Många drömmer om att sluta jobba tidigt. Men hur gör man det utan att bli barskrapad? Här är pensionsexpertens tips.
Experten: Så går du i pension före 65


Mest läst i kategorin
En växande skara svenskar funderar på att checka ut från arbetslivet tidigare än vad pensionssystemet är byggt för.
I en undersökning från Folksam från i fjol uppgav drygt 4 av 10 att de hoppas kunna gå i pension före 65. Det är en ökning med 4 procent jämfört med året innan.
Samtidigt uppger nästan hälften av svenskarna att de tror att de måste arbeta till minst 68 för att få en trygg pension.
Och helt fel har de inte. Går du i pension innan 65 kan du nämligen få räkna med flera tusenlappar lägre pension.
Det rapporterar E55.
Missa inte: Vanliga jobbet ger låg pension – här är vinnarna. Dagens PS
Så mycket lägre blir pensionen
Den som väljer att gå i pension vid 64 i stället för 67 eller 68 år får helt enkelt räkna med lägre pension.
I ett exempel från Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman, som intervjuats i tidningen Arbetet, förlorar en undersköterska som går i pension vid 64 års ålder omkring 3 000 kronor i månaden jämfört med om hen väntar till 68. För den som jobbat deltid handlar det om ett tapp på cirka 2 000 kronor i månaden.
Men det kan bli ännu värre.
Den som pensionerar sig innan 67 års ålder har inte rätt till bostadstillägg. Det betyder att man kan missa ytterligare tusenlappar varje månad – pengar som annars skulle täcka delar av boendekostnaderna.
I slutändan kan det handla om tiotusentals kronor per år som man går miste om.

Tre svåra år – sedan vänder det
Den goda nyheten? Det är inte för alltid. När man väl fyller 67 år får många rätt till både garantipension och bostadstillägg, vilket höjer pensionen rejält.
”Om du skulle ha rätt till bostadstillägg från och med att du fyller 67 år, minskar inkomsttappet rejält. Då kan skillnaden från och med då bli liten eller ingen alls”, säger Svärdman.
Dessutom sänks skatten på pension från 68 års ålder, vilket förbättrar ekonomin ytterligare.
Trappa ner – i stället för att hoppa av helt
Alla klarar dock inte tre magra år ekonomiskt. Svärdmans lösning? Trappa ner. Jobba deltid utan att ta ut pension, om du kan leva på deltidslönen.
”Då kan du vänja dig vid att klara dig på den inkomst du kommer att ha som pensionär. Pensionen kan du spara för framtida behov, på ett bankkonto, investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring med låg risk och låg avgift”.
Tre tips för att klara pension i förtid
Svärdman lyfter tre strategier för den som vill lämna arbetslivet före 67:
- Om du ansöker om att ta ut 25 procent av din premiepension kan du begära ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Det ger dig rabatter på kollektivtrafik och många varor och tjänster.
- Pausa pensionen vid arbetslöshet: Om du blir arbetslös före 67 bör du stoppa pensionsutbetalningarna. Annars sänks ersättningen från a-kassan.
- Sjuk? Ta inte ut pension direkt: Gå inte i pension om du egentligen är för sjuk för att jobba. Sök i stället sjukpenning eller sjukersättning. Då sparar du pensionen till senare – och får dessutom ofta ut mer pengar totalt.
Byt bostad – eller jobba extra
Svärdman tipsar också om fler sätt att dryga ut plånboken under övergångsåren:
- Byt din bil till en billigare
- Flytta till ett billigare boende. Äger du ditt boende kan det ge en vinst som kan användas för att dryga ut hushållskassan.
- Jobba extra mellan 64 och 67 för att kompensera pensionsbortfallet.
Läs också: Pension: Därför ska du inte spara i ISK. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.