Vad ska man egentligen tänka på för att lyckas med sitt fondsparande? Enligt Johanna Englund på Morningstar handlar det inte om komplicerade strategier – utan om tre enkla regler som de flesta känner till, men få faktiskt följer.
Tre enkla fondknep som faktiskt fungerar

Ekonomijournalisten David Ingnäs summerar råden i PS Studio.
”Det handlar om att hitta en fond som passar din egen stil, att månadsspara och att ha tålamod,” säger David Ingnäs.
Missa inte: Sparpsykologen om misstagen som kostar dig mest på börsen. Dagens PS
Hitta rätt stil för ditt fondspara de
Inget av råden är direkt revolutionerande, medger han. ”Men det svåra är att faktiskt leva efter dem.”
Att vara konsekvent är ofta viktigare än att vara avancerad, enligt Morningstars analys.

Senaste nytt
Avgifter gör stor skillnad för fondsparande
”Vi har pratat mycket om ränta-på-ränta-effekten. Det är beskrivet som världens åttonde underverk av Einstein,” säger Ingnäs.
Men effekten kan också verka åt andra hållet. En för hög fondavgift minskar avkastningen varje år, vilket i sin tur ger mindre kapital som kan växa.
Skillnaden mellan en billig indexfond och en dyr, aktivt förvaltad fond kan bli stor över tid. Samtidigt finns det exempel på förvaltare som faktiskt ger mervärde för avgiften. ”I vissa fall finns det väldigt duktiga förvaltare som ger högre avkastning,” säger han.
Johanna Englunds tre fondråd
- Välj rätt fond: Den ska kännas trygg och passa din egen stil
- Månadsspara: Automatiken är din bästa vän
- Ha tålamod: Låt tiden göra jobbet
Kortsiktigt fondsparande är sällan en god strategi
Fonder och kortsiktig spekulation passar dåligt ihop.
”Om du vill försöka tjäna pengar snabbt, är fonder ett dåligt val,” säger Ingnäs. Orsaken är enkel: fonder handlas inte i realtid.
Om du lägger en säljorder på en fond kan det ta en-två dagar innan ordern går igenom. I ett stökigt läge, som under tullkaoset nyligen, kan det leda till att du säljer på fel dag.
Den perfekta fonden – finns den?
”Det finns nog inte en perfekt fond för alla, men det finns fonder som passar perfekt i en viss portfölj,” säger Ingnäs.
Fonder är bra för riskspridning och tematisk exponering. Den som redan har mycket svenska aktier kan komplettera med globala fonder, eller branschfonder inom tech, hälsa eller energi.
Även åldern spelar roll. ”Ju äldre du blir, desto mindre risk vill du ha kopplat till börsen. Då kan blandfonder med både aktier och räntor vara ett alternativ,” säger han.
“Det får man leva med”
Hur ska man tänka kring fonder som rör sig mycket i värde? Ingnäs är tydlig:
”Det får man helt enkelt leva med. Börsen går upp och ner.”
Han lyfter småbolagsfonder som exempel. På lång sikt har de varit bland de bästa investeringarna, även om de senaste åren varit svagare.
”Som alltid säger vi: spara långsiktigt. Minst fem år,” avslutar han.
Läs även: Nordnets sparare behåller sina globalfonder. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.