Tysklands företagsledare är mer optimistiska och ser landet som konkurrenskraftigt, om den nya regeringen levererar.
Nu stiger optimismen: "Tyskland är tillbaka"


Mest läst i kategorin
”Tysklands Davos” brukar det kallas, det event där det tyska näringslivets toppar möts och diskuterar då, nu och framtid.
Vid Ludwig Erhard Summit vid vackra Tegernsee visade sig en stor dos optimism men även spänning inför vad den nye förbundskanslern Friedrich Merz och hans regering kommer med.
Att regeringen måste trappa upp och infria sina kampanjlöften snabbt, var det mest tydliga beskedet från näringslivets toppar, som i övrigt mest såg möjligheter.
Tyskland och dess ekonomi har haft två tuffa år av stagnation men med den nya regeringen finns chans till en nystart.
”Det finns mycket höga förhoppningar nu på den nya regeringen,” säger Patrick Trutwein, riskchef och operativ chef vid IKB Deutsche Industriebank, hos CNBC.
Han är positiv utifrån det stora finanspolitiska paket som lagts fram menar att Tyskland i grunden har ”en ekonomi som är ganska robust och kan bygga på sin egen produktivitet och kompetens”.
Historisk vändpunkt ger mer kärnkraft och gas? Dagens PS
”Då är jag optimistisk”
”Om vi ser framåt och om den nya regeringen gör rätt, är jag optimistisk”, instämde Matthias Voelkel, vd för Boerse Stuttgart Group.
Till och med den krisande bilindustrin andades morgonluft. Audis vd Gernot Döllner sade att han hoppas den nya regeringen skickar ”en impuls till den tyska ekonomin”.
Bilindustrin i Tyskland har länge kämpat mot kinesisk konkurrens, pressats i övergången till elfordon och nu även drabbats av amerikanska tullar.
“Tyskarna är tillbaka,” säger Hildegard Müller, ordförande för den tyska fordonsindustrins sammanslutning, hos CNBC och tillägger ”vi är konkurrenskraftiga”.
Merz vald till kansler – nu väntar nästa utmaning. Dagens PS
Senaste nytt
Tyskland måste agera snabbt och rätt
Allt detta kommer dock under förutsättningen att den nya regeringen agerar och gör det snabbt och rätt.
”Den nya regeringen kan inte tillåta sig själv en lat sommar, den måste jobba och den måste jobba hårt”, understryker Spitzberg Partners ordförande Karl-Theodor zu Guttenberg.
Budskapet från toppmötet är tydligt; Tyskland måste ta sig samman och näringslivet klarar inga snedsteg.
“Särskilt förväntar vi oss att avsiktsförklaringarna som finns i koalitionsavtalet kommer att implementeras snabbt, hastighet spelar en enormt stor roll”, trycker Alexander Horn, chef för Eli Lilly i Tyskland, på.
Regeringen delar bilden
På mötet deltog den nya ekonomiministern Katherina Reiche som i allt väsentligt delar näringslivets bild.
”Det här landet behöver en ekonomisk vändning. Efter två år av lågkonjunkturer var den förra regeringen tvungen att återigen tillkännage ett nolltillväxtår för 2025 och vi måste verkligen arbeta på detta”, erkände Reiche.
Varningssignaler från Tyskland: Biljättarnas vinster rasar. Dagens PS
Tyskland rusar förbi tullfrossa – börsen når ny toppnotering. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.