USA:s oljepump, ett nav i landets starka ekonomi, har dunkat på i över ett decennium. Nu varnar industrin för tuffa tider för amerikansk olja.
Vd varnar om olja: USA:s hjärta slår allt svagare


Mest läst i kategorin
En av landets största aktörer slår fast att produktionen i landets viktigaste oljefält har nått toppen. Samtidigt pressas branschen av låga priser och politiska beslut.
Det här kan förändra energibalansen globalt – och skapa nya möjligheter på oväntade håll.
Läs även: Ny botten för oljepriset när Opec ökar takten igen. Dagens PS

USA:s oljeindustri i skarpa svängar
Travis Stice, vd för energibolaget Diamondback, varnar för att festen snart är över för amerikansk olja. I ett brev till aktieägarna skriver han att USA:s oljeproduktion har toppat. Produktionen kommer att börja falla redan i år, rapporterar Oilprice.
Diamondback är den största producenten i den oljerika Permian-bassängen, där nästan hälften av USA:s olja pumpas upp. Att just de slår larm väger tungt.

Bakgrunden är dramatisk: oljepriset har rasat till de lägsta nivåerna sedan pandemin, samtidigt som kostnaderna för att borra ökar, inte minst på grund av nya tullar på stål.
Diamondback själva skär ner på tre borriggar och en frack-crew, vilket ger ett budgettapp på 400 miljoner dollar.
“Vi står vid ett vägskäl för USA:s oljeproduktion”, skriver Stice. “Det här kommer att få stora konsekvenser för industrin och för vårt land”.
Senaste nytt
Presidentens ambition för olja
Den amerikanska oljeboomen har länge varit ett problem för OPEC. Men nu kan det ge vika, mitt under Donald Trumps andra mandatperiod.
I stället för att accelerera fossilutvinningen, vilket varit presidentens mål, tvingas bolagen bromsa. Coterra Energy, som kombinerar olja från Texas med gas från Pennsylvania, förflyttar nu investeringar från Permian till Marcellus Shale där gaspriserna är mer gynnsamma, rapporterar Fortune.
“Vi är ett slags fundament för olja – byggda för att klara stormar”, säger Tom Jorden, vd för Coterra. “Men vi kan inte planera utifrån förhoppningar. Vi måste agera nu.”
Tom Jordens ord vittnar om en bransch i försvarsläge. I Permian skär de ned tre riggar, men i Marcellus lägger de till två.
Vad det betyder för olja – och för investerare
Om USA nu börjar tappa fart, påverkas hela det globala kraftfältet. Saudiarabien och Ryssland pumpar vidare, men ingen kan längre ta för givet att USA levererar.
Effekterna syns redan. Bankernas tidigare prognoser om fortsatt tillväxt inom shale-olja fram till 2030 rivs nu upp. I stället väntar en svag nedgång, kanske en längre.
För investerare är signalen tydlig: risknivån i amerikansk oljeexponering har ökat. Samtidigt öppnas möjligheter i naturgas, eller i andra regioner där kapacitet fortfarande finns att växa – exempelvis Kanada och delar av Afrika.
Kaes Van’t Hof, Diamondbacks tillträdande vd, sammanfattar läget: “Vi har inte längre råd att jaga tillväxt. Det handlar nu om att bevara vårt framtida lager.”
Peak Oil i USA
Vad har hänt?
Diamondback Energy varnar för att USA:s oljeproduktion kan ha nått sin topp under 2025.
Varför?
Låga oljepriser, stigande kostnader, handelskrig och en ny geopolitisk spelplan pressar amerikansk produktion.
Vilka påverkas?
Hela den globala råvarumarknaden, inklusive investerare, oljebolag och statsbudgetar i oljeproducerande länder.
Vad händer nu?
Flera bolag minskar aktiviteten i Permian, flyttar kapital till naturgas eller bromsar investeringstakten.
Läs mer: Saudiarabien straffar USA med lågt oljepris. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.