Dagens PS

Därför litar företagsledare på de gamla romarna

Stoicismen filosofi för företagsledare
En byst av Marcus Aurelius, här på Drottningholms slott. Nu inspirerar hans stoicism företagsledare världen över, 2 000 år senare. (Foto: Leif R Jansson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Intet är nytt under solen, sägs det. Det gör inget, menar internationella företagsledare som nu sägs luta sig mot 2 000 år gammal stoicism.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla vet att fotbollsspelare, tränare och sportjournalister gärna förädlar fotboll till något ytterst avancerat, invecklat och strukturerat. Det blir liksom lite finare då.

Gary Lineker, legendar som spelare och sedan kommentator, tog ned sportens mumbojumbo genom att konstatera att ”fotboll är ett enkelt spel. 22 personer sparkar en boll i ungefär 92 minuter och till slut vinner Tyskland”.

På samma sätt har företagsledare en förkärlek för att göra sitt affärsmannaskap till något större än att bara gälla att sälja tvättmedel, bilar eller yoghurt.

Det sker, menar Fortune, i vår tid nu genom att företagsledare vänder sig mot och hänvisar till en 2 000 år gammal filosofi, stoicim.

”Kräver mer än strategi” – tipsar om stoicism

”I en tid definierad av volatilitet är frågan som dagens ledare står inför inte om marken kommer att rubbas under dem, utan när. Att navigera i den osäkerheten kräver mer än strategi och framförhållning; det kräver motståndskraft, tydlighet och inre disciplin”, konstaterar Fortune.

För Oxfords professor Karthik Ramanna, författare till en bok om att leda genom osäkerhet, tar det tankesättet form i en uråldrig men alltmer relevant ram: stoicism.

Till dem som i dag lutar sig huvud mot stoiker som den romerske kejsaren Marcus Aurelius och Seneca, finns Twitter-grundaren Jack Dorsey, riskkapitalisten Brad Feld och den tidigare vd:n för Godaddy, Blake Irving.

Så känner du igen en riktigt bra ledare. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Måste stå stark i stormen”

Men Ramanna vill betona att stoiskt ledarskap är långt från passiv avskildhet. I stället erbjuder det ett disciplinerat sätt att hålla sig på jorden, fokusera på det som kan kontrolleras och fatta viktiga, principiella beslut även mitt i ett kaos.

Stoicismen förespråkar självkontroll, motståndskraft och rationella åtgärder, inte för att hålla tillbaka känslor utan för att agera med avsikt och integritet.

Ledare kan inte kontrollera global turbulens, ekonomiska cykler eller politisk oenighet, men de kan kontrollera sina egna åtgärder.

Det innebär i affärer att behålla sitt lugn under press, stå för sin etik och vara tydlig när insatserna är höga.

Bufflig, snäll eller balans? Egenskaperna bakom framgångsrikt ledarskap. Dagens PS

Stoicism: ”Ta de svåra besluten”

Agera mindre som brandmän och mer som brandchefer, är Rammanas något svårtolkade råd, som handlar om att fokusera på den återhållsamhet som kan krävas.

Samtidigt måste man vara medveten om att det sker till priset av att inte alla blir nöjda, påpekar professorn.

ANNONS

“Försök inte driva organisationen i ögonblick av polarisering som om det vore en popularitetstävling. Ta de svåra besluten”, är rådet.

Den här typen av stoisk filosofi har länge väglett några av de mest stabila företagsledarna, som Warren Buffett, vars ledarskap bygger på ödmjukhet, långsiktigt fokus och enkelhet.

Tidigare Brooks Running-vd:n Jim Weber minns att han fick goda råd av Buffett i en period när den europeiska försäljningen gick ned som en följd av valutafluktuationer.

Buffett sade åt honom att strunta i det som inte gick att kontrollera och fokusera på kunden i stället.

Gäller att välja klokt

Enligt Ramanna är detta själva essensen av stoiskt ledarskap. Det handlar, i grunden, om att se och förstå vad som förtjänar uppmärksamhet och vad som kan lämnas därhän.

Just Marcus Aurelius uttryckte saken så här för ett par tusen år sedan;

”Gläd dig åt allt som sker, om det så tycks dig aldrig så bittert, ty det leder ju till målet”.

Man kan också säga som Martin Cruz Smith gör i ”Röda torget”:

ANNONS

”Förmögenheter skapas inte med ”tack så mycket” och ”snälla ni”. Jag slår vad om att när hjulet hade uppfunnits körde det över någon”.

Tunge bank-vd:ns chefsråd: Omfamna obehag. Dagens PS

Chefer mår allt sämre: “Överväldigande känsla”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS