Regeringen måste stoppa det nya förslaget om nya straffbestämmelser för offentligt anställda, skriver tre fackliga tungviktare.
Vill stoppa regeringen: "Skapar rädsla och tystnad"


Mest läst i kategorin
Det är Therese Svanström, ordförande för TCO, som tillsammans med fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon och Visions ordförande Veronica Magnusson, som nu tar till orda i en debattartikel.
Bakgrunden är det betänkande om ”Straffrättsliga åtgärder mot korruption och tjänstefel” (SOU 2025:87) som överlämnades till regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer i fredags.
Tjänsteman? Då blir det ingen semester. Dagens PS
”Syftet är gott”
”Syftet med utredningen är gott. Även om Sverige är ett av de minst korrupta länderna i världen så har korruptionen ökat de senaste åren”, konstaterar de tre fackliga tungviktarna.
”Denna negativa trend behöver vi komma till rätta med. I utredningen finns också flera vällovliga förslag. Men när det gäller skärpningen av offentliganställdas straffansvar skjuter den snett och missar målet”, anser trion som vill stoppa förslaget.
Att, som utredningen föreslår, införa en ny straffbestämmelse för att offentliganställda lättare ska kunna ställas inför rätta för fel som begåtts i tjänsten, skapar fler problem än det löser, menar de.
Risken att anklagas för det nya brottet ”missbruk av offentlig ställning”, med flera års fängelse i straffskalan, kan leda till rädsla och tystnad hos en tjänstemannakår vars oberoende och mod är helt avgörande för en effektiv och fungerande förvaltning, är deras inspel till regeringen.

”Finns redan sanktioner”
Ett möjligen lika viktigt skäl till att stoppa förslaget är att det redan finns fungerande sanktioner som täcker tjänstemannaansvaret.
”Offentliga tjänstemän kan i dag avkrävas ansvar ur ett arbetsrättsligt, offentligrättsligt och straffrättsligt perspektiv. Anställda kan till exempel dömas för såväl tjänstefel som andra brott, bli avskedade och åläggas disciplinära åtgärder”, skriver de fackliga företrädarna.
”Så sent som 2022 drog utredningen i betänkandet SOU 2022:2 slutsatsen att rättssystemet redan täcker in tjänstemannaansvaret på ett fullgott sätt och föreslog därför inga vidare åtgärder”, är ett annat påpekande.
Flera allvarliga konsekvenser
Det finns i sammanfattning flera negativa konsekvenser med det aktuella förslaget, konsekvenser som alla drabbar medborgarna.
Det handlar om förvärrad osäkerhets- och tystnadskultur, längre handläggningstider och minskad effektivitet, större svårigheter att rekrytera och behålla medarbetare samt en ökad belastning på rättsväsendet.
Arbetskraven på semestern ökar – de drabbas värst. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.