just nu pågår i Sverige. Samtidigt driver andra fackliga organisationer krav på kortare arbetsdag, fyradagars arbetsvecka eller andra former av arbetstidsförkortning. Parallellt med det sägs …
Pensionsmyndigheten börjar nu betala ut pengar till de som sparade i Allra. Pengarna är en del av det utdömda skadeståndet. Allra-härvan närmar sig sin final. Rättsligt har den redan nått den men ekonomiskt har den fortfarande några varv kvar. Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar utbetalningen av pengar till 86 400 drabbade sparare. Första stora betalningen …
Pensionssystemen ser olika ut världen över. Alla ska de trygga våra äldre dagar. Nu kommer siffror över vilka länder som är allra bäst på det. Sorglösa danskar? Som tar en Carlsberg och ”en lille en” till smörrebrödet utan en tanke på morgondagen? Glöm det. Det är tvärtom. En rapport från OECD visar under rubriken …
Många tror att de som flyttar till Sverige omedelbart får full del av våra förmåner. Nu redovisar Alecta siffror som modifierar bilden. ”Pensionärernas ekonomiska situation” är en årlig studie, baserad på SCB-data. Nu har Alecta presenterat de färskaste siffrorna vid ett pensionsseminarium. Studien baserar sig på deklarerade inkomster från 2021 som SCB redovisat och som …
Riktåldern för pension är 67 år. Men att jobba vidare kan höja pensionen markant. Nu visar en ny rapport exakt hur attraktivt det kan vara. Regeringen har fastställt riktåldern för pension för 2030 till 67 år, vilket är samma ålder som riktåldern tidigare har fastställts till. Beslutet har fattats som en del i arbetet med …