Dagens PS

Så kan du få flera tusen mer i pension

Två glada män. Du kan göra ett enkelt val för dina tjänstepensioner och tjäna tusenlappar i pension
Du kan göra ett enkelt val för dina tjänstepensioner och tjäna tusenlappar i pension. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Det finns ett sätt att höja din pension med flera tusen kronor i månaden, men det förutsätter att du inte har nära och kära som är beroende av efterlevandeskydd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Återbetalningsskyddet i tjänstepensionen finns som en trygghet för dina efterlevande när du går bort, det skriver Länsförsäkringar.

Skyddet betalas ut till din familj, vanligtvis din äkta hälft, registrerade partner eller barn, om du går bort innan din pension börjar betalas ut.

Det ger dina efterlevande ekonomisk trygghet, men det kan vara viktigt att fundera på om din familj behöver det, eller om du själv har större behov av en högre pension.

Ger högre pension

Enligt Länsförsäkringars beräkningar får en 35-åring som avstår från återbetalningsskyddet fram till sin pensionering 5 till 14 procent högre pension än om återbetalningsskyddet behållits.

Expressen skriver att enligt en beräkning från Länsförsäkringar kan en 35-åring som tjänar 35 000 i månaden öka sin pension med upp till 2 000 kronor i månaden över en period på 20 år, genom att avstå från återbetalningsskyddet.

Men det kostar.

ANNONS

Senaste nytt

Arvsvinster

ANNONS

Enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, måste den som vill att pensionskapitalet ska tillfalla sin partner eller sina barn välja återbetalningsskydd.

Det är ett efterlevandeskydd för familjen som gör att den egna pensionen minskar något och enligt henne är det inte någon jättestor skillnad mellan den som tar bort skyddet vid 35 och den som tar bort det vid 65.

Den som avstår från återbetalningsskyddet får ta del av arvsvinster från jämngamla pensionärer som dör, vilket gör att arvsvinsterna blir högre ju längre du lever.

För män blir skillnaden lite större eftersom mäns medellivslängd är kortare än kvinnors.

Tillfaller andra

När barnen flyttat hemifrån, du har skiljt dig eller lever med en partner som klarar sig bra på sina egna inkomster, kan du öka din tjänstepension genom att ta bort skyddet sent.

Trifa Chireh tycker att speciellt kvinnor bör tänka på det eftersom de generellt har lägre pension än män.

Det är lätt att ta bort skyddet, du kryssar bara i en ruta på din tjänstepensions valcentral så kan dt få högre pension.

ANNONS

Men, din familj går då miste om flera hundra tusen kronor om du dör, när du väljer bort återbetalningsskyddet tillfaller pengarna i stället andra pensionssparare.

Giftermål kan stå dig dyrt – om du är pensionär

Ett par sammanboende pensionärer som väljer att gifta sig kan få mycket mindre pension och i och med att allt fler gifter sig efter 65 är det många som drabbas.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS