Dagens PS

Är det vapnen som ska få fart på Europa?

Militära satsningar ska ge civila innovationer
Norska soldater i en militärövning 13 mil väster om Vilnius i Litauen. Militära satsningar ska ge även civila effekter, är förhoppningen i dag. (Foto: Mindaugas Kulbis/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Kan försvaret bli den ekonomiska tillväxtmaskinen i Europa? Så kan det vara, menar experter, men bara om européerna spelar sina kort rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Historien har en lång rad produkter som från början kommer ur militära forskningslaboratorier, skriver Politico.

Mikrovågsugnar, GPS, drönare, tejp, PC är några av de exempel man radar upp. Över huvud taget dräller historien av exempel på denna typ av militär-civila symbioser.

Det är med blicken i den backspegeln Europa nu kan se fram emot nya innovationer, när kontinenten släpper loss en flodvåg av pengar till militära investeringar. Förhoppningen är att den ska ge nya innovationer och uppfinningar som hjälper hela Europa att resa sig ekonomiskt.

Det handlar om allt från kontinentals antimissförsvar till satelliter i låg omloppsbana som kan ”ge alternativ till en alltmer opålitlig Elon Musks Starlink”, som Politico uttrycker det.

Förhoppningen är att alla militära investeringar så småningom ska driva teknisk innovation som spiller över i den civila ekonomin, ökar produktiviteten och i slutänden betalar sig själv.

“Ryssland kan attackera Nato inom två år”. Dagens PS

Fungerar på längre sikt

Realistiskt?

Inte på kort sikt. Då handlar det definitivt om ekonomiska påfrestningar och nedskärningar på alla håll.

ANNONS

Men förhoppningen är att alla investeringar så småningom driver teknisk innovation som spiller över i den civila ekonomin, ökar produktiviteten och betalar för sig själv.

EU-kommissionen har öppnat för nya satsningar på 800 miljarder euro i militära utgifter. Parallellt har Tyskland förklarat att man tänker satsa en biljon euro på att uppgradera sitt militära försvar.

GPS, en vardagsfunktion vi i dag inte reflekterar närmare över. Samtidigt en av många innovationer som kommit ur militär forskning. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Europa måste bli mer effektiva

Försvarsentreprenören Loïc Mougeolle grundade sitt bolag, Comand AI, efter Rysslands invasion av Ukraina 2022.

”Vi kommer aldrig att kunna producera mer än en strategisk motståndare som Kina”, säger Mougeolle.

“Vad vi behöver göra är att kunna utföra operationer tio gånger, hundra gånger effektivare än dem. Det är utgångspunkten för Comand AI”.

Mougeolle säger sig ha utvecklat en AI-baserad plattform som kan analysera ordrar, utveckla uppgifter och analysera terräng för att förkorta militära svarstider. Med Comand

AI kan, enligt grundaren, ”en stabsofficer göra jobbet för fyra”.

ANNONS

För närvarande fokuserar Comand AI på försvarssektorn, men Mougeolle menar att tekniken även har civila tillämpningar.

På så vis är Comand AI ett exempel på hur Europa vill se utvecklingen, men samtidigt är tron på civil användning av militära innovationer en chansning, även om det finns gottt om historiska exempel.

Fyra tecken på att Ryssland förbereder sig för krig med Nato. Dagens PS

”Alltid en viktig drivkraft”

“Försvarsutgifter har varit en viktig drivkraft för tekniska framsteg i USA”, säger Chris Miller, professor vid Tufts University och författare till Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology.

“Försvarsdepartementet finansierar ofta grundforskning och prototyper som sedan plockas upp av privata företag och förvandlas till civil teknik, som mikrochips, GPS eller bildskärmar”.

Forskare från Kiel-institutet uppskattar att Europas långsiktiga produktivitet kan öka med så mycket som 0,25 procent för varje procent av BNP som läggs på militär forskning.

“Det finns allt fler bevis för att några av de största genombrotten, särskilt inom det högteknologiska beräkningsområdet, är förknippade med forskning och utveckling som utvecklades under rymdkapplöpningen”, menar Ethan Ilzetzki, professor vid London School of Economics.

Så dyrt blir det om Europa ska klara försvaret utan USA. Dagens PS

ANNONS

AI tar över slagfältet med historiskt Nato-kontrakt: “Galet”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS