Dagens PS Viggo Cavling intervjuar Katarina Gospic, hjärnforskaren som i dag är AI-entreprenör. Här är del 1 i en serie om tre, där hon berättar om hur hennes bolag gått från hjärnvetenskap till spetsen av den globala AI-industrin.
Hjärnforskaren som är 60 år före alla andra när det gäller AI


Mest läst i kategorin
I denna första del möter vi Gospic nyss hemkommen från en konferens i USA där hennes bolag frontar IBM:s AI-satsning. Hon förklarar varför domänspecifik AI är framtiden – och varför många företag redan ligger decennier efter.

Det kallas ”wrapped AI”. Foto: Pressbild
Från forskare till AI-entreprenör
Katarina Gospic började sin bana som läkare och hjärnforskare vid Karolinska Institutet. Hon är i dag medgrundare och Chief Global Officer för AI-bolaget Edsvärd, som tränar och utvecklar domänspecifika AI-verktyg för industriella miljöer. Hon är nyss hemkommen från IBM:s prestigefyllda Think 2025-konferens i Boston där hennes bolag presenterade sin teknik.
“Det var helt fantastiskt att få simma i den här kompetensen. Jag som älskar duktiga människor,” säger hon. Konferensen samlade över 5 000 ledare från teknik- och affärsvärlden och gav Gospic en central roll i IBMs visning av framtidens AI-lösningar.

Senaste nytt
Sextio AI-år före konkurrenterna
I dag leder hon ett AI-bolag som står mitt i den digitala revolutionens hetluft – och hennes tempo mäts inte i år, utan i musår. Ett år i AI-utvecklingen motsvarar enligt henne trettio år i det vanliga arbetslivet.
“Vi har drivit vårt bolag i två år. Det betyder att vi är sextio år framför de som inte har börjat med AI än,” säger hon.
Gospics bolag har nyligen valts ut av IBM för att illustrera WatsonX – deras AI-plattform – på en stor internationell konferens i USA. Bland namn som Ferrari och Lockheed Martin visades hennes lösning upp som förstahandsvalet för AI-anpassning inom industri och byggd miljö.

Domänspecifik AI – nyckeln till träffsäkerhet
Utställningen blev en slags global AI-arena, där besökare leddes på guidade turer fram till Gospics team för att få en inblick i deras tjänst. Det var ett kvitto på den nischade kompetens de byggt upp.
Det som gör deras AI-verktyg unikt är dess domänspecificitet. Gospic förklarar det som skillnaden mellan en läkarstudent på termin ett och en internationellt erkänd specialistläkare. Den ena kan det mesta lite grann. Den andra kan sitt område på djupet.
“Det är som att välja mellan en specialistläkare och en läkarstudent. Du vill ha den bästa hjärnan för just det problem du står inför. Vår AI har byggts med just det för ögonen: hög träffsäkerhet och utanhallucination,” säger hon.

Där andra går vilse
Det är just här många andra går vilse. Enligt Gospic förlitar sig många bolag på generella AI-modeller som inte är anpassade för deras specifika behov. Det kallas ”wrapped AI” – dvs som en wrap där man sätter sitt logotyp på inslagningspappret runt ”wrappen”.
De återanvänder modeller som kanske fungerar för generativa syften, men som saknar precision och logik när det handlar om specialiserade verksamheter.
Dessutom glömmer de bort att träna sin AI. Träningen är inte bara en finess, det är en förutsättning för att modellen över huvud taget ska bli användbar. Det hjälper inte med en kraftfull motor om du aldrig tankar bilen.

Människan + AI = superhjärna
Vi lever i en tid där begreppet intelligens snabbt flyttar från mänskligt till maskinellt. Men för Gospic handlar AI inte om att göra människor onödiga – utan om att göra dem smartare. När vi får hjälp med det tråkiga, repetitiva och resurskrävande, kan vi fokusera på det som gör oss mänskliga: kreativitet, närvaro och mening.
Detta är också anledningen till att hon kallar AI en “superhjärna” – men bara om den används rätt.

Ordlista
AI (Artificiell Intelligens)
Förmågan hos datorer och system att utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, till exempel att resonera, lösa problem eller tolka språk.
Generativ AI
En typ av AI som kan skapa nytt innehåll – som text, bilder, kod eller musik – baserat på inlärda mönster. Exempel: ChatGPT och DALL·E.
Domänspecifik AI
AI-modeller som är tränade på ett smalt och specifikt område. De kan vara mycket mer träffsäkra än generella modeller eftersom de är experter inom just sitt fält.
WatsonX
IBM:s AI- och dataplattform som hjälper företag att bygga, träna och skala AI-lösningar, bland annat genom generativ AI och datasäker infrastruktur. Det handlar om att vi får möjlighet att bli våra bästa jag. Men då måste vi förstå vad vi vill att tekniken ska göra. Och våga styra den dit.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.