Tullkriget är ett av de dyraste handelskrigen i modern tid – och ingen verkar vinna. Nu möts USA och Kina på neutral mark i ett försök att undvika en djupare konflikt mellan världens två största ekonomier.
Kyligt i Alperna: Schweiz nästa anhalt för tullkriget


Mest läst i kategorin
I Schweiz, långt från Washingtons vallgravar och Pekings censur, ska USA:s finansminister Scott Bessent träffa Kinas vice premiärminister He Lifeng.
Mötet är det första på hög nivå sedan Donald Trump drog igång ett globalt tullkrig tidigare i vår – ett krig som snabbt eskalerade till 145 procents importtull på kinesiska varor och 125 procent i vedergällning från Peking.
Läs även: Så rundar Kina USA:s nya tullar. Dagens PS
Men trots mötet är tongångarna hårda.
Trump uppgav så sent som i veckan att USA ”inte förlorar något alls” på tullkriget med Kina. Från kinesiskt håll sägs man bara ”överväga samtal”.

Ett möte – men ingen fred i sikte
CNBC beskriver samtalen som ett test på om det finns någon vilja att backa från branten. CNN noterar att mötet hålls bakom stängda dörrar och att ingen av parterna förväntas ge efter i sak.
Frågan på bordet är inte bara tullarna utan i någon mån hela den globala ordningen. USA:s protektionistiska linje har lett till att även Europa och andra G7-länder börjat se över sina handelsstrategier. Förtroendet för WTO är i fritt fall.
Svenska exportbolag, europeiska bilindustrier och asiatiska halvledartillverkare påverkas direkt när handelsflöden lamslås, rapporterar DI.
Tullkriget i siffror
- USA:s tullar på kinesiska varor: 145 %
- Kinas tullar på amerikanska varor: 125 %
- Startskottet: 2 april, då Trump införde en ny global tullregim
- Var hålls mötet: Schweiz, senare i veckan
- Parter: USA:s finansminister Scott Bessent och Kinas vice premiärminister He Lifeng
- Senaste kommentaren från Trump: ”USA förlorar inget alls på att inte handla med Kina.”
Senaste nytt
Tullkriget skadar båda sidor
Handelskonflikten har hittills kostat miljarder dollar i förlorad handel, pressat börser globalt och ökat priserna för konsumenter.
Techsektorn är särskilt hårt drabbad av tullkriget – både Apple och Nvidia har sett produktionskostnaderna rusa.
Flera stora investerare har redan börjat fly regioner med hög osäkerhet. Samtidigt växer trycket inifrån både amerikansk och kinesisk industri: Hur länge ska världens två största ekonomier ha råd att inte göra affärer med varandra?
Faran nu är att samtalen i Schweiz blir ännu ett misslyckande. Och att nästa steg inte är fler förhandlingar, utan ännu hårdare ekonomiska vapen.
Svenska bolag i skottlinjen
Sverige må ligga långt från Peking och Washington, men står ändå mitt i korselden. Exportberoende bolag som Volvo, SKF och Ericsson riskerar att drabbas hårt om tullkriget fördjupas.
Flera ekonomer varnar dessutom för att en förlängd konflikt kan sänka den globala tillväxten, något som i sin tur skulle slå hårt mot svensk ekonomi i stort.
Läs även: EU förbereder massiv tulloffensiv mot USA. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.