Metoden hyllas som ett smart samhällsverktyg. Kritiker varnar dock för manipulation.
“Manipulation”: Så styr din chef över dina handlingar – i smyg


Mest läst i kategorin
Hur får man människor att ta klokare beslut – utan att förbjuda något?
Svaret kan stavas “nudging”, alltså en mild knuff i rätt riktning. Metoden hyllas av beteendeekonomer, politiker och hållbarhetsstrateger världen över. Men den har också fått skarp kritik – inte minst från filosofer och jurister.
En liten knuff med stor effekt
“Nudging är enkelt uttryckt en mental knuff i en riktning som gör att en person väljer ett alternativ framför ett annat”, förklarar Forskning.se.
Bakom teorin om nudging står beteendeekonomerna Richard Thaler och Cass Sunstein. De menar att människan sällan är så rationell som vi tror. Vi styrs snarare av vanor, känslor och hur våra val presenteras. Det betyder att små förändringar i vår omgivning kan ha stor påverkan.
”Nudging är en modern form av beteendepåverkan”, skriver Netcoo Magazin. Det handlar alltså om att påverka beteenden utan att inskränka valfriheten – en sorts valdesign som gör det lättare att fatta kloka beslut. Denna påverkan sker utan att individen alltid är medveten om det.
Missa inte: Hemligheten: Här är verktyget som förändrar ditt liv. Dagens PS
Frukt i ögonhöjd – ett klassiskt exempel
Ett välkänt exempel på nudging är hur arbetsgivare placerar frukt synligt och i ögonhöjd i lunchrummet, medan kakor och chips hamnar längre bort. Resultatet? Fler väljer äpplen framför chokladbollar, utan att något förbjuds.
Annat kan vara att arbetsgivaren sätter klistermärken med fotsteg från entrén, förbi hissen och upp i trappan. Då kommer fler att instinktivt följa fotstegen – något som kan användas för att förbättra personalhälsan.
Metoden används också i större skala. I USA har till exempel myndigheter använt nudging för att öka organdonationer, minska rökning och förbättra skatteinbetalningar.
Ett viralt exempel är när den nederländska flygplatsen Schipol målade en liten fluga i sina pissoarer. Då minskade bredvidkissandet med 80 procent.
“Libertär paternalism” – frihet med styrning
Nudging bygger på idén om “libertären Paternalismus”, alltså att styra människor mot bättre val utan att ta bort deras frihet.
“Man bygger så att säga upp en liten beslutsarkitektur där man känner sig riktigt bekväm – och som leder en till bra beslut”, skriver Netcoo.
Tanken är att valmöjligheter fortfarande finns kvar, men att de presenteras på ett sätt som främjar det bästa alternativet.
Men är det manipulation?
Kritiken låter dock inte vänta på sig.
Filosofer och jurister ifrågasätter om nudging är etiskt. Om människor påverkas utan att förstå det, är det då fortfarande ett fritt val?
”Nudging är inget annat än manipulation”, säger filosofen Reinhard F. Leiter.
Även om syftet är gott – att förbättra personalhälsan eller minska miljöpåverkan – finns det en risk att metoden används för att styra i kommersiella intressen.
Det kan gå snett
Penny Bergman, enhetschef för perception och design på forskningsinstitutet RISE, menar att nudging kräver mer än bara goda intentioner. Det handlar om att förstå hur människor verkligen fungerar i vardagen, något som ofta är mer komplext än man tror.
“Det är effektivt, men det kräver en hel del kunskap om mänskligt beteende, annars kan det gå snett”, säger hon.
Ett exempel hon nämner är när en kommun ville minska rökning genom att styra människor till särskilda fimphållare. Resultatet blev det motsatta: nudgen gjorde människor mer sugna på cigaretter, eftersom de blev påminda om dem.

Tre krav för etisk nudging
För att metoden ska vara försvarbar krävs enligt Netcoo Magazin tre saker:
- Transparens – nudgen får inte vara vilseledande.
- Enkelhet – det ska vara lätt att fatta beslut.
- Välfärd – nudgen ska gynna individen eller samhället.
Annars riskerar nudging att bli ett maktverktyg i fel händer snarare än ett stöd till bättre livsval.
Ingen magisk lösning – men en nyckel
Att nudging blivit populärt i både politiken och näringslivet är tydligt.
Barack Obama använde det som verktyg i sitt arbete, och fenomenet växer även i Europa.
”Nudging är, trots all kritik, varken mer eller mindre än en magisk nyckel för att fatta kloka beslut”, skriver Netcoo.
Men hur vi använder den avgör om den öppnar dörren till en bättre framtid – eller till ett mer styrt samhälle.
Läs också: Siffran i deklarationen som styr din pension. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.