Dagens PS

Eldriven vattenskoter - tyst och hållbart

Eldriven vattenskoter
Initiativen är många i den fossila omställningen på havet. Däremot är inte riktigt finansiärerna där ännu. Hurvida det här projektet kommer flyga eller inte är osäkert. Men visst vore det härligt flyga fram på vågorna helt tyst och med ett gott samvete. (Foto: eSki)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 23 mars 2024Publicerad: 23 mars 2024

I samma takt som kapitalet för elektrifieringen till havs minskar så ökar initiativen. Det är onekligen en tuff marknad där ute även om det finns bra projekt. Ett sådant är eSki som med sin eldrivna vattenskoter vill göra de tidigare busmaskinerna både tysta och hållbara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanske entreprenören Jack Duffy-Protentis och hans företag eSki har tagit fram en vattenskoter med utbytbara batterier som han hoppas kunna sätta i produktion snart.

Hållbarhet är viktigt för mig. Jag växte upp i New England och har med mina egna ögon sett att årstiderna förändrats drastiskt jämfört med när jag växte upp. För mig är det en jätteviktig fråga som jag vill ta itu med. Jag ville göra något och läka delar av den skada som görs på miljön, säger Jack Duffy-Protentis, under ett panelsamtal på 3DEXPERIENCE World 2024 i Dallas.

Läs mer:
Vattenskoter på el som flyger. Dagens PS

Det finns inte många elektriska jetskis på marknaden än. De större tillverkarna av vattenskotrar som exempelvis Sea-Doo och Yamaha erbjuder inga elektriska drivlinor än. Den enda konkurrenten i dagsläget är Taiga Motors, som Dagens PS skrivit om tidigare.

Planen är att tillverka 250 stycken det första året. En siffra som kommer öka till flera tusen. Men det är beroende av finansiering så klart, säger Jack Duffy-Protentis.

På frågan om hans jetski kommer att vara tillgänglig i Sverige och Europa säger han att han hoppas det.

– Vi vill ju växa och komma ut på fler marknader. 

Relaterade artiklar:

ANNONS

Helt återvinningsbar elbåt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS