Tonen i samtalen mellan USA och EU har hårdnat. Nu överväger flera medlemsländer att använda sig av ett aldrig prövat vapen, den “nukleära optionen” eller “handelsbazookan” i tullkriget.
EU överväger "handelbazooka" i tullkriget mot USA


Mest läst i kategorin
Flera EU-länder, däribland Tyskland och Frankrike, har börjat överväga att använda sig av unionens “anti-coercion instrument”. Detta för att få bukt med USA i den pågående handelskonflikten blocken emellan. Det uppger EU-diplomater för Reuters.
Verktyget trädde i kraft i december 2023 och har hittills inte använts. Tanken med verktyget är att det framförallt ska fungera som avskräckande, och inte användas, därmed liknelserna med en “nukleär option”.
Men hotet om om 30-procentiga tullar från USA gör att EU nu på allvar funderar på att plocka fram “handelsbazookan” i skarpt läge.
Kraftigare än en vanlig tull
Verktyget gör det möjligt för EU att vidta repressalier mot andra länder. Det gäller när ekonomisk press sätts på något, eller flera, medlemsländer att ändra sin politik.
Missa inte:
Tulloro bland företag – jourtelefon går varm. Dagens PS
Åtgärderna, som består av en lista på tio punkter, är mer omfattande än bara vanliga tullar. Här ingår bland annat begränsningar av import eller export av varor, såsom genom kvoter eller licenser.
Användningen av instrumentet skulle också kunna leda till åtgärder som påverkar tjänster där USA har ett handelsöverskott med EU. Det skulle kunna påverka bolag som Amazon, Microsoft, Uber och Netflix.
Verktyget skulle också kunna dämpa investeringar från USA i EU.
Sista utvägen i tullkriget
Deadline för förhandlingarna är den 1 augusti. Därefter kommer grundtullarna ligga på 30 procent om inget avtal nåtts.
Många tror att hotet om 30-procentiga tullar är en förhandlingsteknik från USA. De hoppas att “handelsbazookan” inte ska behöva användas i tullkriget. Men det återstår att se om den används eller om det kan räcka med andra åtgärder.
Läs även:
Svenska börsbolag kan flytta tillverkning till USA. Realtid
“Medan ‘EU kommer att acceptera en bastull på 10 procent med undantag och kvoter som skyddar viktiga EU-industrier, kommer en ömsesidig tullsats som är högre än 15 procent sannolikt att resultera i viss repressalier från EUä”, skriver analysfirman Eurasia Group enligt CNBC.
Togs fram för en helt annan motståndare
Något ironiskt är att EU:s tuffa handelsverktyg ursprungligen togs fram, inte för det pågående tullkriget, men för att kunna användas mot USA:s konkurrent Kina.
Missa inte:
Klassiska bilmärket skär ned rejält – på grund av tullarna. Dagens PS
År 2021 hade Kina hotat med repressalier mot Litauen. Detta för att straffa landet efter att de tillåtit Taiwan att starta en de facto ambassad i landet.
Instrumentet kräver en kvalificerad majoritet av röster för att kunna användas. Efter det kommer en process inledas där omständigheterna ska utredas. Totalt kan processen ta upp till ett års tid, men snabbas på om så krävs.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.