Dagens PS

“Generation kris” ärver en trasig värld – tar saken i egna händer 

Generation Z har följt världens kriser i realtid
Generation Z har följt världens kriser i realtid (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 juli 2025Publicerad: 03 juli 2025

Krig, klimatkaos, inflation och massuppsägningar. Generation Z växer upp i en värld där framtiden i många fall känns otrygg – och det märks.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som den första digitalt uppvuxna generationen är Gen Z ständigt uppkopplad. Men med skärmen kommer inte bara underhållning, utan också oavbruten exponering för krig, kriser och mänskligt lidande.

”Vi har vuxit upp med krig som blöder genom våra skärmar. Vi har sett fler beväpnade drönare, missiler och stympade barn före klockan nio på morgonen än någon generation före oss”, säger AI-forskaren Amogh Mehrotra, 25 år, till CNBC Make It.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas och det spända läget mellan Israel och Iran är bara några exempel på vad Gen Z möter dagligen. 

På det kan vi addera inflation, skenande bostadspriser och tech-branschens svajiga arbetsmarknad. 

Missa inte: Generation Z är inte lata – de är rädda. Dagens PS

Blytung sorg – inte apati

När Aftonbladets Andreas Cervenka i en kolumn undrade varför unga, “Generation kris”, inte är argare, svarade studenten Stella, 22, med orden:

”Det vi alla går runt och bär på, likt blytunga ok på våra axlar, är sorg”. 

Under sin uppväxt har hon upplevt en stor flyktingkris, en pandemi, krig i Europa och en krisande ekonomi – bland annat. 

ANNONS

Hon förklarar att många i hennes generation visst är arga, men också djupt nedtyngda av alla samtidens kriser.

“Det nästan mest skrämmande är hur avtrubbade vi blir. Jag vet många som inte längre läser nyheter för att de får så mycket ångest av det”, säger Stella.

Hon berättar också att klimatångest och geopolitisk oro påverkar livsval som att skaffa barn. 

”Vill man ha någon man älskar i en sådan här värld?”. 

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

TikTok-humor mitt i kriget

För andra blir svart humor ett sätt att hantera kaoset. 

På TikTok får videor med bildtexter som ”Första kriget, lite nervös” miljonvis med likes. Andra visar upp ”outfits för tredje världskriget” med rubriker som ”militärchic” och ”fånge på flykt”.

Men bakom skämten finns en djup oro. Många unga skjuter upp vuxenlivet, som att köpa bostad eller bilda familj, eftersom framtiden känns för osäker. 

Enligt Deloittes globala rapport från 2025 uppger fyra av tio att de oroar sig för att aldrig kunna gå i pension.

ANNONS

“Jag följde vägen, men det fanns inget i slutet”

Men en växande skara Generation Z nöjer sig inte med maktlöshet.  Istället försöker många ta kontroll – på sina egna villkor.

Amrita Bhasin, 24, hade fått ett toppjobb hos Meta – men tackade nej. Efter att ha sett vänner bli uppsagda och jobb automatiseras bort av AI, insåg hon att tryggheten i tech var en illusion.

”Folk går på college, spenderar 200 000 till 300 000 dollar på en datavetenskaplig examen – och får ändå inget jobb. Då undrar man: varför följa systemet om det ändå inte leder någonstans?” säger hon till CNBC. 

Istället startade hon sin egen marknadsplats för logistikbranschen – Sotira.

Eget företag som framtidshopp

Allt fler unga gör som Bhasin. Enligt en global undersökning från Fiverr planerar 70 procent av Gen Z att frilansa. En fjärdedel vill i sin tur starta eget. Det handlar både om ekonomisk frihet och om att skapa något som känns meningsfullt.

29-åriga Harsha Poojari valde också entreprenörsspåret. Hon driver idag An Honest Media Company och säger att hon bara jobbar med projekt som känns rätt.

”Det känns viktigare än någonsin att den tid och energi jag lägger på något faktiskt leder till en bättre framtid – för mig och för mänskligheten”, säger hon.

ANNONS
unga kris
Vissa försöker minska den inre osäkerheten genom att blicka mot försvaret (Foto: Pexels)

Vill bli förberedda 

Andra försöker minska den inre osäkerheten genom att blicka mot försvaret. 

Enligt en ny undersökning, vilken The Telegraph skriver om, vill nästan hälften av alla unga britter att skolor och universitet gör mer för att förbereda dem på en karriär inom försvaret.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har intresset ökat kraftigt, särskilt för roller inom AI, cyberförsvar och rymdsäkerhet. 

“Generationen som försöker lösa problemen”

Trots mörka utsikter är många unga ändå hoppfulla. De vet att systemen är trasiga – men de vägrar stå passiva.

”Många av oss känner att vi ärver trasiga system, men förväntas ändå laga dem”, säger Amogh Mehrotra.

Vissa bygger företag inom logistik, media eller teknik – inte för att bli rika, utan för att skapa jobb och stabilitet där gamla strukturer sviktar. Andra söker sig till försvarssektorn, klimatinnovation eller digital säkerhet, för att vara där när framtidens avgörande strider utspelar sig.

ANNONS

Amrita Bhasin sammanfattar det hela så här:  

”Om någon generation ska ta itu med de här problemen, tycker jag att vi gör ett riktigt bra jobb”. 

Läs också: Därför mår Generation Z dåligt på jobbet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS