Trots oroliga ekonomiska tider så fortsatte svenskarna att handla varor på nätet i april. Men bakom siffrorna döljer sig en oroande trend som får e-handeln att slå larm.
Svenska e-handeln slår larm: "Högsta siffran någonsin"


Mest läst i kategorin
“Det är en väckarklocka”, kommenterar Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel statistiken.
Läs även: Strålande framtid för USA:s 10 rikaste – Dagens PS
E-handeln växer tvåsiffrigt
Men först till de glädjande siffrorna.
För andra månaden i rad växte e-handelns omsättning med tvåsiffriga tillväxttal visar branchorganisationen Svensk Handels E-handelsbarometer.
“Det var en konsekvens dels av en högre köpesumma per e-handelskonsument, dels av att betydligt fler e-handlade än i april förra året. 74 procent av konsumenterna klickade hem varor på nätet vilket är en anmärkningsvärt hög siffra”, skriver organisationen och innovationschef Per Ljungberg imponeras av siffrorna;
“Det är verkligen glädjande att se att en så stor andel e-handlar i april – det här är nivåer vi annars bara brukar se kring jul.”
Vänder upp efter tuff start
Aprilsiffrorna är extra positiva givet att näthandeln inledde året med att tvärnita.
“Det genomgående temat är tyvärr att det är tufft på bred front just nu”, sa Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel till Dagens PS i mars efter att omsättningen i e-handeln backat 9,7 procent i februari jämfört med året innan.

Svenska e-handelsgurun: “Går in i Black Week med viss optimism”
E-handeln och många konsumentaktier har haft ett fortsatt tufft 2024. Men kanske syns ljuset i tunneln nu efter räntesänkningar och minskad inflation? Den som borde veta bättre än få andra är Per Ljungberg, e-handels expert på Svensk Handel.
Nu har som sagt utvecklingen vänt upp för andra månaden på raken, något som kanske förvånar med bakgrund av det osäkra ekonomiska läget som präglade april i kölvattnet av tullkriget.
Men det finns ändå statistik som oroar branschen.
Högsta andelen någonsin
En bakomliggande förklaringsfaktor till den höga andelen e-handelskonsumenter var nämligen en historiskt hög andel svenskar, 24 procent, e-handlade från utländska aktörer.
Det är den högsta andelen som e-handlat från utlandet sedan Svensk Handel började mäta detta i januari 2020.
Och precis som tidigare drivs utvecklingen av lågprishandel från kinesiska aktörer, i synnerhet Temu enligt branschen.
“Det är en väckarklocka – när globala plattformsföretag kan konkurrera på helt andra villkor riskerar vi att urholka både rättvisa och långsiktiga förutsättningar för svensk handel. På sikt hotas både jobb och skatteintäkter”, varnar Per Ljungberg på Svensk Handel.
Läs även:
Experten: Så här sårbart är Sverige utan internet – Dagens PS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.