Att gå i pension handlar inte längre bara om att lämna jobbet. För en växande skara svenskar handlar det om att lämna landet.
Pension i Spanien? Då är det hit du ska flytta


Mest läst i kategorin
I en ny global rankning lyfts Almuñécar på den spanska solkusten fram som det bästa stället att pensionera sig på i Spanien.
Bakom listan står International Living, som i sitt globala pensionsindex för 2025 rankar Spanien som världens sjätte bästa land för pensionärer. Det rapporterar Spania I Dag.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Missa inte: Pensionen nu rekordlåg – men flera miljarder på väg till kontot. Dagens PS
Låga priser, sol och trygghet
Den lilla kuststaden Almuñécar, belägen vid Medelhavet i Andalusien, lyfts fram för sitt fantastiska klimat, låga levnadskostnader och goda livskvalitet.
Publikationen Moving to Spain utsåg redan förra året Almuñécar till den bästa platsen för pensionering, med motiveringen att staden har “otroligt väder, låga levnadskostnader och ingen förmögenhetsskatt”.
I staden finns vackra stränder, cykelvänlig kust, kulturella festivaler och ett växande utbud av tjänster särskilt anpassade för äldre.
Spanien som helhet beskrivs som ett prisvärt land med bra sjukvård, låg privatekonomisk stress och politisk stabilitet.
Enligt International Living går det att leva ”beskedligt” på motsvarande 2 000 dollar i månaden – klart billigare än i många andra delar av världen.

Senaste nytt
Hälften vill lämna Sverige efter pensionen
Drömmen om ett enklare liv i solen delas av många. En ny undersökning från Movestic visar att hela 51 procent av svenskarna gärna vill bo utomlands som pensionärer. Skälen är flera – sol, lägre priser och, inte minst, lägre skatt.
Att få pensionen att räcka längre är en avgörande faktor för många. Det handlar inte bara om vädret, utan om ekonomisk trygghet.
Fler länder där pensionen räcker längre
Spanien är förvisso inte det enda landet som lockar. I CNN:s internationella lista över världens bästa länder att pensionera sig i nämns bland andra:
- Panama – med generösa pensionärsvisum och rabatter på flyg, sjukvård och nöjen.
- Frankrike – särskilt attraktivt tack vare låg skatt på pension (ner till fem procent) och hög livskvalitet utanför storstäderna.
- Malaysia – med extremt låga levnads- och boendekostnader.
Läs mer: Pension utomlands? Här lever du gott – utan att tömma kontot. Dagens PS
Viktigt att tänka på innan du flyttar
Att flytta utomlands som pensionär kräver dock sin planering.
Enligt Pensionsmyndigheten behåller du alltid din inkomstgrundade pension, oavsett var du bor. Däremot kan garantipensionen försvinna om du flyttar utanför EU.
Redaktionschefen på E55, Bilbo Göransson, har tidigare förklarat vad man bör tänka på om man vill flytta utomlands som pensionär.
“Man måste tänka väldigt noga innan man bestämmer sig för att flytta utomlands med sin pension”, sa Göransson. “Inkomstpensionen och tjänstepensionen får du behålla, men många andra förmåner som till exempel bostadstillägg kan du inte få om du flyttar utomlands”.
Hans råd är att konsultera en jurist innan man tar steget att flytta. Har man inte full koll på regelverket kan konsekvenserna bli stora.
Läs också: Jobbat lika länge – får 7 500 kr mindre i pension. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.