Stockholms bilister pressas från alla håll. Skyhöga p-avgifter, färre automater och en ny app som uppmuntrar till “angiveri” skapar kaos.
Stockholms p-chock: Plånböcker blöder, automater flyr och angiveri frodas


Mest läst i kategorin
Bilister i Stockholm upplever just nu en veritabel parkeringsmardröm. Från chockhöjningar av månadsavgifter till ett snabbt minskande antal parkeringsautomater och anklagelser om dataläckor från populära appar – det är minst sagt turbulent på stadens parkeringsfronter.
Samtidigt införs nya avgifter i tidigare avgiftsfria områden, vilket skapar starka reaktioner bland boende.
“Som att vinna på lotto att hitta gratis plats”
I Högdalen har många fått en kalldusch i form av kraftigt höjda parkeringsavgifter, skriver Mitt i. För Marcos Bearcub steg månadskostnaden för hans parkeringsplats från 220 kronor till hela 670 kronor, en ökning med över 200 procent. Han beskriver det som en “chockhöjning” och ifrågasätter att ett kommunägt bolag agerar på detta vis. Enligt Marcos beräkningar borde hyran, om den följt inflationen, legat på 329 kronor. Nu har han startat en namninsamling i protest mot det han kallar “vansinnet”.
Även garageplatser i området berörs, där hyran ökar från 900 till 1500 kronor i månaden. Daniel Johnsson, en annan Högdalenbo, har också startat en protestaktion mot dessa höjningar. Familjebostäder motiverar åtgärderna med att avgifterna inte höjts sedan 2015 för vissa hyresgäster och att de nu ska anpassas till “nivån på andra parkeringshyror i samma område”.

Autobesity kan leda till dyrare parkeringar
SUV-boomen utmanar städernas gränser. Hur påverkar de allt större bilarna vår vardag? Vi kollar närmare på autobesity. Bilar blir allt större, och det
Lott Jansson från Familjebostäders pressavdelning skriver i ett mejl att målet är att skapa “mer logiska och likvärdiga parkeringshyror”. För Bearcub är dock alternativen få. Att förlita sig på de fria gatuparkeringarna beskriver han som “som att vinna på lotto”.
Senaste nytt
Stockholms nya parkeringszoner upprör
I andra delar av söderort, som Stureby, Gamla Enskede och Svedmyra, står man inför en annan förändring. Tidigare avgiftsfria gator kommer nu att införa taxa 5, vilket innebär en kostnad på 5 kronor i timmen på vardagar mellan 7 och 19. För den som parkerar en hel dag blir det 60 kronor. Ett alternativ är boendeparkering för 300 kronor i månaden.
Sturebybon Tomas Johansson har redan bestämt sig för boendeparkering och tycker att 300 kronor är “överkomligt”. Han säger sig vara tacksam för de år de kunnat parkera gratis. Men alla delar inte hans åsikt. Enskedebon Jarmo Karjalainen menar att de nya avgifterna kommer att drabba personer med lägre inkomst hårdast i en redan ansträngd ekonomisk situation, skriver Mitt i.
Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) förklarar att införandet av avgifter syftar till att styra längre parkeringar mot garage och kvartersmark, samt att öka tillgängligheten på gatorna för exempelvis hemtjänst och besökare.

Annika rasar mot p-serviceavgift: “Jag gör ju allt själv!”
App-strul i Eskilstuna skapar oväntad ilska. Trots löften om avgiftsfrihet tvingas bilister betala extra serviceavgifter. Annika Andersson tvingades
Göran Berg, även han boende i Stureby men med garageplats, är kritisk. Han tycker att det här är fult mot dem som bor i lägenhet. Ett sätt för staden att tjäna pengar. Han tror inte heller att åtgärden kommer att ha någon större effekt på klimatet. Dennis Wedin (M) ansluter till kritiken och ser det som ytterligare ett steg i att försvåra bilägandet i Stockholm.
Färre automater tvingar till appanvändning – “vill inte gynna bolagen”
Samtidigt som avgifterna förändras, minskar antalet parkeringsautomater drastiskt i staden, skriver Mitt i. På fem år har antalet sjunkit från cirka 800 till omkring 290. Trafikkontoret motiverar detta med att endast cirka tre procent av biljettköpen sker via automaterna och att de står inför kostsamma uppdateringar. Målet är att på sikt ha kvar endast 200 automater, främst längs huvudgator i innerstan.
Denna utveckling tvingar många bilister att använda parkeringsappar, något som inte uppskattas av alla. Robert Bohlinder, som arbetar vid Mariatorget, är en av dem som motsätter sig detta. Han vill inte gynna bolagen bakom parkeringsapparna. Han vill inte bli tvingad. Det måste finnas alternativ.
Han pekar på osäkerheten kring dessa företag och problemen som kan uppstå vid nätverksstörningar. Trafikkontoret medger att det kan kräva “lite mer planering” för dem utan smartphone att betala parkering.

Han har ogiltigförklarat p-böter – för miljardbelopp
Det började med en gul lapp på vindrutan 1989. I dag är Stefan Wahlberg mannen som lyckats få p-böter för över en miljard kronor ogiltigförklarade. Under
App anklagas för dataläckor – kan leda till snabbare böter
En av de populäraste parkeringsapparna, EasyPark, har hamnat i blåsväder efter anklagelser om att de delar användardata med parkeringsbolag. Enligt en källa ska information om avslutad parkeringstid skickas direkt, vilket iakttagelser tyder på kan leda till att parkeringsvakter snabbare kan utfärda böter, skriver E55.
EasyPark tillbakavisar bestämt dessa påståenden och betonar att de varken utfärdar böter eller tjänar pengar på dem. En talesperson för företaget förklarar att den enda information som delas är uppgifter om fordon, parkeringstider och områden. Syftet är att parkeringsbolagen ska kunna kontrollera om betalning har skett. Trots detta kvarstår oron bland användare kring hur deras data hanteras.
Ny app belönar “angiveri” – tjäna pengar på felparkering

I en oväntad vändning har det svenska företaget Scout Park AB lanserat en app som ger allmänheten möjlighet att tjäna pengar genom att rapportera felparkerade fordon, skriver Dagens PS. Användare kan ladda upp bilder av felparkeringar, och om tipset leder till en bot belönas rapportören med 100 kronor via Swish.
Vd:n för Scout Park, Erik Englund, beskriver appen som en del av “gig-ekonomin” som ska hjälpa parkeringsvakter att hitta dem som bryter mot reglerna. Appen har dock mötts av kritik, där vissa anser att det handlar om ett “betalt angiverisystem”. Lennart Johansson, vd för Uppsala parkering, är tydlig med sin ståndpunkt: “Det uppmuntrar till ett betalt angiverisystem och det är inget vi vill stå bakom.”
Orimliga böter på hemmaplan – frustrationen växer

Parkeringsfrågan handlar inte bara om avgifter och appar. I både Sverige och Norge växer frustrationen över vad många anser vara orimligt hårda parkeringsregler och böter. Carl Otto Engberg, oppositionsråd i Huddinge, menar att Sveriges lagstiftning är bland de mest rigida i Europa och pekar på böter på 1300 kronor för att ha parkerat med två hjul utanför asfalten som ett exempel, rapporterar Dagens PS.
I Norge har situationen gått så långt att bilägare till och med har fått böter för parkering på sin egen tomt. Bjørn Blaker i Oslo är en av dem som drabbats, trots att han byggde sin parkeringsplats med kommunens godkännande.
Sammantaget står Stockholms bilister inför en rad utmaningar när det gäller parkering. Höjda avgifter, färre automater, tveksamma app-lösningar och rigida regler skapar ett parkeringskaos som väcker starka reaktioner och ifrågasätter rättvisan i systemet.

Svenskar är skrämmande dåliga förare
En undersökning avslöjar att svenskar är skämmande dåliga på att backa. Resultatet visar att svenska förare har betydligt svårare än både fransmän och
Läs också:
Det som stör frisörer – och det som uppskattas allra mest. News 55
Råd på börsen: Våga gå emot magkänslan. E55
Sveriges största bolag minskar utsläppen – och ökar vinsterna. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.