Han har format moderna bilikoner för Fiat och Renault. Möt mannen vars visioner driver bilindustrins framtid.
Hjärnan bakom bilsuccéerna


Mest läst i kategorin
En bils förmåga att förändra uppfattningen om ett helt företag, redan innan den ens rullat ut på vägarna, är sällsynt. Ändå har François Leboine lyckats med just detta, inte bara en utan två gånger, för två olika biltillverkare.
Hans bidrag till modern bilhistoria har gett honom utmärkelsen Årets designhjälte. Upptäck mannen bakom de nya ikonerna som nu pryder våra vägar.
Från koncept till verklighet: en designers resa
Leboine har länge varit en framstående figur inom bilindustrin. I sin nuvarande roll som designchef på Fiat har han varit drivande i skapandet av den nya hybridbilen Grande Panda. Denna bil kombinerar tydliga referenser till 1980-talets Panda med en modern design full av intrikata detaljer.

Grande Panda har öppnat nya dörrar för Fiat, som tidigare varit alltför beroende av sin modell Fiat 500. Leboine bevisar att prisvärda bilar fortfarande kan vara enastående stilfulla.
“Jag visste att vi var tvungna att skapa en ny ikon”, säger Leboine i en intervju med Autocar.
“Fiat är ett fantastiskt varumärke, men när jag kom hit för fyra år sedan var för mycket beroende av 500:an. Det var tydligt för alla, men inte lätt att ta sig an. Frågan var om alla projekt skulle vara kopplade till 500:an designmässigt, eftersom det var vår hjältebil. Mitt svar var att vi behövde skapa en andra hjälte. Det är förstås inte lätt att göra.”
Renault 5:s återfödelse
Innan tiden på Fiat tillbringade Leboine större delen av sin karriär på Renault. Som chef för konceptbilsdesign där, fick han i uppdrag att skapa en modern version av en klassisk modell.

Efter två års arbete stannade projektet av år 2020 eftersom “ingen var intresserad”.
Det var tills Renault Groups nya vd, Luca de Meo, klev in i designstudion under sin första arbetsdag, såg Leboines vision av en elektrisk Renault 5 och sade “vi gör den”.
“Det var ett fantastiskt ögonblick”, minns Leboine.
“Det är vd:ns makt att driva ett sådant projekt vidare. Jag tillbringade sex månader med Luca på det projektet, och han var verkligen nära och involverad.”
Det var Leboines koncept som de Meo avtäckte när han lanserade sin omvandlingsplan för Renault år 2021. Även om Leboine lämnade för Fiat innan produktionsversionen var klar, behåller den alla hans designelement.
Han medger att det känns märkligt att se bilen han hjälpte till att designa nu på vägen, särskilt med tanke på att Grande Panda lanserades så nära inpå.
“Vanligtvis är man kvar i företaget så man ser det komma”, säger han om Renault 5.
“Men här var det en tidsförskjutning, och den kommer från någon annanstans. Men jag såg den alltid med ögonen på Grande Pandas ankomst, eftersom jag visste vad vi var tvungna att överträffa. Det var bra att veta att vi kunde konkurrera – inte genom att välja samma vapen, utan med ett annorlunda objekt. Det viktigaste när jag kom till Fiat var att skapa något prisvärt, smart i hur vi byggde det och som var ännu mer tillgängligt, vilket är svårt för en elbil.”

En gemensam vision för framtiden
Vad som förenar Renault 5 och Grande Panda, bortom deras gemensamma retro-moderna estetik och relativt lilla storlek, är hur vänliga och glada de framstår.
“Det är väldigt viktigt för mig”, säger Leboine, “att förmedla en bild av en positiv framtid, och att förmedla denna framtid med ett leende.”
Grande Panda är tydligt inspirerad av originalet från 1980, men det är ingen ny version av den lilla stadsbilen – Leboines team arbetar med den – utan en större modell avsedd att hjälpa Fiat att lansera en andra linje av Panda-inspirerade bilar, vid sidan om de som baseras på 500:an.
“Vi var tvungna att lista ut hur vi skulle göra den här bilen till en annan ikon”, fortsätter han.
“Det bästa sättet var att använda vår historia och skapa något som har ett förflutet men som också projicerar oss mot framtiden.”
Grande Panda bygger på Stellantis kostnadseffektiva Smart Car-plattform, som även används av bland annat Citroën C3 och Vauxhall Grandland. Detta gav Leboine en stabil utgångspunkt.
Han förklarar: “Vi var tvungna att placera denna produkt i ett nytt marknadssegment för att komplettera den befintliga Panda, men också för att den skulle kunna fungera som ett potentiellt globalt fordon.”

Renault 5: Experterna eniga – modern klassiker är född
Renault 5 har tagit motorvärlden med storm och utsetts till Årets Bil 2025. Men vad är det som gör denna eldrivna supermini så speciell? Vi har dykt ner i
Italiensk ingenjörskonst med ett leende
Leboine insisterar på att kopplingen mellan original-Pandan och den nya modellen inte ligger i dess styling utan i att “designa något praktiskt”.
Han tillägger: “Det skulle vara den italienska sidan av Fiat, så inte för pragmatiskt. Om det var för pragmatiskt och funktionellt skulle det nästan bli tyskt, vilket är coolt i sig, men vi måste vara italienska. Det måste vara funktionellt, men med ett lager som får dig att le.”
Kanske den snyggaste designdetaljen på Grande Panda är den pressade karossen, med ‘Fiat’ instansat i bakluckan och ‘Panda’ stavat längs sidorna.
Det är en anmärkningsvärd bedrift för en budgetbil, och Leboine medger att “det var en stor kamp”, även om han konstaterar att “allt” var en kamp:
“Vi var tvungna att pressa för lägsta möjliga kostnad, men vi var tvungna att försvara det vi ansåg var nödvändigt för att göra detta till en Grande Panda.”

Journalisterna lyriska över Fiat Grande Panda – “En triumf för Fiat”
Europas motorjournalister har fått sätta tänderna i den helt nya Fiat Grande Panda, och intrycken är övervägande positiva. Bilen hyllas för sin design,
En filosofi om tillgänglighet
Med tanke på att den präglade karossen inte har någon annan funktion än stil, medger Leboine att den var “svår att motivera”, men han säger att “den var så mycket en del av originalbilens filosofi att vi kände att den skapade fordonets personlighet.”
Även med ledningens godkännande kunde fabriken initialt inte utföra processen med tillräckligt hög kvalitet. Lösningen var dold i full syn: designen för Panda-texten valdes eftersom den kunde präglas i bilen med den nödvändiga kvaliteten, och den omvandlades sedan till den font som användes för logotypen.
“Den präglade fonten är en verklig industridesignhistoria, vilket är så ‘Panda’ i sin approach”, säger Leboine.
“Fiats uppgift är att erbjuda en lösning som alla har råd med. Därför ville jag komma hit som industridesigner. Det passar mitt sätt att se på saker.”
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Fiat är fräscht
Grande Panda har knappt nått bilhallarna, men den har redan placerat Fiat på en plats de inte har intagit på år.
“Vi har öppnat möjligheter, och vi förändrade varumärkets image med en bil”, säger Leboine.
“Plötsligt är Fiat inte bara 500; Fiat är fräscht. Vi har verkligen återgått till vad Fiat borde vara.” Källa är Autocar.

Varning: Här gäller inte varningstriangeln längre
En epok går i graven på Europas vägar när den klassiska varningstriangeln snart ersätts av en banbrytande ljuslösning. Denna förändring, som redan har
Missa inte:
Så håller du bilen isande kall – 5 geniala tips för din AC. Dagens PS
Varning: Här gäller inte varningstriangeln längre. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.