Dagens ungdomar… möts av exakt samma kritik som generationerna innan dem, säger karriärexperten Alison Green.
Därför ska du sluta klaga på Gen Z: "Rent trams"


Mest läst i kategorin
Det är åter dags för ett bekant arbetslivstema: ledare som beklagar sig över att den yngsta generationen i arbetslivet, Generation Z, är lata, oseriösa och svåra att samarbeta med.
Vissa arbetsgivare säger till och med att de undviker att anställa personer ur Gen Z, som i år är upp till 28 år gamla.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Men enligt karriärexperten Alison Green, som driver den populära kolumnen Ask A Manager, är kritiken både överdriven och gammal.
“När millennials var nya i arbetslivet sa man exakt samma sak. Att de hade dålig arbetsmoral och behövde medaljer för att bara dyka upp. Det var rent trams då – och det är det nu också”, säger hon till CNBC Make It.
Det handlar inte om generation
Enligt Green är det inte Gen Z som är problemet, utan att människor som är nya i arbetslivet alltid saknar en viss kunskap och arbetsvana.
“Rubriken borde egentligen vara: “Folk som är nya i arbetslivet vet inte hur jobb funkar”. Men det är ju inte en särskilt spännande rubrik”, säger hon.
Green påpekar att samma typ av kritik riktades mot Gen X och millennials tidigare – det är ett återkommande mönster.

Missa inte: Släpp fördomarna – Gen Z leder vägen tillbaka till kontoret. Dagens PS
Senaste nytt
Pandemin satte spår
Samtidigt menar Green att det finns unika utmaningar för dagens unga, eftersom många började sina karriärer mitt under pandemin. Det gjorde att de missade viktiga sociala och praktiska erfarenheter från skola, praktik och jobb.
Det syns nu i arbetslivet, menar hon – och det kan göra att chefer uppfattar unga som svårare att handleda.
“Det är inte konstigt att man ser det, men det är inte ett generationsproblem. Det är en konsekvens av ovanliga omständigheter”, säger Green, och tillägger:
“När någon klagar på unga medarbetare, fråga dig själv: Handlar det verkligen om en generationsklyfta – eller klagar du bara på att de är nya?”.
Gen Z: “Folk pratar om oss – men inte med oss”
Flera unga ledare inom Gen Z har också börjat säga ifrån mot de negativa stereotyperna.
På Fortune Workplace Innovation Summit i maj uttryckte Ziad Ahmed, chef för Next Gen på UTA Marketing, frustration över att unga ofta avfärdas utan att bli lyssnade på.
“Folk gillar att prata om oss, men inte med oss eller bygga tillsammans med oss”, sa han enligt Fortune.
“Varje ung generation har kommit in i världen och arbetslivet och ställt svåra frågor”, fortsatte han.
Enligt en rapport från konsultfirman Korn Ferry önskar nästan hälften av alla Gen Z-anställda mer träning i kommunikation och samarbete, vilket tyder på att mycket av problemet kan lösas med bättre ledarskap och en förbättrad arbetsmiljö.
“Den mest produktiva arbetsplatsen är den som utvecklas över tid – inte en som försöker förändra allt över en natt”, sa generationskonsulten Jonah Stillman vid samma konferens.
Så möter företag utmaningen
För att hjälpa den yngre generationen på traven har flera universitet börjat erbjuda kurser i småprat och karriärförberedelser.
Samtidigt märker arbetsplatsutbildare som Daniel Post Senning, medförfattare till Emily Post’s Business Etiquette, att intresset för arbetslivsetikett ökar – bland alla åldrar.
Han menar att påminnelser om gott uppförande, tydlig kommunikation och gemensamt ansvar behövs i hela arbetslivet, inte bara för unga.
Läs också: Generation Z är inte lata – de är rädda. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.