För första gången på länge går svenska bilparken i backläge. Nyregistreringar sjunker medan exporten ökar – vad betyder detta för framtiden?
Svenska bilparken i backläge – en oväntad vändning


Mest läst i kategorin
Länge har antalet bilar på våra svenska vägar bara ökat och ökat, men nu har pendeln svängt dramatiskt. För första gången på mycket länge upplever Sverige en minskning av det totala antalet personbilar, rapporterar Trafikanalys.
Under 2024 försvann cirka 31 000 bilar från den svenska bilparken, en nedgång med 0,5 procent. Denna sällsynta händelse har bara skett ett fåtal gånger sedan 1980-talet, närmare bestämt under ekonomiskt turbulenta tider som finanskrisen i början av 90-talet och i samband med IT-bubblan runt millennieskiftet.
Även 2013 noterades en liknande effekt, då orsakad av en storstädning i Transportstyrelsens register över avställda fordon.
Det gångna året har präglats av en trög ekonomi med svag tillväxt och en arbetsmarknad där fler har fått se sig om efter nytt jobb. Trots att de sänkta räntorna har gett en välbehövlig lättnad i plånboken för många hushåll, har det inte räckt för att hålla nybilsförsäljningen på samma nivå som tidigare.
Samtidigt har allt fler bilar antingen skrotats eller sålts utomlands, vilket har lett till att det totala antalet bilar i landet nu minskar.

Svenska bilarna flyr landet: Exporten chockar experterna
Exporten av personbilar från Sverige upplevde en nedgång under 2024, med en minskning på 8,3 procent jämfört med föregående år. Trots denna minskning
Tveksam nybilsyra och ökad uttåg
För att förstå varför bilparken minskar måste vi titta på två nyckeltal: hur många nya bilar som registreras och hur många som försvinner från registren under året.
Under 2024 noterades 277 000 nyregistreringar, vilket är en bra bit under genomsnittet på 318 000 bilar per år som vi sett under 2000-talet. Åren innan pandemin var nybilsförsäljningen betydligt högre, med en riktig topp 2017 då nästan 400 000 nya bilar rullade ut på vägarna. Samtidigt ökade antalet avregistreringar under 2024 till hela 303 000 fordon.
Faktum är att det bara under 2018 och 2019 har skrotats eller exporterats fler bilar under hela 2000-talet. När antalet bilar som lämnar parken överstiger antalet nya som tillkommer, är en minskning av den totala bilflottan ett logiskt resultat.

Exporten slukar unga bilar
När en bil avregistreras beror det oftast på ett av tre skäl: den skrotas administrativt (oftast pappersarbete), den skrotas fysiskt, eller så exporteras den. En tydlig förändring de senaste tio åren är att exporten har tagit en allt större andel av avregistreringarna. Från att ha utgjort omkring 15 procent har exporten nu ökat till närmare hälften av alla bilar som lämnar det svenska registret.

Danskar länsar Sverige på elbilar – “Inget för Medelsvensson”
Svenska elbilar försvinner snabbare än någonsin, men de gör dem inte inom landets gränser. Situationen ut att få allvarliga konsekvenser. Begagnade
Svenska bilarna blir äldre – en tickande bomb?
De bilar som faktiskt skrotades på riktigt under 2024 hade en genomsnittsålder på nästan 20 år (19,9 år). Trenden visar att de uttjänta bilarna blir allt äldre innan de slutligen tas ur trafik. Samtidigt har exporten av relativt nya bilar, det vill säga bilar som bara är 0–5 år gamla, ökat kraftigt sedan 2018. Detta har gjort att genomsnittsåldern på de exporterade bilarna har sjunkit från drygt 12 år 2016 till bara 7,3 år under 2024.

Konsekvensen av att vi behåller våra äldre bilar längre samtidigt som vi säljer iväg relativt nya fordon utomlands är att den genomsnittliga åldern på den bilpark som finns kvar i Sverige stiger. Detta kan bero på att hushållen håller i pengarna i osäkra ekonomiska tider, men också på att moderna bilar generellt är mer hållbara än äldre modeller.
Denna utveckling, med färre nyregistreringar, färre skrotade bilar och en hög export av relativt unga fordon, kan på sikt få oväntade följder för hur snabbt Sverige kan ställa om till en mer miljövänlig bilflotta. En äldre bilpark riskerar att bromsa introduktionen av nyare, mer bränsleeffektiva eller eldrivna fordon.
En global marknad i gungning
Med tanke på det oroliga läget i världen är det extremt svårt att sia om hur många nya bilar som kommer att registreras och hur många som kommer att försvinna i framtiden. Det är dock tydligt att den svenska bilmarknaden inte längre är isolerad, utan i högsta grad påverkas av globala trender och händelser.
Biltillverkningen är idag global, med internationella sammanslagningar och produktion spridd över många länder. Bilarna som tillverkas är sällan designade enbart för en specifik nationell marknad. Detta gör att yttre faktorer kan ha en stor och snabb effekt på den svenska bilparkens sammansättning och utveckling.

Experterna: Den här el-suven är bäst
El-suvarnas tuffa kamp. Expertbetyg avslöjar vinnaren – vilken modell är bäst i test? Läs och avgör själv. Vilken el-suv tar egentligen hem titeln som
Läs också:
Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider. News 55
Analytikern: Statliga SBAB sviker bolånetagarna. E55
Milano tömmer London – rika flyr skatterna. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.