En föreslagen ny skatt inom EU, som riskerar att påverka stora företag och särskilt bilindustrin, har väckt starka reaktioner.
Bilindustrin i krismöte när EU vill införa ny megaskatt


Mest läst i kategorin
Med ett budgetförslag på svindlande 22 000 miljarder kronor, där en del ska finansieras genom en omsättningsbaserad skatt, har oron spridit sig inom näringslivet.
Den tyska bilindustrin, som redan brottas med utmaningar som inflation och vikande försäljningssiffror, är bland de hårdaste kritikerna. Förslaget, som innebär att företag ska beskattas på sin omsättning snarare än vinst, ses som särskilt skadligt.
Detta har lett till en enad front från tysk näringsliv mot de nya planerna.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Omsättningsskatt kritiseras hårt
Hildegard Müller, som är chef för Tysklands bilindustriförening (VDA), har uttryckt skarp kritik mot EU:s skatteförslag i en intervju med tidningen Die Zeit.
Hon betonar att en avgift som tas ut oavsett om ett företag går med vinst eller inte är “särskilt skadligt”. Enligt Müller kommer den nya skatten att försvåra europeiska företags möjligheter att konkurrera på den globala marknaden.
Kritiken delas av flera andra inflytelserika branschorganisationer.

Helena Melnikov, som är vd för den tyska näringslivsföreningen DIHK, instämmer i kritiken. Hon menar att förslaget sänder “ett fullständigt felaktigt signal”. Melnikov understryker att företag i dagsläget behöver stöd, inte fler avgifter, enligt Die Zeit.
Många pekar på att både efterfrågan och lönsamheten har minskat betydligt inom bilindustrin under de senaste åren.
Tysk regering avvisar budgetförslag
Även den tyska regeringen avvisar budgetförslaget i dess nuvarande form. En talesperson för regeringen, Stefan Kornelius, var mycket tydlig i sitt uttalande:
“Det är omöjligt att förklara en så stor budgetökning i en situation där alla medlemsstater samtidigt försöker få ordning i sina offentliga finanser”, sade han.
EU-kommissionen försvarar dock sina planer och hävdar att pengarna behövs för att stärka unionen. De prioriterade områdena inkluderar försvar, grön teknologi och hantering av migration.
Det nya budgetförslaget sträcker sig över åren 2028 till 2034 och föreslår en ökning på omkring 5 200 miljarder kronor.

Oväntat besked: Bilmärket gör helomvändning i Europa
En överraskande nyhet: En välkänd biltillverkare med djupa rötter har nu presenterat sina planer för Europa. Detta besked har skapat stor glädje bland
Långa förhandlingar att vänta
Den föreslagna skatten är tänkt att fungera som en direkt intäkt för EU och ska påföras företag med en årlig omsättning som överstiger 100 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 1 180 miljoner svenska kronor.
Innan förslaget kan träda i kraft krävs det att alla 27 medlemsländer och Europa-Parlamentet godkänner det. Därför förväntar sig bedömare att förhandlingarna kommer att bli både långa och mycket komplicerade.
Ett slutgiltigt beslut kan dröja flera år.
Denna nya skatt är inte den enda utmaningen som bilmärkena står inför på EU-nivå. Bryssel har redan infört böter som bilmärkena inte kan undvika.
Enligt Boosted.dk har EU dessutom redan beslutat att böja sina egna regler i vissa fall.

Experterna om nya Mercedes CLA: En otippad utmanare
Med nya Mercedes CLA tar den tyska biltillverkaren ett stort kliv framåt. Europas motorjournalister hyllar den nya elbilen. Med nya Mercedes CLA tar den
Missa inte:
Sluta kissa i havet: En miljöfråga att ta på allvar. News 55
Så drabbas din pension vid skilsmässan. E55
Saab rusar på börsen – men värderingen oroar. Realtid
ANNONS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.