Det är inte bara svag konjunktur som talar för lägre räntor i Sverige, säger riksbankschefen Erik Thedéen.
Thedéen: Det kan tvinga fram en räntesänkning


Mest läst i kategorin
Även det försämrade säkerhetsläget i Europa kan påverka framtida räntebeslut.
“Om säkerhetsläget i Europa skulle försämras ytterligare är det klart att det inte är bra för investeringar och konsumtion till exempel”, säger Thedéen i en intervju med FinansWatch.
Missa inte: Rörligt eller bundet? Så gör Erik Thedéen. Dagens PS
Riksbanken förbereder sig på svagare ekonomi
I sin senaste uppdatering var Riksbanken vag, men indikationerna är ändå tydliga: en ”lättare penningpolitik” kan bli aktuell om konjunkturen viker.
“Även om osäkerheten är betydande bedömer direktionen samtidigt att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver”, skriver banken i sitt pressmeddelande.
Det skulle i praktiken kunna betyda en eller flera räntesänkningar redan i år.
Bakgrunden är att färre nya jobb annonseras ut och att företagens framtidstro försvagats. Enligt Thedéen märker Riksbanken i informella samtal med företag att pessimismen ökat.
“Det borde dämpa konsumtion och investeringar”, säger han till FinansWatch.
Senaste nytt
Lärdomar från kritiken mot Ingves
Thedéen betonar även vikten av att inte vänta för länge med beslut, något som tidigare Riksbanksledningar fått kritik för.
“Det finns en risk för att man är så upptagen av att inte göra fel, att man måste ha väldigt, väldigt säkra data i en viss riktning innan man agerar och då är risken att informationen är så gammal att man är för sen”, säger han.
I nuläget väljer dock Riksbanken att avvakta mer data innan man ändrar räntan.
“Det är en avvägning, men i det här läget tycker vi att det är välavvägt att inte göra något här utan avvakta in mer information”, säger Thedéen.

Handelskriget och risken för stagflation
Utöver säkerhetsläget och konjunkturen oroas Riksbanken även över USA:s hårda handelspolitik under Donald Trump. Thedéen beskriver tullplanerna som oväntat aggressiva:
“Den har förvånat oss. Exakt var det landar är oklart men det verkar finnas en vilja att genomföra någon typ av tullsatser”, säger han.
Skulle den amerikanska inflationen spilla över på Sverige samtidigt som tillväxten bromsar, riskerar landet att hamna i stagflation – ett mycket besvärligt läge för en centralbank.
Läs även: Så ska du göra med räntan – tre experters råd efter nya beskedet. Dagens PS
”Det kommer inte att vara ett populärt beslut”
Om inflationen stiger samtidigt som ekonomin viker, kan Riksbanken tvingas höja räntan i lågkonjunktur. Det är ett scenario som Thedéen inte ser fram emot, men är beredd på:
“Det kommer inte att vara ett populärt beslut. Men det är en del av vårt uppdrag och vårt oberoende. Då är det bara att konstatera att man kommer att vara tvungen att ta en del smärta i ekonomin”, säger han.
Läs också: Mest dystert inför Riksbankens besked. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.