Misstankar har riktats mot Zeekr, elbilsmärket under Geely, gällande försäljning av begagnade bilar med noll kilometer på mätaren som nya.
Bilköpare rasar: Fick begagnad bil trots löfte om ny


Mest läst i kategorin
Det framgår av rapporter att Zeekr, genom sin direkta försäljningskanal i Kina, har sålt tidigare registrerade fordon som nya.
Detta belyser en växande trend med “nollkilometers begagnade bilar” som nu sprider sig på den kinesiska marknaden.
Zeekr anklagas för mystisk bilförsäljning
Zeekr, elbilsmärket som ingår i Geely-koncernen, har hamnat under luppen efter anklagelser om att ha sålt redan registrerade fordon som nya bilar via sitt direktförsäljningsnätverk i flera kinesiska städer.
Detta har lett till omfattande granskning av hur företaget hanterar sin fordonsförsäljning.

Exklusiv affär: Geely köper ut Zeekr för miljardbelopp
Kinesiska fordonskoncernen Geely, som bland annat äger Volvo Cars, meddelar att de avser att köpa ut sin premiumenhet för elbilar, Zeekr. Beslutet kommer
Försäljning av “nollkilometers begagnade bilar”
Enligt rapporter från China Securities Journal, som har initierat granskningen, ska Zeekr sedan maj 2025 ha marknadsfört lagerbilar som redan varit registrerade och försäkrade, ibland till och med överförda via företagskonton, som helt nya enheter.
Dessa fordon beskrivs som “nollkilometers begagnade bilar” på grund av sin minimala körsträcka och ska ha erbjudits kunder under “tidsbegränsade rabattkampanjer” utan att deras tidigare status avslöjades.
Flera konsumenter i städer som Guiyang, Chongqing och Guangzhou har rapporterat att de upptäckt att deras fordon redan varit försäkrade under Kinas obligatoriska trafikförsäkring eller registrerade på andra enheter.
I vissa fall listade den officiella försäljningsdokumentationen tredjepartsföretag, såsom bilfirmor baserade i Xiamen, istället för Zeekr. Köpare uppger att de inte informerades om dessa arrangemang förrän efter att de lagt handpenning eller försökt få leverans.

En kund i Guizhou uppgav att fordonet som visades för honom var en 2025 års modell, men den levererade bilen var tillverkad 2024. En annan kund i Chongqing hävdade att en säljare ändrade förklaringen angående fordonets försäkringshistorik, och först uppgav att det var en osåld exportmodell, för att senare erbjuda gratis försäkring som motivering.
I vissa klagomål hävdade kunder att de ombads att betala till tredjepartskonton som inte var kopplade till Zeekr. En köpare i Guangzhou sade att en kopia av Zeekrs officiella plattform användes under transaktionsprocessen.

Kinesiska doldisen som ska slå Tesla
Europas motorjournalister har sagt sitt om Zeekr 7X. Läs vad de tycker om den nya elsuven från Kina, dess teknik och design. Den kinesiska tillverkaren
Misstänkta försäljningsmönster och kopplingar
Dessa metoder uppges överlappa med ovanliga försäljningsmönster som registrerades i december 2024.
Data från China Passenger Car Association visar att Zeekrs företagsbilsförsäljning i Shenzhen och Xiamen ökade kraftigt den månaden, och stod för över 86 procent respektive 90 procent av den lokala försäljningen.
Experter har uttryckt oro över att vissa av dessa fordon kan ha omfördelats till andra städer och sålts via indirekta kanaler, vilket eventuellt bidragit till uppblåsta leveranssiffror.
Vissa försäljningar underlättades genom Zeekrs regionala partner, Xiamen Jianfa Auto, som hanterar både detaljhandel och finansiering. Klagomål tyder på att denna partner hjälpte till med att behandla försäkrings- och ägarbyten före vidareförsäljning.

Framtiden är här – och den har 2000 hästkrafter under huven
En elektrisk bil från Kina kan snart förändra vad som är möjligt inom bilvärlden. Nya uppgifter tyder på att en kommande version av Zeekr 001 FR kan bli
Den dolda historien bakom de snygga siffrorna
Kärnan i fenomenet “nollkilometers begagnade bilar” ligger i en process där nya fordon registreras som sålda, ofta till anslutna återförsäljare eller tredjepartsplattformar, och sedan säljs vidare som begagnade bilar trots att de knappt har körts.
Denna manöver tjänar flera syften: att hjälpa biltillverkare att nå försäljningsmål, att göra det möjligt för återförsäljare att bli av med osålda lager, och i vissa fall att dra nytta av subventioner eller exportpolicyer kopplade till fordonets registreringsstatus.
Konsumentrisker och marknadspåverkan
Även om dessa fordon ofta prissätts attraktivt – ibland 30 procent under det ursprungliga rekommenderade priset – medför de betydande dolda risker. Garantier börjar vanligtvis gälla vid registreringen, vilket innebär att köpare kan förlora månader av täckning.
Vissa modeller kan också ha obetalda lån eller oklara ägarhistorier, vilket utsätter konsumenter för potentiella juridiska och finansiella problem.
Marknadsanalytiker varnar för att de långsiktiga konsekvenserna sträcker sig bortom enskilda transaktioner. Artificiellt uppblåsta försäljningsdata kan vilseleda investerare, skymma marknadsefterfrågan och snedvrida konkurrensen.
Till exempel har andrahandspriserna för modeller som BYD Qin L sjunkit 30-40 procent under sina officiella listpriser, vilket utlöst en dominoeffekt över konkurrerande modeller och bidragit till en bredare kollaps i pris förväntningar.

Katastrof: Tappar 52 000 kronor per bil
En amerikansk biljätte ser sitt elbilsstöd minska med 52 000 kronor per fordon. Detta skapar nya utmaningar på en ombytlig marknad. I en oväntad vändning
Missa inte:
Sluta kissa i havet: En miljöfråga att ta på allvar. News 55
Så drabbas din pension vid skilsmässan. E55
Saab rusar på börsen – men värderingen oroar. Realtid
ANNONS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.