Nya tullar slår hårt mot bilindustrin. Ett oväntat bilföretag hamnar dessutom i Trumps kulturkrig på grund av sitt namn – DEI.
Bilindustrin i tulltrubbel – och namnet "DEI" suger


Mest läst i kategorin
Bilindustrin är i gungning efter att nya tullar på bildelar trätt i kraft. Samtidigt kämpar ett oväntat offer med att rentvå sitt namn, som av en händelse blivit indraget i president Donald Trumps kulturkrig, skriver Jalopnik.
Ett namn i skottlinjen – DEI
Företaget Design Engineering Inc., som tillverkar bilkomponenter i Ohio, har hamnat i en minst sagt prekär situation. Deras förkortning, DEI, är identisk med “Diversity, Equity, and Inclusion” – ett begrepp som president Trump och hans anhängare har stämplat som “woke” och som de aktivt försöker att eliminera.

Denna olyckliga namnlikhet har dragit in Design Engineering Inc. i ett politiskt getingbo, helt utan egen förskyllan.
Dave Markley, företagets vd, är märkbart frustrerad.
“Man läser rubriker som ‘DEI är fel’, ‘Terrifierad av efterdyningarna av DEI'”, berättar han för Wall Street Journal.
Han beskriver det som “nedslående när någon basar på ens ‘bebis'”. Företaget, som specialiserar sig på värme- och ljudisolering för allt från bilar till fritidsfordon, hanterar nu en flod av förvirring och oönskad uppmärksamhet. Detta är faktiskt inte första gången namnet orsakar problem; tidigare ringde folk ofta och trodde att de sökte racingteamet Dale Earnhardt Inc.
“Vi kom äntligen över den puckeln”, säger Markley.
“Sen kom den nya DEI. Det är bara, åh Gud, inte igen.”
Det här fenomenet med namnförvirring är inte ovanligt. Kommer du ihåg när ölmärket Corona felaktigt kopplades ihop med coronaviruset, eller när flygbolaget Delta fick distansera sig från covid-varianten med samma namn?
Till och med studenter vid Elon University undviker ibland att bära skolans logga av rädsla för att misstas för fans av Elon Musk, vars kopplingar till Trump-administrationen har kritiserats.

Dieselgate: Så många år får VW-cheferna bakom galler
Tyska domstolen har nu fällt sin dom i dieselgate-skandalen. Fängelsestraff väntar flera tidigare högt uppsatta chefer från Volkswagen. En domstol i
Senaste nytt
Tullchock för bilindustrin
Samtidigt som Design Engineering Inc. navigerar i denna namnstrid, har bilindustrin drabbats hårt av nya, omfattande tullar på importerade bildelar, skriver Yahoo Finance. Dessa tullar, som infördes den 3 maj, innebär en 25 procentig avgift på många utländska bildelar, inklusive allt från motorkomponenter till säten och krockkuddar.
En viktig undantagsregel, kallad “destacking”, innebär att biltillverkare inte behöver betala flera tullar på samma del. De betalar istället bara den högsta tillämpliga tullen, vilket oftast är den nämnda tullen på 25 procent för utländska delar. Dessutom är delar som tillverkas i Mexiko eller Kanada, och som uppfyller kraven i United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA), undantagna från tullarna.
Trump har infört en återbetalningsmekanism
För att underlätta för biltillverkarna att anpassa sig har den amerikanska administrationen infört en återbetalningsmekanism. Biltillverkare kan få tillbaka en del av de tullar de betalat för utländskt tillverkade bildelar. Detta sker upp till ett belopp motsvarande 3,75 procent av värdet på en USA-tillverkad bil under det första året, och därefter 2,5 procent under det andra året, innan systemet fasas ut. Detta gäller dock endast för bilar som monteras i USA.

Volvo Cars i kris: kan flytta utvecklingen till Kina
En källa med koppling till Geely konstaterar att Geely gör en omstöpning av hela koncernen och att alla i Sverige inte kommer att gilla det. Volvo Cars
General Motors har redan meddelat att de förväntar sig en tullkostnad på mellan 42,6 miljarder svenska kronor och 53,3 miljarder svenska kronor på sitt helårsresultat före räntor och skatter. Av detta kommer 21,3 miljarder svenska kronor från import av fordon och resten från import av bildelar.
Stellantis har till och med dragit tillbaka sin helårsprognos på grund av vad de kallar “tullrelaterade osäkerheter”. Fords vd Jim Farley har å andra sidan välkomnat besluten, då de “kommer att bidra till att mildra effekterna av tullar på biltillverkare, leverantörer och konsumenter.”
Men för småföretag som Design Engineering Inc., som säljer eftermarknadsdelar, finns inga sådana lättnader. Trots att många av deras produkter är amerikanskt tillverkade, produceras inte alla i USA, och det finns ingen hjälp att få. Detta innebär att de drabbas betydligt hårdare av tullarna, utan samma möjligheter till kompensation som de stora aktörerna.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Identitet och politik i en stormig tid
Kampen kring Design Engineering Inc. belyser en större spänning i det amerikanska samhället. Politiska etiketter kan få oväntade och skadliga konsekvenser för företag. Samtidigt som president Trumps administration aktivt driver en politik mot det man kallar “woke”, kämpar företag med att navigera i ett landskap där deras namn eller kopplingar oavsiktligt kan dras in i den politiska debatten.
För Design Engineering Inc. handlar det om att fortsätta sin verksamhet under ett namn som, på grund av politiska vindar, plötsligt blivit en symbol för något helt annat än bara bilkomponenter.

Nu händer det: Så får du 25 000 för att byta till elbil
Din chans är här. Nu får du 25 000 kronor för att byta till elbil. Enklare regler gör det lättare att ta del av bonusen idag. Regeringens tidigare
Missa inte:
Carolas oväntade tv-romans – hånglade på kamera. News 55
Kronan bäst i världen: Taco-sommar mot dollarn. E55
Ansiktsigenkänning fångade USA-rymlingar. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination.