När experter räknar på och ger råd om hur uttag av pensionen vid olika åldrar slår på ekonomin är det bara siffror och gällande regler de använder, men det finns även andra värden.
Pension: "Aldrig att jag väntar till 67”
Mjuka värden, som vad du vill kunna och orka göra när du är pensionär kanske behöver vägas in i beslutet om när du vill ta ut din pension.
Hur länge vi faktiskt kan vänta oss att leva är också något att ta med i beräkningen.
Staten och Pensionsmyndigheten vill så klart att pensionspengarna ska räcka så länge som möjligt, till så många som möjligt.
Därför har det beslutats om en riktålder för uttag av pensionen och det är kanske inte så konstigt att rådet från den sidan är att vänta tills du uppnått den.
Men, det finns de som ser det från ett annat perspektiv, en del tycker att det bästa är att ta ut pensionen så fort det bara går och att den som inte gör det faktiskt förlorar pengar.
Lev när du kan
Pensionären Patrick Ekström-Jöe tycker att det största bedrägeriet i svensk ekonomi är att lura pensionärer till att vänta med att ta ut sin pension.
”Det tar 15–20 år att ta igen de tre åren man går före. Medelsvensson lever inte så länge”, skriver han till Dagens PS och förtydligar.
”Jag går i pension vid 64. Låt säga att jag får 20.000 kronor i månaden. Vid 67 år får jag 23.000 konor i månaden”, förklarar han och fortsätter:
”Under dessa tre år får jag cirka 600 000 kronor. För att tjäna in det tar det 15 till 20 år, då är man en bit över 80 … vad ska man då ha pengarna till? Lev när du kan är min filosofi”.
Han tycker att du tjänar på att ta ut din pension tidigt, eftersom du inte har någon användning av en hög pension i 87-årsåldern.
”Man ska resa när man är ung pensionär. Jag gjorde helt rätt och gick vid 55 och kommer ta ut min allmänna pension vid 64, Aldrig att jag väntar till 67”, skriver han.
Senaste nytt
“Jag hade tur”
Han jobbade sina sista tio år i arbetslivet som lokförare och yttre trafikledare, innan det var han skyddsvakt på Sveriges Riksbank i 12 år.
Han och hans hustru bodde i en hyresrätt 2013 och hade då lån på 350.000 kronor.
Nu, 2024, bor de i stället i en stor villa utomlands, har ett par miljoner på banken och inga lån.
Patrick Ekström-Jöe framhåller att han och hustrun inte har några barn och att ”man måste ha tur och fingertoppskänsla”.
Efter att både Länsförsäkringar och SEB sagt nej är han väldigt tacksam för att Nordea trodde på hans vision och beviljade ett bolån 2014.
Då köpte han och hustrun en bostadsrätt som de sålde med god vinst 2019 och flyttade till Ungern.
Tog ut tjänstepensionen
Då var han 55. Vid 56 började han ta ut sin tjänstepension, den som var möjlig att ta ut. Den räcker i fem år och slutar nu i november.
”Då har jag hittat tre tjänstepensioner till som fanns på mitt pensionskonto, dessa tar jag ut från november 2024 i 5 år, sedan börjar jag ta den allmänna pensionen vid 64”, förklarar han.
Nu lever han ett bekymmerslöst liv i ett stort hus med hundar och höns, och en tomt på 8000 kvadratmeter.
Han har trevliga grannar och det centrala läget i Europa gör att han och hustrun snabbt kan ta sig till medelhavet.
Även i Ungern gjorde de några bostadsaffärer som gick med vinst så att de till slut kunde köpa sitt hus och flytta ut på landet.
Han berättar att vinstskatten är mycket mer gynnsam i Ungern än i Sverige, vilket bidrog till att de tjänade bra på de bostäder de sålde där.
I Ungern betalar han sink, särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, på 25 procent.
”Tyvärr höjde sossarna den från 20 procent. Moderaterna skickade valfläsk till oss utlandssvenskar om att de skulle sänka tillbaka till 20 procent, men de ljuger ju lika bra som sossar”, förklarar han.
Ville avsluta arbetet
Rune Andersson var anställd i ett småföretag och jobbade med ekonomisk redovisning innan han blev pensionär.
Han började inte ta ut sin pension i förtid på grund av att arbetet behövde avslutas först, varför han valde att vänta till januari året efter.
”Jag började ta ut den allmänna pensionen, orangea kuvertet, i januari året efter jag hade fyllt 66, om jag minns rätt. Som jag minns det var inkomsten under sista året jag arbetade lite för hög så allt för hög skatt på den allmänna pensionen, tillsammans med lön, gjorde att jag avvaktade med att börja ta ut den”, säger han till Dagens PS.
Förlorar på det
Rune Andersson menar dock att ett eller två års ytterligare arbete inte innebär särskilt mycket högre månadsbelopp i allmän pension.
”En stor andel kommer ändå inte att få mer än garantipensionen på cirka 11 000 kronor per månad före skatt, så då blir det inte mer oavsett om du arbetar något år extra eller ej”.
Rune Andersson tycker också att den som inte tar ut sin pension så fort det går förlorar på det.
”Om du väljer att inte ta ut pensionen så fort som möjligt, kanske de första två åren, så innebär det 24 månader gånger, vi säger, 11 000 kronor”, säger Rune Andersson.
Han påpekar att det alltså blir 264 000 kronor som du inte får om du väntar.
”Det krävs rätt många små höjda månadsbelopp för att täcka det. Ta ut allt så fort du kan, men spara det, är min rekommendation”, säger han vidare.
Han menar att många inte tänker på att om du väntar med att ta ut din pension har du faktiskt inte fått ut något alls under det eller de åren du väntar.
”Och att när du dör så fryser allt inne”, säger han och fortsätter:
”Att det står si och så många miljoner som en siffra på orangea kuvertet betyder inget”.
Han menar att det angivna beloppet inte är något som finns och ärvs, det är bara siffror.
Vad händer om pensionen tas ut så tidigt det går?
För en del är det kanske frestande att ta ut den allmänna pensionen så fort det är möjligt, men ur ett ekonomiskt perspektiv är det inte gynnsamt.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.