Dagens PS

En metall slår rekord – andra pressas av marknadsläget

Metall
Stora prisrörelser på metallmarknaden – men en sticker ut med tydlig uppgång. (Foto: Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Efter en stökig vår sticker en metall ut med nya rekordnivåer, medan andra faller tillbaka i spåren av oro och osäkerhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våren har bjudit på ovanligt stora svängningar i metallpriserna. I centrum står en metall som fortsätter klättra medan andra tappar mark.

Guld tar täten

Dagens PS har tidigare rapporterat att våren varit allt annat än lugn för metallmarknaden. Efter nya amerikanska tullar i april föll flera basmetaller till årets lägsta nivåer. Samtidigt gjorde guldet tvär gir uppåt.

”Beslutet skapade en oro för ett handelskrig som kunde påverka den globala tillväxten negativt”, säger Love Rudebeck, utredare på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Enligt Oilprice nådde guldet först 3 406 dollar per uns i april. I mitten av maj steg priset vidare till 3 411,40 dollar, vilket är en ny rekordnivå. Terminskontraktet för juni på COMEX låg samtidigt runt 3 228 dollar.

Prisuppgången har sammanfallit med en svagare dollar, hög inflation och global oro. Guldet har ökat i pris under en period då andra metaller visat motsatt utveckling.

Guld
Guld har haft ett strålande kvartal (Foto: Pixabay)

När världen rör sig mot ökad osäkerhet talar mycket för en fortsatt gulduppgång, enligt Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer:

“I den riktning som världen ser ut att gå nu så är det definitivt solklart läge för att guldpriset ska fortsätta utvecklas starkt”, sa han i en intervju med SVT i april

ANNONS

Missa inte: Bitcoin eller guld? Nu kan du satsa på båda samtidigt. Dagens PS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Palladium i motvind

För palladium ser utvecklingen helt annorlunda ut. Metallen, som främst används i katalysatorer för bensinbilar, har tappat i efterfrågan när fordonsindustrin ställt om.

Allt fler tillverkare väljer nu enligt Oilprice det billigare alternativet platina, och i takt med att elbilsförsäljningen ökar minskar behovet av palladium ytterligare. Analytiker bedömer att palladiummarknaden går mot ett överskott under 2025, vilket väntas fortsätta pressa priset.

Samtidigt visar fordonsproduktionen i USA tecken på att sakta in. Utan tydliga drivkrafter för att vända utvecklingen förblir palladium en av vårens förlorare på metallmarknaden. Prisutvecklingen har varit trög och det finns för närvarande få signaler om återhämtning.

Läs också: Tulloro och prisfall – stökig vår för metaller. Dagens PS

Blandad utveckling för andra

Platina har däremot visat en försiktig återhämtning. I början av maj handlades metallen kring 980 dollar per uns, vilket är en uppgång jämfört med tidigare under året. Intresset för platina har ökat, särskilt som ersättning för palladium inom utsläppssystem i fordon.

ANNONS

Enligt prognoser väntas platina röra sig inom ett spann på 880 till 1 050 dollar per uns. Dock är efterfrågan beroende av både global konjunktur och politiska faktorer, inte minst den amerikanska handelspolitiken.

Silver skakar – men ligger fortfarande på plus

Silver har haft en mer volatil vår.

Efter en uppgång i april följde ett snabbt fall på cirka nio procent efter att USA:s tullbesked skapat ny oro. Trots korrigeringen ligger silver fortfarande cirka tolv procent högre än vid årets början. Priset påverkas dels av stämningen på ädelmetallmarknaden, dels av silvrets breda användning inom industrin, särskilt i elektronik och solenergi.

Läs även: Rädda amerikaner stannar hemma: “Väckarklocka för regeringen”. Dagens PS

Läs även: ”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS