Dagens PS

Jobba och ta ut pension samtidigt – så blir det

För många blir inkomsten betydligt lägre när de går i pension, att ta ut en del av pensionen och samtidigt jobba deltid kan vara ett sätt att förbättra ekonomin
För många blir inkomsten betydligt lägre när de går i pension, att ta ut en del av pensionen och samtidigt jobba deltid kan vara ett sätt att förbättra ekonomin. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Du kan ta ut pension och jobba samtidigt, och det kan vara ett smart sätt att avsluta arbetslivet med att sluta jobba stegvis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gå i pension kan för vissa innebära halva lönen eller mindre. En del löser det inkomstproblemet med att ta ut tjänstepensionen på kort tid, det skriver Dagens Nyheter.

Det ger dock bara högre pension i några år och därefter mycket lägre pension resten av livet. Ett bättre sätt att höja pensionen kan vara att sluta jobba stegvis och fylla på pensionen med en deltidslön.

Olika avtal

De flesta kan välja att gå ned i arbetstid i stället för att sluta helt. Privatanställda tjänstemän har så kallad flexpension, inom offentlig sektor och LO-området finns delpensionsavtal.

Eftersom avtalen ser olika ut behöver du fråga arbetsgivaren och facket vad som gäller för dig, men generellt är det svårt för arbetsgivare att hindra anställda från att jobba mindre i slutet av sina arbetsliv.

Du kan ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent av den allmänna pensionen. DN har tagit fram exempel där den allmänna pensionen, inte tjänstepensionen, tas ut i dessa omfattningar.

Om du fortsätter arbeta deltid och fyller på med allmän pension blir det mindre pengar än vid fortsatt heltidsjobb, men alltid mer än vid enbart pension.

Eftersom jobbskatteavdraget höjs för dem som jobbar efter 67 blir inkomsten efter skatt högre efter den åldern.

ANNONS

DN:s exempel

I exemplet används en person med en månadslön på 30 000, en allmän pension på 15 500, samt tjänstepension på 4 000, sammanlagt 19 500 kronor i månaden i pension, vilket motsvarar 65 procent av månadslönen.

Om personen arbetar fyra dagar i veckan och tar ut 25 procent av den allmänna pensionen blir inkomsten efter skatt 22 060 kronor innan 67 och 25 250 efter 67.

Om personen jobbar jobbar tre dagar och tar ut 50 procent av den allmänna pensionen i veckan blir inkomsten efter skatt 20 310 kronor innan 67 och 23 270 kronor efter 67.

Om personen jobbar jobbar två dagar i veckan och tar ut 75 procent av den allmänna pensionen blir inkomsten efter skatt 18 310 kronor innan 67 och 21 310 kronor efter 67.

Om personen jobbar en dag i veckan och tar ut 100 procent av den allmänna pensionen blir inkomsten efter skatt 16 120 kronor innan 67 och 18 960 kronor efter 67.

Personen tar inte ut sin tjänstepension i något av ovanstående exempel.

Om personen i exemplet slutar jobba helt och tar ut både sin allmänna pension och sin tjänstepension, blir inkomsten efter skatt 14 180 före 67 och 16 170 efter 67.

Exemplet har tagits fram av DN för att visa hur systemet fungerar och det kan inte överföras på någon annan, för att veta hur det blir för dig behöver du gå in på minpension.se och göra en egen prognos.

Läs mer: Pension: Lönar det sig att jobba ett år extra? Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS