När Warren Buffetts gärning på aktiemarknaden sammanfattas framgår det tydligt att ingen kan mäta sig med det 94-årige investeringsoraklet. Missa inte det eller vår morgonbrief i övrigt.
Kommentar: Det gör Warren Buffett helt unik


Mest läst i kategorin
“Det finns bara en Warren Buffett”
Börslegendaren Warren Buffett, 94, lämnar över ansvaret för Berkshire Hathaway vid årsskiftet till doldisen Greg Abel, 62, som i dag är vice ordförande i det framgångsrika investeringskonglomeratet.
I en kommentar i WSJ till rockaden, som var väntad, beskrivs Buffett som unik, “en oöverträffad investerare” som det bara finns en av. Han har tillbringat nästan hela sitt liv som “besatt av aktiemarknaden” och han har gjort det “briljant”. Under unga år avstod han ett normalt socialt liv och familjeliv för att bli störst, bäst, vackrast på börsen.
“Buffett är den aktieberusade mannen”, heter det. Och det framgår att han bara var elva år när han köpte sin första aktie. Före det hade han grottat ner sig i företagsrapporter, ungefär som när andra njuter länge och väl av god musik.
Det är “personen, perioden och paketet” som gjort Warren Buffett till helt outstanding på finansmarknaden, enligt betraktelsen. Över sju årtionden har han tillbringat på aktiemarknaden och han antas ha läst över 100 000 bokslut, det är förstås helt oslagbart. Ingen annan kommer ens i närheten av det.
“Han byggde upp sin fenomenala tidiga meritlista genom att fiska där ingen annan ens var ute efter att fånga något. Han livnärde sig på börsens minsta plankton.” (The Wall Street Journal)
Senaste nytt
Därför riskerar Kinas deflation att fördjupas
Kina omdirigerar export till USA till sin egen marknad genom att sätta press på exportörerna. Det beskrivs som “ett drag som riskerar att fördjupa deflationen i en ekonomi som redan tyngs av svag konsumtion och överkapacitet”.
Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs räknar med att Kinas detaljhandelsinflation sjunker till 0 procent från en tillväxt på 0,2 procent på årsbasis 2024, och att grossistpriserna faller med 1,6 procent från en nedgång på 2,2 procent förra året. Peking-regimen kommer sannolikt att vänta med mer robust stimulans till dess att konkreta tecken visar sig på ekonomisk försämring, tror många ekonomer. (CNBC)
Fortsatt kaffe-rally och nötkött dyrare
I april steg priset på kaffe i Sverige med uppemot 40 procent på vissa varumärken och butiker och det väntas fortsatta ligga kvar på de extremt höga nivåerna.
Även nötkött antas bli dyrare, och importkött har redan stigit i pris. Men överlag har prisuppgången på mat dämpats under månaden, enligt Ulf Mazur på Matpriskollen som säger till TT att om kaffe och nötkött plockas bort var det inga prisökningar alls på mat under april.
Matpriserna började stanna av i mars och den utvecklingen har fortsatt. I april sänktes matpriserna på 21 varor jämfört med mars, lika många som det var höjningar av, visar Matpriskollens statistik på över 40 000 varor hos de olika matkedjorna. (TT)
Trump: Ryssland måste ge upp hela Ukraina
USA:s president Donald Trump deklarerar att Ryssland kan glömma tanken på att erövra Ukraina om ett fredsavtal ska bli verklighet.
På frågan i en NBC-intervju om Ryssland inte får behålla någon mark, svarar Trump:
“Nej, nej. Ryssland måste släppa hela Ukraina. För vad Ryssland vill ha är hela Ukraina. Om inte jag hade blandat mig i hade de nu kämpat för hela Ukraina. Ryssland vill inte ha den remsa de har nu – de vill ha hela Ukraina. Vore det inte för mig skulle de fortsätta”.
Han får också frågan om han missbedömt den ryske presidenten Putin. På det svarar Trump att torde upptäcka det om två veckor eller en månad. (NBC)
Över 45 000 ryska soldater dödades i fjol
2024 skriver in sig som det dödligaste året för ryska trupper sedan Putin startade sitt invasionskrig i Ukraina i februari 2022. Minst 45 287 soldater dödades, vilket uppges vara nästan tre gånger så många som under krigets första år. Det överstiger också med råge Rysslands mänskliga förluster 2023.
“BBC:s ryska tjänst har i samarbete med den oberoende mediekanalen Mediazona och ett team av frivilliga bearbetat data från öppna källor från ryska kyrkogårdar, militära minnesmärken och dödsrunor.
Hittills har vi identifierat namnen på 106 745 ryska soldater som dödats under den fullskaliga invasionen av Ukraina.” (BBC)
Andersson till attack mot arbetslösheten
Under söndagens partiledardebatt i SVT anklagade bland andra Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson regeringens ekonomiska politik för att öka arbetslösheten.
Även de höga matpriserna debatterades och där föreslog SD-ledaren Jimmie Åkesson att momsen borde sänkas eller tas bort helt på vissa varor.
Statsminister Ulf Kristersson (M) gjorde också en tydlig invit till Centerpartiets nya ledare Anna-Karin Hatt: “Vi är beredda att ta diskussionen med er varje dag”, sade Kristersson.
Se hela partiledardebatten med för- och eftersnack. (Ekot och SVT)
Obligationshandlare skuggar Feds ordförande
När USA-presidenten Trump höjde rösten mot Fed-bossen Jerome Powell att sänka räntorna valde obligationshandlare att ställa sig på Fed-chefens sida. De drog tillbaka satsningarna på räntesänkningar, och de senaste uppgifterna visar att arbetsmarknaden är solid och att inflationen ligger över centralbanken Federal Reserves mål.
Detta ledde till förväntningar om att Fed avvaktar med att sänka räntan till inkommer fler bevis på en ekonomisk nedgång.
“Terminskontrakt prisas nu in av Fed och håller sin referensränta stabil fram till juli eller september, och ekonomer skjuter upp sin prognos för nästa sänkning till juli från juni.” (Bloomberg)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.