Svenska kronan fortsätter att överraska. Nu riktas blickarna mot vad som väntar härnäst – och storbankerna är ovanligt eniga.
Enighet om kronan: "En korrektion från svaga nivåer"


Mest läst i kategorin
Den svenska kronan har haft medvind sedan årsskiftet och ser nu ut att försvara sina positioner.
Enligt ekonomerna på SEB och Swedbank finns det goda skäl att tro att kronan kommer att fortsätta stärkas under resten av året.
Svenska kronan i medvind
Missa inte: Starka svenska kronan: “Det har blivit precis tvärtom”. Dagens PS
Sedan nyår har kronan stärkts med nästan 13 procent mot dollarn och med omkring 5 procent mot euron. I början av januari kostade en dollar 11 kronor och 6 öre och en euro 11 kronor och 46 öre. Efter ännu en stark vecka kostar en dollar 9 kronor och 65 öre och euron kostar 10 kronor och 88 öre.
Både SEB och Swedbank räknar nu med att utvecklingen fortsätter i samma riktning enligt Dagens Industri. Enligt de senaste prognoserna kan dollarn kosta under 9 kronor vid årsskiftet och ligga nära 8 kronor i slutet av 2026. Euron väntas samtidigt landa på 10 kronor och 30 öre.
“Våra prognoser pekar mot en starkare krona men det ska huvudsakligen ses som en korrektion från historiskt svaga nivåer”, skriver SEB i sin analys.
Swedbank håller med och menar att förstärkningen av kronan handlar om en återgång till mer normala nivåer. “Utsikterna för den svenska ekonomin relativt euroområdet är gynnsamma, med högre förväntad tillväxt och starkare offentliga finanser”, skriver banken.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Vita huset i skottlinjen

En annan faktor som påverkar valutamarknaden är den amerikanska politiken. SEB pekar särskilt ut Donald Trumps agerande på handelsområdet som en osäkerhetsfaktor.
“De åtgärder som Trump har annonserat hittills – eller snarare det smått kaotiska tillvägagångssättet att lägga fram tullar, dra tillbaka dem och sedan lägga fram dem igen – har skadat marknadens förtroende för USA”, skriver SEB.
Samtidigt lyfter båda bankerna att skillnaderna i styrräntor mellan länderna förväntas minska framöver. När centralbankerna närmar sig sina neutrala räntenivåer kan det minska trycket mot kronan och bidra till att förstärka valutan ytterligare.
Dagens PS redaktionschef Edvard Lundkvist konstaterar att kronans styrka gått emot förväntningarna:
“Tvärtom emot vad kanske experter skulle ha trott på förhand, där kronan bedöms vara väldigt känslig för den här typen av oroligheter. Det har blivit precis tvärtom”.
Läs också: Ny storhetstid för svenska kronan – ökningen har bara börjat. Dagens PS
Fördelar och fallgropar
En starkare krona kan få flera positiva effekter för svenska konsumenter. Den gör utlandsresor billigare, pressar ned importpriserna och kan hjälpa till att dämpa inflationen. För företag som handlar mycket med utlandet, som lantbrukare och butiker, innebär det också lägre kostnader.
Men det finns också nackdelar. Exportföretag som får betalt i andra valutor riskerar att förlora på utvecklingen. Även turistnäringen drabbas när utländska besökare får mindre semester för pengarna i Sverige.
“Det är en olycklig kombination”, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, till Dagens industri.
Dessutom kan en stark krona påverka svenska sparares investeringar i utländska tillgångar negativt. Det gäller exempelvis den som placerat pengar i globala aktiefonder eller äger aktier i utländska bolag.
Läs även: Mer sol med starka kronan – här får du mest semester för pengarna. Dagens PS
Läs även: Svenska kronan ångar på med ännu en stark vecka. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.