Dagens PS

Sjutton sanktionspaket: Ryssland ångar på ändå

Putin
Putins Ryssland står pall för sanktionerna och maler på. (Foto: AP / TT / Alexander Kazakov)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

Det har gått tre år sedan västvärldens sanktionsvåg mot Ryssland tog fart. Ändå fortsätter ryska ekonomin att fungera och kriget att pågå. Hur är det möjligt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU har i dagarna antagit sitt 17:e sanktionspaket mot Ryssland. Det riktar sig mot Kremls skuggflotta, oljeexporten, teknologiexport och bolag i försvarsindustrin.

Men trots att det målas upp som det mest ambitiösa paketet hittills, växer oron för att Ryssland skakar av sig angreppet.

Läs även: EU redo för handelskrig – Trump har 40 dagar på sig. Dagens PS

Sanktionströtthet i Bryssel?

Enligt Radio Free Europe har EU kanske redan spelat sina bästa kort. För att införa verkligt tunga sanktioner krävs amerikanskt stöd, vilket uteblir, eftersom Trumpadministrationen i stället försöker pressa fram en vapenvila genom diplomati, menar tankesmedjan.

Det ger Ryssland spelrum. Länder som Kina, Indien och Turkiet fortsätter köpa rysk olja. Och inom EU finns det länder, som Ungern och Slovakien, som blockerat ett totalstopp för rysk naturgas.

“Vi borde kapa Putins intäkter från gas, olja och LNG helt”, säger Litauens utrikesminister Kestutis Budrys – men han erkänner att det finns motstånd inom unionen.

EU:s 17:e sanktionspaket mot Ryssland

  • Mål: Stoppa Rysslands skuggflotta, minska oljeintäkter, blockera teknologi.
  • Nytt: 189 fartyg förbjuds tillträde till EU-hamnar, 75 nya individer och företag listas.
  • Effekt: Exporten av rysk olja på sanktionerade fartyg har minskat med 76 procent.
  • Undantag: Japan får fortsatt importera olja från Sakhalin-2-projektet.
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Ryssland har en ekonomi byggd för krig

Att Ryssland inte redan kraschat är ingen slump. Landet började förbereda sig för sanktioner redan efter Krim-annekteringen 2014. En ny ekonomisk modell byggdes, där statliga stimulanser, kapitalskydd och oljeintäkter hållit maskineriet igång, menar en rapport från CSIS.

Putin
Nato-chefen Mark Rutte och Rysslands president Vladimir Putin. (Foto: AP/Sputnik/TT/montage)

Enligt en analys från svenska FOI är det främst tre verktyg som gör att Ryssland klarar dagens krigsekonomi:

Höjda skatter, statlig upplåning och nedmontering av välfärdssystemet. Staten tömmer Nationella välfärdsfonden – som före kriget var tänkt som en buffert mot oljeprisfall – för att täcka budgetunderskott, vilket driver upp inflationen och försvagar långsiktig tillväxt.

Läs mer: Därför ger Ryssland aldrig upp Ukraina. Dagens PS

Samtidigt är ekonomin nu så hårt beroende av militära kontrakt att flera regioner skulle kollapsa om staten drar i bromsen.

Den försvarsindustriella basen får förtur till billig finansiering, medan övriga företag tvingas låna till över 20 procents ränta. Risken för en konkursvåg ökar för varje månad.

Ekonomiskt motstånd som gynnar Ryssland

ANNONS

Det som skulle knäcka Ryssland har i vissa fall stärkt Putins grepp. De västerländska bolag som lämnat landet har ersatts av lojala affärsmän med band till regimen. Förmögenheter har omfördelats i en slags inhemsk krigsbonanza, där den som står nära makten får ta över tillgångar till reapris, menar forskarna från CSIS i sin rapport.

Militära kontrakt har skapat ett nytt samhällskontrakt där arbetare, rekryter och investerare alla är del av krigsekonomin. Samtidigt hotar bristen på arbetskraft, teknologisk isolering och stigande priser att slå tillbaka. Men på kort sikt står ekonomin pall – även för detta sanktionspaket.

Ett högt spel med svagare kort

Trots all inhemsk stimulans syns tecknen på en överhettad och skev ekonomi. Tillväxten är nu främst driven av militär konsumtion och subventionerade lån – inte produktivitetsökningar eller innovation. FOI varnar för att ekonomin kan fastna i en fälla där fortsatt krig är det enda sättet att hålla hjulen snurrande.

En fred, hur efterlängtad den än vore, riskerar att bli ekonomiskt smärtsam. Försvarsindustrin dominerar numera flera regioners arbetsmarknader, och ingen vet hur en omställning till civilt näringsliv skulle gå till.

Medan lönerna stiger i rustningsindustrin har pensionärer och låginkomsttagare fått se sin köpkraft urholkas.

Från fördömelse till förhandling?

Sanktionerna har utan tvekan försvagat Ryssland. Men de har inte stoppat kriget. Och medan EU fortsätter sin strategi, växer frågan: vad återstår att göra?

Analytiker varnar nu för att “tomma hot” kan urholka västvärldens trovärdighet. Putin tycks redan ha räknat med priset – och dragit slutsatsen att det är värt det.

ANNONS

“Det är inte bara en fråga om ekonomi”, säger analytikern Benjamin Hilgenstock. “Det handlar om geopolitisk överlevnad – och där väger ideologi tyngre än underskott.”

Läs även: Rysslands motståndskraft kan vara slut – tillväxten nära noll. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS