Dagens PS

Bostadsägare kräver lagändring – vill kunna vräka kriminella

bostadsrättsägare vill kunna vräka kriminella
Majoriteten av landets bostadsrättsägare anser att lagen bör ändras (Foto: Viktoria Bank/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Trygghet i boendet blir en allt viktigare fråga för Sveriges bostadsrättsägare. En ny rapport visar att många vill se lagändringar som gör det lättare att vräka personer som begår brott i eller nära bostaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport 2025, framtagen av SBC, anser 64 procent av de tillfrågade bostadsrättsägarna att lagen bör ändras för att förenkla vräkning av personer som använder bostaden för kriminella syften.

Sedan 2024 har fastighetsägare rätt att säga upp hyresgäster som begår brott i lägenheten eller närområdet. Tidigare gällde detta bara vid grov brottslighet. Nu efterfrågar många liknande möjligheter även för bostadsrätter.

“Idag är det svårt att avhysa bostadsrättsägare som begår brott, vilket kan skapa en otrygg miljö för övriga boende”, säger Therese af Jochnick, affärsområdeschef Juridik på SBC.

Att inte kunna vräka bostadsrättsägare som begår brott kan skapa en otrygg miljö för övriga boende, säger Therese af Jochnick
Att inte kunna vräka bostadsrättsägare som begår brott kan skapa en otrygg miljö för övriga boende, säger Therese af Jochnick (Foto: SBC)

Föreningar vill kunna neka köpare

Rapporten visar också att bostadsrättsägare vill ha större kontroll över vem som får flytta in i föreningen. Hela 55 procent tycker att föreningen ska kunna neka medlemskap om lägenheten köps enbart för att hyras ut i andra hand.

Dessutom anser: 

  • 45 procent att dåliga referenser från tidigare boenden bör kunna leda till avslag.
  • 39 procent att betalningsanmärkningar ska vara ett giltigt skäl.
  • 28 procent vill kunna neka köpare som är tidigare straffade.

Endast 7 procent anser att föreningen aldrig bör ha rätt att neka medlemskap.

ANNONS

“Det är tydligt att Sveriges bostadsrättsägare vill veta vilka som bor i närområdet och att dessa tar sitt ansvar. När personer köper bostäder enbart för uthyrning eller när det saknas tydliga referenser ökar risken för otrygghet i föreningen”, säger Therese af Jochnick. Hon lyfter också att frågor om juridiken kring medlemskapsprövning ökat bland SBC:s kunder.

Läs även: Villaägare kan tvingas betala för skydd mot översvämningar. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Trygghet prioriteras allt högre

Bakgrunden till att dessa frågor lyfts är en växande upplevelse av otrygghet kopplad till boendet. 

Fjolårets Bostadsrättsrapport visade att en tredjedel av landets bostadsrättsägare inte alltid känner sig trygga i sin bostad. 

Tre av tio menar dessutom att föreningen de bor i inte arbetar i någon större utsträckning med frågor rörande säkerhet. Lika många vet inte hur arbetet med säkerheten ser ut idag.

Årets rapport visar att trygghet och säkerhet är högt prioriterade bland landets bostadsrättsägare, och att det finns ett ökat stöd för att ge bostadsrättsföreningar bättre verktyg att agera.

Samtidigt betonar SBC att det är en drastisk åtgärd att vräka någon, och att rättssäkerheten måste värnas. Likväl pekar utvecklingen på att många tycker att lagstiftningen behöver ses över.

Läs också: Lista: Här är Sveriges dyraste adresser. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS