Sjöpolisen är inte mycket för att gjuta olja på vågorna. Fråga den kvinna på västkusten som skulle testa kollegans nya vattenskoter.
Händerna i styr? Annars kostar det 9 300 kronor


Mest läst i kategorin
Det började bra. Kollegan hade en vattenskoter, den 35-åriga kvinnan följde med på en tur med den i augusti 2024 och skulle få testa hur det var att köra den.
Hon satte sig längst fram, kollegan bakom. Båda höll händerna på styret, i vart fall enligt vad såväl hon som han uppgav i tingsrätten.
Det var nämligen där skoterturen hamnade, sedan sjöpolisen stannat paret och skotern för kontroll.
Skoterturen gjordes nämligen med dålig tajming, noterar Dagens juridik. Just den dagen hade nämligen sjöpolisen en specialinsats, inriktad på att kontrollera vattenskotrar.
Äntligen en eldriven vattenskoter “som flyger”. Dagens PS
Såg bra på långt håll
Kvinnan åtalades nämligen enligt lag 2021:626 om förarbevis för vattenskoter, där det står att ”en vattenskoter får framföras endast av den som har ett förarbevis”.
Lika logiskt säger lagen att ”den som uppsåtligen framför en vattenskoter utan att vara berättigad till det ska dömas för olovligt förande av vattenskoter till böter”.
Sjöpolismannen, vittnade i tingsrätten om att patrullen sett att kvinnan som satt längst fram körde, men inte att mannen bakom henne var delaktig i körningen.
Utan att på något sätt insinuera andra aktiviteter än de skoterförande, förklarade polismannen att han inte såg ”var mannen hade sina händer, men var säker på att det inte var på styret”.
Ändå ganska konkreta uppgifter med tanke på att sjöpolisen uppgav avståndet till 200 meter.

Mannen hade greppet
Den eventuellt skoterförande kvinnan förklarade att mannen hade sin handled kopplad till vattenskoterns dödmans-grepp på vänster sida av styret, de ”uppskattningsvis två minuter” hon själv suttit i en förarliknande position.
Kring detta fick Göteborgs tingsrätt vissa bryderier. Å ena sidan håller tingsrätten med åklagaren om att det ”ligger närmast till hands” att den som sitter längs fram är föraren.
Å andra sidan kan det även vara så att den som sitter bakom ”kan vara den som framför skotern”.
Var nog kvinnan, trots allt
Till slut landar ändå tingsrätten i att det ändå var kvinnan som styrde och då var förare och följaktligen en illegal sådan utan förarbevis.
Det ger 30 dagsböter à 310 kronor, totalt 9 300 kronor, och den som i likhet med många andra tror på en högre makt kan sluta med det, eftersom hovrätten nu fastställt domen.
Räckte att ha skoter förtöjd
Det är inte det enda fallet där lagens långa arm slagit ned på vattenskotrar och deras eventuella förare.
I april kunde Lexnova berätta hur en man, utan förarintyg för vattenskoter, blev friad i tingsrätten men fälld i hovrätten för att ha haft en vattenskoter förtöjd vid sin båt.
Trots att varken han eller någon annan setts köra skotern, döms mannen till böter eftersom han mycket väl ha kunnat köra den.
Anmärkningsvärt? Ja, inte minst när paragraf 22 i ovan nämnda lag slår fast att polis och kustbevakning efter kontroll kan ”medge att vattenskotern förs till närmaste lämpliga upptagningsplats” trots att föraren inte har rätt att köra vattenskoter.
Då borde det väl nästan vara lika okej att ha en skoter fastbunden vid sin båt?
Så blir du kung i vattenskoterns rike. Dagens PS
Eldriven vattenskoter – tyst och hållbart. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.